Berta Sándor

Ingyen könyvek tölthetők le a Google oldaláról

Mától a Google Book Search oldaláról letölthetők azok a művek, amelyek már nem esnek a szerzői jogi törvények védelme alá.

A szolgáltatás keretében ezentúl bárki nemcsak megtekintheti vagy belelapozhat a digitalizált művekbe, de a szerzői jog védelme alá nem tartozó könyveket már akár le is töltheti. Ilyen mű például Johann Wolfgang von Goethe Faustja. Elegendő csak beírni a keresett könyv címét, majd bejelölni a Full view books menüpontot és ráklikkelni a Search Books gombra. Az egyes találatokra kattintva oldalt megjelenik a Download menüpont, amelyre kattintva letölthetjük a kiválasztott alkotást. A Faust 1847-es angol nyelvű kiadása például alig 3,5 megabájt méretű.

"Az adatbázisban jól ismert klasszikus művek, és a legkülönbözőbb témákkal foglalkozó szinte teljesen ismeretlen könyvek is megtalálhatók" - mondta Sid Verba, a Harvard Egyetem Könyvtárának igazgatója. Az intézmény a Google Books Library projektjének partnere. “Mióta az emberek a könyvek teljes tartalmára rákereshetnek az interneten, olyan történelmi eseményekre, személyekre, helyekre vagy problémákra bukkanhatnak, amelyek korábban nem voltak hozzáférhetők. Ami valaha csupán óriási kutatókönyvtárak mélyén volt fellelhető, most egyszerűen megtalálható és elolvasható bárki által."

A szerzői jogvédelem alá eső könyvek nem elérhetők ily módon sem, a kiadó hozzájárulása nélkül mindössze alapvető bibliográfiai információk és kisebb részleteik publikálhatók. A Google célja ezzel, hogy minél több emberrel megismertesse a világ legkülönbözőbb könyveit - akár ismert, akár ismeretlen munkákról van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!