MTI

Drága, de megéri az intelligens iroda

A modern irodaházakban alkalmazott intelligens rendszerek ugyan 25-30 százalékkal többe kerülnek a hagyományosakhoz képest, de ez 5-10 év alatt megtérül - áll az Iroda.hu Kft. elemzésében.

Az intelligens épület lelke egy időtálló, strukturált kábelezés, amelyre sok jelző és érzékelő fűzhető fel. A központi egység pedig értékeli az információkat, és szabályozza a folyamatokat. Például ha az épület déli oldalát süti a nap, itt leszabályozza a fűtést, vagy nyáron erősebbre állítja a klímát, miközben az északi oldalon leszabályozza azt. A fűtés-hűtés a munkaidő végén és a hétvégére lekapcsol, csak a munkaidő kezdete előtt egy órával lép működésbe újra.

Az árnyékolók a napsugárzásnak megfelelően látják el feladatukat. A világítási energiának akár a háromnegyede is megtakarítható, ha csak a munkahelyekre esik fény. Az alkalmazottak személyes kártyái nem csak a belépést szolgálják, de akár a helyi büfében is vásárolni lehet velük. A rendszámfelismerő rendszer pedig megspórolja a parkolóőrt. Az ilyen intelligens rendszerek akár 25-30 százalékkal is többe kerülnek a hagyományosakhoz képest, de a 15 százalékos üzemeltetési költségcsökkenésből ez 5-10 év alatt megtérül.

Intelligens rendszereket építettek be a fővárosban például a Duna Tower és a Roosevelt irodaházba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!