Berta Sándor

Közzétennék a német szexuális bűnözők adatait

A CDU és az SPD politikusai szívesen alkalmaznák az Egyesült Államokban bevált megoldást a szexuális bűncselekményekért elítélt emberek pellengérre állítására, azonban nem mindenki támogatja a javaslatot.

A lavinát Mathias Petersen, az SPD hamburgi vezetője indította el, amikor azt nyilatkozta, hogy minden olyan gyermek nyereséget jelent a társadalomnak, amelyet az új elrettentés hatására nem támadnak meg, nem molesztálnak. A megoldást támogatja Dorothee Bar, a CSU parlamenti képviselője is, aki szerint a gyermekek biztonsága fontosabb mindenfajta adatvédelmi szempontnál és jogszabálynál. Kolléganője, Kristina Köhler (CDU) viszont úgy vélte, mindenképpen meg kell vizsgálni a jogi szempontokat is egy ilyen adatbázis felállítása és nyilvánosságra hozatala előtt.

Mint ismeretes, az amerikai képviselőház idén július végén elfogadta azt az előterjesztést, amely a szexuális bűncselekmények elkövetőit egy nemzeti adatbázisban gyűjtené össze és ezekhez az információkhoz gyakorlatilag bárki hozzáférhetne. Hasonló megoldás a Perverted Justice nevű oldal, illetve az amerikai igazságügyi minisztérium által tavaly létrehozott National Sex Offender Public Registry Web Site. Az első ilyen célú oldalt még 1997-ben Floridában hozták létre. Feltüntették a szexuális bűncselekmények elkövetőit és fotóikat, az általuk elkövetett bűncselekmények részleteit, valamint az éppen aktuális tartózkodási helyüket.

Sokan azonban nem tartják jó megoldásnak ezeknek az embereknek a pellengérre állítását. Visszaélésektől, lincselésektől tartanak. S tény, idén áprilisban Maine államban lelőttek két férfit, akik az adatbázisban voltak megtalálhatók - ezután levették a világhálóról az adatbázist. Németországban azután merült fel a gondolat, hogy a múlt hétvégén brutálisan megerőszakoltak és megöltek egy 39 éves ápolónőt Bayreuthban. A tettes már öt évvel ezelőtt büntetve volt nemi erőszakért, emberrablásért és zsarolásért. Nemrég engedték ki a börtönből, tényleges büntetésének letelte előtt a jó magaviseletért.

Mindenesetre a német politikusok és jogászok egy része úgy véli, egy ilyen megoldás nem lenne megengedhető egy jogállamban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kagemusha #22
    Miért csak a szexuális bűnözők adatait? Adjuk ki mindenkiét! A gyilkos, az adócsaló, a tolvaj talán nem veszélyes?
  • Szeszmester #21
    Vannak pszichológusok, akiknek az a dolga, hogy megállapítsanak egy ilyet. Nem annyi az egész, h kéremszépen, én meg lettem erőszakolva. Szerintem egy képzett szakember elég könnyen rájön az igazságra.
  • Morden23 #20
    "És elárulom hogy a bíróságon 90% hogy a lány fog előnyös helyzetből indulni, ha előadja a szegény megerőszakolt lánykát."

    Ez nem egy amerikai film. Ez nem ilyen egyszerű. Vannak olyan dolgok is, mint környezetvizsgálat, bizonyítási eljárás, stb. Nem úgy megy, hogy a megsértődött exem beszalad a Bíróságra, és elkezd üvöltözni, hogy megerőszakoltam, aztán visznek vassal.
    Az ilyen jellegű perek többek között azért is húzódnak sokáig, mert az időtartam alatt általában összeomlik az az ember, aki csak "viccből" gyanusítgatja a másikat. Kevés 17 éves csajt ismerek, aki végig tudna csinálni egy ilyet.
  • Morden23 #19
    1. Nem cserélik el. Ez nem egy Kodak fotólabor.

    2. Nem érted még mindig. Ez nem egy lista, hanem egy adatbázis. Ha felkerül Kovács Józsi, akkor felkerül a születési dátuma, az anyja neve, a fényképe, a születési helye, és még akármennyi adata. Így már elég nehéz összekeverni a sok Kovácsot.

    3. Ez a lista nem az iwiw, nem az lesz az emberek szórakozása, hogy ezt nézegessék. Másodszor is, ha a koma leüli a fél évet, és utána kijön, annak akkora sajtóvisszhangja van (mint ahogy szokott lenni ilyen ártatlanul-elítélve eseteknél), hogy minden tisztázásra kerül.

    "És hidd el, egy lincseléshez készülő banda/tömeg nem fogja a személyijét kérni és lecsekkolni hogy fenn van-e még a listán ha már egyszer ott "látta" mielőtt cselekednének."

    A lincselő bandáknak még ez az a adatbázis sem kéne.

    "Szóval mi van ha akár egyetlen ember is úgy kerül bajba, esetleg ölik is meg hogy nem tett semmit, emiatt a lista miatt? Annak milyen kárpótlást adtok? Esetleg visszahozzátok az életbe?"

    Szóval mi van, ha emiatt akár egyetlen egy nő megússza a megerőszakolást, esetleg egyetlen egy gyerek megússza a pornószakma megismerését?
  • Morden23 #18
    Köszi, ha a 17 éves csaj bosszúból eléri, hogy lecsukjanak, akkor pont le fogom szarni, hogy kirakták a fotómat is.
  • P3h3ly #17
    Aki olyanokat tett mint amit írtál, azt nem értem miért engedték ki...
    Én nem az ilyeneket védem sőt szivesen adnám az ápolónő családjának/barátainak a kezére.
    Azokat védem akik esetleg ártatlanul kerülnek bajba a lista miatt.

    "Csak úgy lehet vkit büntetni, ha el is kapják. Ha már megvan, és bizonyított, h ő követte el, akkor kerülne fel a listára (kép elcserélése, név elírása gyakorlatilag lehetetlen, mivel nem ember, hnem szoftver végezné)."

    1. Igen, de mint az előző hozzászólásomban írtam lehet hogy utólag derül ki hogy mégis ártatlan. Akkor meg hiába csinálnak bármit lehet, hogy egy életre meg lett bélyegezve mert az emberek akik látták egyszer az oldalon mindig úgy fogják kezelni hogy ő volt az aki...

    2. Tényleg azt hiszed hogy lehetetlen elcserélni bármit is ha köze van egy szoftverhez? Mit gondolsz hogy fogják ezt a listát csinálni? Elmondom kb hogy lesz!

    Leültetnek vkit a gép elé hogy tegye fel xy-t a listára.
    Hogy teszi fel?
    Kiválasztja a nyilvántartásból hogy ki kerüljön fel, most eltekintek az olyan problémáktól hogy esetleg külön mappában tárolják gépen a fotót a hozzá tartozó emberke adataitól mert remélem ennyire nem hülyék, de még így is elég egy félrekattintás és hopp fenn van vki aki egyszer gyorsan ment vagy tilosban parkolt. Pl képzeld el ezt egy olyan listán amin fel vannak sorolva a nevek és felettük a fotó és ha rákattintasz egy névre kihozza a többi adatot is, ezen először annyit látsz csak hogy xy fenn van. Ugye hogy nem is olyan egyszerű.

    "Egy lány, ha ki akar baszni vkivel, a lista nélkül is hazudhatja, h megerőszakolták. De ha kiderül, h csak kitalálta (valószínű ez lesz), akkor szerintem nem ússza meg egy szimpla bocsikával."

    Igen, és bármibe lefogadom hogy van olyan aki most is azért ül börtönben mert egy lány ki akart baszni vele, vegyünk ismét egy példát:

    Együtt voltak, lefeküdtek, utána nem sokkal összevesztek és a lány kitalálta ezt a megerőszakolást innen 2 lényeges vége lehet:
    -Kiderül az igazság, és megúszta, a lányt megdorgálják hogy ejnye bejnye (közelébe sincs a büntetés mértéke ahhoz képest amit a srác kapott volna hogyha nem derül ki az igazság).
    -Nem derül ki az igazság, a srác leüli az x évet aztán még felkerül egy listára ami az élete hátralevő éveit megkeseríti.

    És elárulom hogy a bíróságon 90% hogy a lány fog előnyös helyzetből indulni, ha előadja a szegény megerőszakolt lánykát.

    Hogy fest ebből a szemszögből a lista?
  • NFP #16
    Na ezért gány, ha valahol nagykoalíció van.
    Pont le lehet szarni a személyiségi jogokat, és minden hasonló baromság minden kritika nélkül törvény lesz.
  • Szeszmester #15
    "Németországban azután merült fel a gondolat, hogy a múlt hétvégén brutálisan megerőszakoltak és megöltek egy 39 éves ápolónőt Bayreuthban."

    Képzelj el egy lányt vagy nőt, akit megerőszakolnak. Az egész életére rányomhatja a bélyegét, főleg, ha meg is gyilkolják.

    "A tettes már öt évvel ezelőtt büntetve volt nemi erőszakért, emberrablásért és zsarolásért. Nemrég engedték ki a börtönből, tényleges büntetésének letelte előtt a jó magaviseletért."

    Csak úgy lehet vkit büntetni, ha el is kapják. Ha már megvan, és bizonyított, h ő követte el, akkor kerülne fel a listára (kép elcserélése, név elírása gyakorlatilag lehetetlen, mivel nem ember, hnem szoftver végezné).


    Egy lány, ha ki akar baszni vkivel, a lista nélkül is hazudhatja, h megerőszakolták. De ha kiderül, h csak kitalálta (valószínű ez lesz), akkor szerintem nem ússza meg egy szimpla bocsikával.
  • P3h3ly #14
    Morden, egy kicsit gondolkozz el azért, meg mindenki aki támogatja ezt a listát.

    1. Mi van ha elcserélik 2 ember fotóját?

    2. Mi van hogyha egy "általános" nevű ember kerül fel pl MO-n a Kovács név elég gyakori, akihez hasonlít egy másik ugyanilyen nevű ember?

    3. Tegyük fel hogy vkit ártatlanul ítélnek el, és mondjuk leül egy fél évet amíg kiderül az igazság (ha kiderül mert nem biztos van olyan szerencséje), ez alatt az idő alatt fenn van a fotója meg mindene a neten. Jó esetben utána leveszik, de addig akár több millió ember látta, a lista nélkül meg alig pár tucat!

    És hidd el, egy lincseléshez készülő banda/tömeg nem fogja a személyijét kérni és lecsekkolni hogy fenn van-e még a listán ha már egyszer ott "látta" mielőtt cselekednének.

    Szóval mi van ha akár egyetlen ember is úgy kerül bajba, esetleg ölik is meg hogy nem tett semmit, emiatt a lista miatt? Annak milyen kárpótlást adtok? Esetleg visszahozzátok az életbe?
  • BCS CORPS #13
    és ha egy 17 éves csaj boszuból egy 2 valahány éves srácról azt hazudja hogy megerőszakolta és a bíróság alánynak ad igazat aki ugyebár elve jobb helyzetből indul, utána hiába magyarászkodna a srác miért hinének neki ?

    és utána kiteszik a nevét fényképét erre nem gondoltál ?