Napi Online

Digitalizálja az EU Európa kultúráját

Noszogatni kell az Európai Unió tagországait, hogy gyorsítsák fel kulturális kincseik digitális másolatainak elkészítését.

Az Európai Bizottság a könyvek, filmek, fotók stb. elektronikus formájának megteremtésére képes, nagy teljesítményű berendezések szolgálatba állítását kérte tőlük, hogy minél előbb kialakulhasson Európa kulturális örökségének digitális archívuma, az európai digitális könyvtár. A tagországoknak a másolás technológiai feltételeinek megteremtése mellett gondoskodniuk kell a szerzői jogok tiszteletben tartásáról, azaz adott esetben a jogdíjfizetésről, illetve a teljes körű, folyamatos hozzáférés lehetőségének biztosításáról.

Az EU célja egy olyan elektronikus könyvtár létrehozása, amelynek tételeihez bárki bárhonnan szabadon hozzáférhet, és a tartalmakat munkájához, illetve szórakozásra is használhatja. A központi európai adatbázis lehetővé teszi majd, hogy ha például egy finn lakos a magyar filmgyártás gyöngyszemeire kíváncsi, akkor azokat hosszadalmas - és esetleg sikertelen - internetes kutakodás helyett a digitális könyvtáron belül könnyen megtalálja. A tervek szerint 2008-ra kétmillió könyvnek, filmnek, fotónak, kéziratnak és más művészeti alkotásnak kell hozzáférhetőnek lennie Európa közös e-könyvtárában, 2010-re pedig legkevesebb hatmillióra kellene emelkednie ennek a számnak.

Felgyorsíthatja a virtuális könyvtár állományának bővülését, ha a tagállamok könyvtárai, múzeumai, oktatási és kutatási intézményei hozzákapcsolják ahhoz meglévő digitális gyűjteményüket. Ezek az intézmények hosszabb távon az európai digitális könyvtár virtuális épületszárnyaiként működhetnek. Az Európai Bizottság az unió kutatási és fejlesztési forrásaiból, illetve az eContentplus programból biztosít pénzt a digitalizálás költségeire.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Farontolepke #1
    Pont ezen gondolkodtam valamelyik este. ;) ha mindenki digitfotóz, meg kamerázik,meg feltölti, meg kiirja, ezek meg még direk digitalizálnak.. egy idő után vajon hol fogjuk tárolni ezt a rengeteg egyest meg nullat?