MTI

Informatikai Biztonság Napja konferencia

Az információs társadalom egyik legfontosabb, és állami oldalról a legnagyobb figyelmet igénylő problémája az informatikai biztonság kérdésköre - mondta Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter az Informatikai Biztonság Napja konferenciát megnyitó videoüzenetében kedden Budapesten.

Úgy vélte, a biztonság problémája az internet elterjedésének egyik legnagyobb gátja, továbbá azért is fontos kérdés, mert egyre nő az interneten elkövetett támadások száma. A miniszter szerint a biztonság kérdésében való szerepvállalás elvitathatatlan állami feladat, de az állam beavatkozása nem lehet túlterjeszkedő, mert az ártana egy liberalizált piacnak. A terület legfontosabb kihívásait sorolva kiemelte a spam, a kéretlen üzenetek problémáját, az adatvédelmet és az elektronikus aláírás kérdését. Az államnak segítenie kell a felhasználói tudatosság növelését, szabályoznia a privát kapcsolatok adatvédelmét és meg kell óvni az állami adatbázisokat - hangsúlyozta.

Kóka János szerint az állam elsősorban azzal szolgálhatja az információs társadalom fejlődését, ha maga is információ szolgáltatóként lép fel a piacon, ám erre csak akkor van lehetőség, ha az ezzel kapcsolatos adatvédelmi feladatokat maradéktalanul el tudja látni. Az elektronikus aláírásról szólva megjegyezte, hogy az nem nyert még teret a közéletben, pedig az információs társadalom fejlődésének egyik motorja lehetne. A miniszter szerint ezért meg kell keresni a sikertelenség okait, és a jól működő példákat át kell venni.

Keleti Arthur, a konferenciát szervező ICON Számítástechnikai Zrt. biztonságtechnikai üzletágának vezetője sajtótájékoztatón elmondta: a másodszor megrendezett eseményen magyar és nemzetközi előadók, 29 támogató cég, mintegy 20 kiállító vesz részt, három szekcióban 30 előadást hallgathat meg a regisztrált több mint 1.000 látogató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!