Berta Sándor

Megjelent a Firefox 2.0

A Mozilla Alapítvány fejlesztői keddre ígérték, ehelyett már hétfő este elérhető volt a népszerű alternatív böngésző legújabb verziója, amely elsősorban külalakjában és néhány új funkciójában tér el elődeitől.

A Firefox 2.0 legfontosabb jellemzői a beépített adathalászat elleni szűrő, a javított füles böngészési (tabbed browsing) funkció, a beépített helyesírás-ellenőrző, ami jelez a fórumokban vagy a levelezőszoftverekben beírt hibás szavaknál, valamint az új News-Feeds bejegyzések előnézeti funkciója. A Firefox 2.0 új kinézetének kifejlesztéséért a kanadai Radiant Core iroda volt a felelős.

A továbbfejlesztett Tabbed Browsing funkció esetében lehetővé válhat, hogy egy véletlenül bezárt oldalt ismét előhívhassunk: a legutóbb bezárt lapot a Ctrl+Shift+T billentyűk lenyomásával varázsolhatjuk újra elő. Ezenkívül a szoftver új verziója egy rendszerlefagyás esetén is képes betölteni a lefagyás előtti állapotot és ismét előhívja az utoljára megtekintett oldalt.

A beépített phishing-szűrő megakadályozza, hogy a felhasználó egy adathalászati célokra létrehozott portált nyisson meg. Erre egy jól látható és felbukkanó figyelmeztetés hívja fel az emberek figyelmét. Az adathalászat elleni harcban a Firefox 2.0 egy folyamatosan frissülő adatbázis bejegyzéseit használja fel. Választható a Google phishing-védelmi szolgáltatásának bekapcsolása, illetve használata is, ez alaphelyzetben deaktiválva van.

Az integrált helyesírás-ellenőrző fórum- vagy keresőbejegyzések közben is jelzi a helytelenül beírt szavakat. A modul ezeket vörössel aláhúzva jelöli. A Firefox 2.0 támogatja a JavaScript 1.7, az SVG-Text és a TLS Server Name Indication szabványokat, és egyaránt elérhető Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerek alatt.

Szerverünkről a szoftver angol és magyar nyelvű változata is letölthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • risqci #112
    Az alábiakat állítják a Firefox 2.0 kiadásáról..

    Akadálymentesítés
    A Firefox nagyobb böngészési élményt nyújt mindenki számára - még a gyengénlátóknak is. A Firefox DHTML támogatásával a weboldalak fejlesztői olyan lapokat készíthetnek, amelyek bejárása kevesebb interakciót igényel, ezzel elősegítve a mozgáskorlátozottak könnyebb böngészését. A Firefox ugyanakkor támogatja a Microsoft Active Accessibility API készletet, amelynek segítségével használhatja az olyan képernyőfelolvasókat, mint a GW Micro’s Window-Eyes és a Freedom Scientific’s JAWS.


    A Firefox2 szerzői állitása ellenére nem műkőödik együütt
    a jawsz és a wineyes felolvasó programokkal és a dhtml
    parancsainak felét sem ismeri illetve kezeli le....
  • Polemius #111
    Felraktam. 3 napig fent volt. Most raktam vissza az 1.5.0.7-et.
    Az új funkciók számomra nehezen kezelhetőnek tűntek, másrészt pedig más (korábbi verzióban levő) funkciók megszűntek, vagy nem jól (legalábbis másként) működnek. Ennyit erről, maradok az előző verziónál.
  • uniu #110
    NoScript az extension neve.
  • Kagemusha #109
    Offtopic
    Szerintem meg szánalmasak vagytok. Mindenki használja azt, ami neki tetszik, mert ugye "Ami nekem jó, az talán neked nem való...". Ha meg túl ifjak vagytok hozzá, hogy ezt ismernétek, akkor "kinek pezsegsz, kicsi plusz?" Most komolyan, az értelmetlen szócséplésen kívül máshoz is értetek? Ha nem, akkor menjetek és játszatok azzal, amivel egyidősek vagytok...
    Ontopic
    ...hibák? What kind of hibák?
  • bmagyarkuti #108
    A PC fórum köztudottan a Microsoft magyarországi szócsöve. Ez a hír például egész egyszerűen nem igaz: http://secunia.com/product/12434/ - 0 advisories.

    Ezzel szemben nézzétek meg a szintén sokkal biztonságosabbnak hirdetett Internet Explorer adatlapját: http://secunia.com/product/12366/ - ebben valóban van már 2 biztonsági rés.
  • kbupdate #107
    http://pcforum.hu/hirek/10402/Maris+hibakat+talaltak+az+uj+Firefox-ban.html :)
  • wanek #106
    Nem használok iwiw-et, így azt se tudom, hogy miről beszélsz.
    "Télleg, nem tudja valaki, hogy hogy lehet azt letiltani rendesen" - elvileg a NoScript is jó lehet, ha semmilyen más script nincs azon az oldalon. Ha van más script is, akkor ez nem járható út. Ha az általad kifogásolt script külön van, akkor talán az Adblock is segíthet, ha azzal tiltod.
  • Bith #105
    "Nagyitasz egy képet, a kép oldalra és lefele kilóg, de csúszka nem jelenik meg."

    Remélem nem az iwiw überszar képkicsinyítő/nagyító javascriptjére gondolsz (mert arról a FF nem tehet).
    Télleg, nem tudja valaki, hogy hogy lehet azt letiltani rendesen? De úgy, hogy nem minden javascriptet tiltok. Valami hihetetlen idegesítő az a xar.
    (inkább írok nekik egy rendeset ingyen, ha anyira kel nekik)
  • Indigo #104


    Opera FF motorral... Nem tudod te mit beszélsz...
  • dester #103
    Opera mióta működik FF motorral?

    Az Opera Presto motorral működik.

    A Firefox pedig Gecko motorral.