MTI

Virtuális temetői séta és szarkofág Szegeden

Új "szolgáltatást" vezetett be honlapján a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft.: egy egyedülálló szoftver segítségével az interneten bárki megtalálhatja rokona vagy egy keresett személy nyughelyét.

Kisimre Szabolcs, a szoftvert készítő Net World Informatikai és Szolgáltató Bt. Ügyvezetője a pénteken, Szegeden tartott sajtótájékoztatón elmondta: két éve dolgoznak a programon, amelynek segítségével a felhasználók a 17 hektáros belvárosi temetőben az elhunyt neve, születési, elhalálozási adatai vagy leánykori neve alapján megtudhatják a keresett nyughely pontos parcella és sorszámát; az eligazodást térkép segíti. A gyászoló családnak lehetősége van ingyenes gyászhirdetés feladására is, amely akár fényképpel együtt megjelenik a honlapon.

A program készítésekor jogászokkal tanácskoztak, hogy véletlenül se sérüljenek a személyiségi jogok és szem előtt tartották a kegyeleti szempontokat is. Hódi Lajos, a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. ügyvezetője szerint a szoftver a temetkezési cég munkatársainak is segítséget nyújt és akár telefonon is segíthetnek a családtagoknak egy-egy rokon keresésében. Kitért rá, hogy a cég számára régóta problémát jelent, hogy a magas talajvízszint miatt nem tudnak koporsós temetéseket vállalni. Úgy látják, erre a földfelszíni kripta, azaz a szarkofág a megoldás.

A szarkofágos temetés esetén két koporsót kell használni, egy normál és egy fém koporsót; ez a mód Olaszországban, Dél-Franciaországban, Portugáliában régóta ismert és alig kerül többe, mint egy normál koporsós temetés. A szarkofágokat a temető legfrekventáltabb részén helyezik el, az "öreg temetőben" , ahol Bálint Sándor, Dankó Pista, Tömörkény István, Móra Ferenc és Juhász Gyula is nyugszik.

A parkban először 26 szarkofágnak alakítanak ki helyet, amelyet később igény szerint bővítenek; az első kőkoporsós temetésekre várhatóan decemberben kerülhet sor - ismertette az ügyvezető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!