Specker Balázs

A Facebook nyitott könyv lesz mindenki számára

A népszerű közösségi oldal eddig elsősorban a főiskolás és egyetemista hallgatókra koncentrált, ám most úgy döntött, hogy mindenki számára elérhetővé teszi szolgáltatásait.

A mostani lépés kétségkívül elősegítheti az oldal felhasználóbázisának bővülését, ám félő, hogy így pont két legfőbb varázsa, az exkluzivitás és a védettség veszik majd el. A Mark Zuckenberg harvardi végzős által két évvel ezelőtt elindított oldalon először csak azok lehettek tagok, akik főiskolás vagy egyetemi email címmel bírtak. Azóta már kibővült a kör és - meghívásos alapon - középiskolások, valamint nagyobb cégek alkalmazottai is élvezhetik a rendszer előnyeit. A tervek szerint már a héten sor került volna a váltásra, ám a múlthéten bevezetett "barátfigyelő" funkciók miatt érkezett negatív reakciók hatására későbbre halasztották a bővítést - értesült a The New York Times.

Zuckenberg elmondása szerint azért lazítottak a szabályokon, hogy a már végzett hallgatók továbbra is teljes jogú tagjai maradhassanak a hálózatnak, mivel az iskolapadot elhagyó felhasználók gyakran nem tudtak új felhasználókat meghívni az oldalra. "Már két évfolyamnyi végzett hallgatónk van, és felhasználóink egyharmada már nem jár felsőoktatási intézménybe" - ismertette a helyzetet az oldal szülőatyja. A Media Metrix felmérése szerint júliusban a Facebook felhasználóbázisa 6,1 millió főre rúgott, ami igencsak elmarad a MySpace 30,1 millió tagot számláló közösségétől.

Az új rendszer révén Zuckenbergék 500 új földrajzi régiót vonhatnának be, és így a jövőben bárki csatlakozhatna hozzájuk - írja a USA Today. Alapértelmezett beállításként az egyazon térségben élők láthatnák egymás adatait is, ami fő különbség lenne a mostani struktúrához, amely csak a barátok számára enged betekintést a közzétett személyes adatokba. "Felhasználóink személyre szabhatják a személyes adataikkal kapcsolatos beállításokat. Megtehetik, hogy munkatársaik láthassák azokat a képeiket, amiket az édesanyjuk nem" - szemléltette a tervezett újításokat Zuckenberg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!