Napi Online

Jobb két víruskereső, mint egy?

Két ajtózár többnyire biztonságosabb, mint egy, egy dupla csomó nehezebben bomlik ki, mint egy szimpla. De vajon két víruskereső is kétszeres védelmet biztosít a számítógépnek?

Azzal, hogy a víruselhárítók távol tartják a számítógéptől a digitális veszélyforrásokat, a vírusokat, a férgeket és a trójaiakat, a számítógép-tulajdonosok több mint 75 százaléka tisztában van. Sőt, némely felhasználó rögtön két víruskereső programot is használ abban a hitben, hogy a számítógépe így még nagyobb biztonságban van. Végül is az egyik kereső talán felismer egy olyan vírust, amelyik a másiknál átcsúszott. Ez tulajdonképpen megtörténhet, nem?

Csakhogy ez a "dupla csavar" a számítógépnél inkább problémát okoz, ahelyett, hogy jobban védene. Patrick Heinen, a Symantec internet-biztonsági szakértője szerint ugyanis a vírusirtók - a többi számítógépprogramhoz hasonlóan - a digitális kártevők felkutatásához rendszererőforrásokat vesznek igénybe. Pont itt merülhetnek fel a két víruskereső használatával kapcsolatban az első problémák: ha mind a két program aktív, a számítógép az erőforrások kétszeres használata miatt rendkívül lelassulhat.

Emellett a víruselhárítók általában az operációs rendszernek ugyanazt a csatolóját használják. Így aztán előfordulhat, hogy a két szoftver kölcsönösen megakasztja egymást. A legrosszabb esetben ez akár kék halálhoz vezet. Ez azt jelenti, hogy a számítógép lefagy, az operációs rendszer pedig egy kék képernyővel jelzi működésképtelenné válását. Egy ilyen teljes rendszerösszeomlást követően a számítógéphez nem értő embernek igencsak nehéz a számítógépet újra életre keltenie.

A szakértő elemzése szerint a víruselhárítók kétszeres használata minden egyebet eredményezhet, csak a digitális kártevők elleni kétszeres védelmet nem. A jobb és biztosabb megoldás, hogy egy megfelelően széles körű biztonsági funkciókkal bíró védelmi szoftvert választunk. Így a vírusok és társaik távol maradnak a számítógéptől, és a felhasználó is megkíméli az idegeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frank99 #9
    mondja ezt pont az a vírusirtó-készítő cég mondja, akinek a programja úgy fogja gépet, hogy alig lehet tőle dolgozni.
  • Thomas Von #8
    A két vírusírtós megoldással kapcsolatban történt velem már pár furcsaság:)Pl mikor csak az AVP volt fennt és haver rámtukmálta a pandát, h az de jó, mondom berakjuk mellé, biztos ami biztos:)Már installkor vírus talált az AVP, méghozzá a Pandában egy trójait:)Mikor meg az alaplap cd-men található PC-cleen nevű okosságot felnyomtam a win újra bootolásakor behalt a gép, jöhetett a format:)Most NOD 32 és AVP páros, ennél jobb nem is kell és nem vettem észre, h lassítana, pedig örgharcos már a szekér:)
  • TH448 #7
    Itt inkább az volt a lényeg, hogy az ő, és csak az ő szoftvereit használjuk...
  • DjDano #6
    szerintem meg egy jó kell és kész... nekem annál több érv nem kell NOD32 mellé, hogy 2 éve nincs gondom a vírusokkal...
  • Indigo #5
    A cikkben épp arról van szó, hogy egyszerre futnak...
  • oneman #4
    és ki mondta hogy ha több víruskeresőm/írtóm van, annak egyszerre kell futni memóriarezidensen?
  • Petys #3
    Hát, nekem is Nod védi a gépem, eddig nem volt gomdom a vírusokkal, csak néhány spyware-rel, de arról én tehetek, ha néha bejönnek.
  • menpe #2
    Ez a cikk csak felbolygatta bennem azt az emléket, amikor a Norton Internet Security és az Avast próbálta egymást elpusztítani minden eszközzel a gépemen...na azóta van NOD 32-m
  • Drawain #1
    Ez aztán az igazán hasznos szakértői elemzés, még az SG-re is felfért az írója :)
    Kíváncsi vagyok mikorra tervezi a: "Vajon két tűzfal jobban véd e vagy csak lassít?" szakértői elemzést :)