Napi Online

Még nem lesz bankautomata a hipermarketpénztár

Két nagy hipermarketlánc, az Auchan és a Tesco vizsgálja újabb pénzügyi szolgáltatások, így a cash-back szolgáltatás bevezetésének lehetőségét, ám egyelőre egyik cég sem szeretné, ha áruházainak kasszája a kártyás fizetés mellett a pénzfelvételt is támogatná.

Gillemot Katalin, az Auchan kommunikációs vezetője szerint azt, hogy az áruházak kasszáiban kártyás fizetés esetén készpénzt is vehessenek fel a vásárlók, egyáltalán nem utasítják el a hipermarketek. Más országokban ez a szolgáltatás automatikus, mint ahogyan jelenleg is hozzáférhető Magyarországon, a postahivatalokban. A számlák kártyás egyenlítésekor a postán megkérdezik, hogy ne húzzanak-e le több pénzt a plasztikról, a különbözetet pedig készpénzben odaadják. Gillemot Katalin elmondta: egyelőre azért nem vezetik be a szolgáltatást, mert számukra drága a vásárlók kártyás fizetése. A vevők mintegy 21 százaléka használja náluk áruházi számlája kiegyenlítésekor a kártyáját, ám a bankok nagyon komoly tranzakciós díjat vonnak le a kereskedőktől, miközben a vásárló kártyáját ingyen használja.

Itthon a tranzakciós díj a vásárlás nagyságától is függ, szemben például az Egyesült Államok egységes tarifáival, ahol akkor is ugyanannyit vonnak le, ha a vevő 10 dollárt fizet és akkor is, ha 10 ezret. Ilyen feltételek mellett a Tesco is komolyan fontolóra venné a szolgáltatás bevezetését, de a jelek szerint ugyanaz a probléma tartja vissza, mint az Auchant. A cég egyébként folyamatosan fejleszti pénzügyi szolgáltatásait, ám ezek elsősorban kényelmi és nem profiterősítő szolgáltatások. Az Auchan is elsősorban kényelmi szolgáltatásként gondolt a kasszás pénzfelvételre, azt egyelőre nem számolta, hogy a pénzkezelés és -szállítás költsége hogyan aránylik a kártyás fizetésből származó banki jutalékok költségeihez.

A Cora áruházláncot üzemeltető Magyar Hipermarket Kft. vezérigazgatója, Philippe Lejeune szerint a társaság egyelőre nem fontolgatja a cash-back szolgáltatás bevezetését. Ennek oka az, hogy a cég pénzügyi partnere a Budapest Bank, velük együtt bocsátották ki többek között a Cora-kártyát is. Bár a Cora áruházakban is OTP POS automaták működnek, az áruházlánc nem akarja hátrányba hozni pénzügyi partnerét azzal, hogy az OTP-kártyákkal olyan többletszolgáltatáshoz juthatnak az ügyfelek, amire sem a Cora-kártyás, sem a Budapest Bank egyéb kártyájával rendelkező ügyfeleknek nincs lehetőségük. A vezérigazgató kitért azon kérdés elől, hogy az elfogadói piacra is belépő Budapest Bank termináljaira cserélik le az OTP POS készülékeit. A vezérigazgató szerint ez árazás kérdése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!