Specker Balázs

Az USA-ban nincs igény az újgenerációs DVD-felvevőkre

A Tokió közelében megrendezett CEATEC technikai vásáron a Sony és a Panasonic is bejelentette saját Blu-ray felvevőjét. A Toshiba, mint a vetélytárs HD-DVD tábor éllovasa szintén bemutatta saját otthoni lejátszó/felvevőjét.

A japán Blu-ray és HD DVD gyártók véleménye szerint pillanatnyilag nem éri meg újgenerációs DVD-felvevőket piacra dobni a tengerentúlon. Az ok meglehetősen kézenfekvő. "Japánban a DVD-eszközök keresletének 80-90%-át teszik ki a felvevők. Odaát ha felvételről van szó, a TiVo a sláger" - magyarázza a helyzetet Keisuke Ohmore, a Toshiba nemzetközi médiakapcsolataiért felelős csoportvezetője a CNet oldalán.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A szóban forgó eszközök meglehetősen magas ára szintén nem szól a mihamarabbi globális piacra dobás mellett. A Panasonic BW 200 és BW 100-as Blu-ray felvevőit ugyanis 300 illetve 240 ezer jenért (körülbelül 500, illetve 540 ezer forint) kínálják, akárcsak a Sony modelljeit.

A Toshiba HD DVD lejátszó/rögzítőjének ára az olcsóbb alkatrészek ellenére is eléri a 398 ezer jent. Ohmori elmondása szerint a magasabb ár a beépített 1 TB-os merevlemeznek köszönhető, amely így mintegy kétszer annyi tárhelyet ad, mint a Panasonic legdrágább modellje. Kétségtelen, a nagyfelbontású videó nagy tárhely-szükséglettel is jár. A Panasonic képviselője úgy véli, a kétrétegű Blu-ray lemezek 50 GB-os kapacitása akár hatórányi nagyfelbontású videotartalom tárolására is elég.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A digitális műsorszórás is kulcsszerepet játszik az újgenerációs DVD-felvevők elterjedésében. A szigetország ugyan csak 2011-re - USA-nál később - tervezi az átállást, azonban állítólag akkora az érdeklődés a téma iránt, hogy nemrég nagysikerű tévés kampányt indítottak a dátum előrébbhozására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #19
    Ja, innen vagy 4 meg is van, itthon csak monitoron tudom nézni 720p-ben, de itt sem éppen tökéletes. A felbontás persze megvan, de az is úgy, hogy a színek láthatóan kisebb felbontással vannak, mint az intenzitás, és a színátmenetek sem túl szépek, bizsergeti őket. Szóval jól látszik a tömörítés. (Csak nem mpeg-es kockásodásban, hanem másban.)
  • dez #18
    Ez gondolom DVD9. Volt szerencsém látni ezt a lemezt 1080p-s plazmán (PC-ről ment persze), és jól láthatóan életlenebb, kevésbé szép volt, mint egy másik ugyanolyan plazmán játszott, "kompromisszum-mentes bitrátán" futó HD demo anyag. Ha nem lett volna mellette a másik, talán nem tűnik annyira fel. Mondjuk nem néztem végig, nem tudom, hogy néha, pl. egy mozgás-dús jelenten nem látszott-e meg még jobban a (WMV9-hez képest is) kisebb bitráta.
  • cateran #17
    Ez akkor milyen minoseg?
    Terminator 2 extreme edititon
    Amugy ne feledd, neked egyszeruen jobb szemed van ezekhez a dolgokhoz,mert koztuk elsz! Ez olyan mint ahogy en latom a kulonbseget grafika es grafika kozt szamitogepen,mig a nem annyira hozzaertok nem latnak semmit:)
  • dez #16
    Szinte tökéletes? :P Te az vagy, aki 5m-ről nézi a 35cm-es képet, vagy az, aki 20cm-ről nem látja a különbséget SD és HD között? ;)

    Nézd meg az alább említett szabványokat. Akciódús filmekhez 1080p-ben, 24-30fps-sel alap profilban 20Mbit/s ajánlott: 2 órás film 18GB. Magasabb fps-nél, és/vagy magasabb profilban meg 45-135Mbit/s...

    720p-ben, 24-30fps-sel meg 14Mbit/s (alap profil): 2 órás film 12.6GB.
  • Sanyix #15
    Ja olyan is, szinte tökéletes képminőség... screensaver, wallpaper meg nem igazán izgat, merthogy kb ezek az extrák általában.
  • dez #14
    Mindkét szabvány része, az MPEG2 mellett, a H.264/AVC és a VC-1 (WMV9 alapú) codecek. Ezek már jobbak is, mint a DivX. + lásd #11.
  • dez #13
    Sok film HD-ban csak HD-s - digitális - adásból elérhető. A természetfilmek sem rosszak HD-ban. Meg igazából minden jobb úgy, látványilag. Túl drágán persze nem éri meg, egyelőre.
  • dez #12
    Igen, valószínűleg az amcsik is kivárnak. A japók meg mindent azonnal megvesznek.
  • dez #11
    Olyan is. Tudom, neked is van (DivX, WMV9, H.264). Kiadói minőséghez legalább egy DVD9 kell, és akkor még semmi extra.
  • Dark Angel 666 #10
    "Kétségtelen, a nagyfelbontású videó nagy tárhely-szükséglettel is jár."
    Főleg ha MPEG-2 be van tömoritve.
    Igaz is , mi értelme lett volna a gyártók szemtontjábol Divx be tömöriteni a nagy felbontásu videót , akkor egy sima egyrétegü DVDre is ráment volna.