Napi Online

Pénzt is kérhetünk a pénztárostól

A bankkártyapiac legnagyobb szereplőjének hálózatában egyelőre a saját kártyákkal történő fizetés után lesz mód készpénzt kapni a pénztárostól.

A jövő év elejétől megugorhat a pénzintézet készpénzkiadó automatáinak száma. Nem, az OTP nem kezd az ATM-ek drasztikus telepítésébe (bár a hálózatot folyamatosan bővíti), egészen másról van szó. A bank tervei szerint ugyanis a jövő évben Magyarországon elsőként elindítja a cash-back szolgáltatást: az OTP jelenlegi 1878 készpénzkiadó automatájához csatlakozik a bank közel 21 ezer POS készüléke is: a jövőben az ügyfél ezekből is készpénzhez juthat.

A cash-back szolgáltatás lényege, hogy a boltban vásárló ügyfélnek a megvásárolt áruk ellenértékén felül egy kisebb készpénzösszeg felvételére van lehetősége az áruház pénztárából. Mint azt Hargitainé Várhegyi Terézia, az OTP bankkártyaüzletágát irányító ügyvezető igazgató elmondta, elképzeléseik szerint a vásárlási értéknek minden egyes cash-back tranzakció esetén meg kell haladnia majd a felvenni kívánt pénz összegét, valamint - akárcsak bárhol másutt a világban - a felvehető maximális készpénzösszeg limitálva lesz.

Ez egy kényelmi szolgáltatás az ügyfél számára, hiszen így a kártyatulajdonosnak nem kell elzarándokolnia a legközelebbi készpénzkiadó ATM automatához - indokolja az ügyvezető igazgató, hogy a kezdeti időszak után miért kell majd az ügyfélnek fizetnie a cash-back szolgáltatásért. Az árazás ugyanakkor még nyitott kérdés - állítja Hargitainé, aki szerint a kezdeti időszak épp arra lesz jó, hogy teszteljék, milyen kereslet lesz a szolgáltatás iránt.

Az adatok alapján lehet meghatározni a végső árakat, amelyek az OTP ügyvezető igazgatója szerint akár alulmúlhatják a hagyományos készpénzfelvétel költségeit. Az viszont bizonyos, hogy a kereskedőknek nem kell majd többet fizetniük a banknak a cash-back szolgáltatásért, noha például a pénztárból kikerülő pénzek kapcsán jelentősen csökken a készpénzkezelés költsége. Sokak szerint csak a nagyobb forgalmú kereskedelmi elfogadóhelyeken lesz sikere a cash-back szolgáltatásnak. Egy-egy kisebb egységnél ugyanis akár az is előfordulhat, hogy a sok készpénzfelvétel után kifogy a kasszából a pénz.

Az OTP hangsúlyozottan kísérleti jelleggel indul neki a szolgáltatásnak, amellyel az első körben saját ügyfeleinek kíván többletszolgáltatást nyújtani. Épp ezért az ügyvezető igazgató szerint az első időszakban csak az OTP kártyatulajdonosai számára ajánlják majd fel a szolgáltatást. A bank által telepített POS terminálok elég intelligensek ahhoz, hogy a saját kártyákat felismerve felajánlják a gyors készpénzhez jutás lehetőségét a plasztikok tulajdonosainak. A bank elképzelései szerint a szolgáltatást egyelőre csak a betéti kártyával fizetők vehetik igénybe, a hitelkártyás ügyfelek számára ugyanis a készpénzfelvételnek minősülő tranzakció az azonnali kamatozás miatt egyébként sem érné meg.

Amennyiben a szolgáltatás kedvező fogadtatásra talál, az OTP természetesen valamennyi bankkártya előtt megnyitja a cash-back szolgáltatás lehetőségét elfogadói hálózatában. Az elfogadóhelyekről szólva az ügyvezető igazgató elmondta: a szolgáltatást egy nagy kereskedelmi lánc üzleteiben tesztelték, tesztelik jelenleg is, ám a tényleges bevezetésnek egyebek mellett az is akadálya, hogy mind a kereskedőcégeknek, mind az OTP-nek be kell szereznie a felügyelő hatóságoktól bizonyos állásfoglalásokat a szolgáltatás elindításához. Az OTP most tehát a PSZÁF állásfoglalását várja ahhoz, hogy a tényleges tárgyalásokat megkezdje az elfogadói hálózatához tartozó kereskedőkkel - mondta Hargitainé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wbtist #5
    Nem rossz kezdeményezés. Nekem teccik. Remélem nem 20% lesz a pénzfelvét díja...
  • Csatti #4
    Már most is kérhetünk csak legfeljebb nem ad. Különböző segédeszközökkel alkalmazásával azonban megnövelhető az adakozókészsége a pénztárosoknak (pisztoly, kés :) ).
  • Penge4 #3
    A főcím nagyon tetszett.
  • klastrom #2
    Nagy áruházlánc, ja magyarul tecsó vazz