MTI

Árulkodó megunt mobiltelefonok

Noha csábító lehetőség a telefoncserénél a korábbi, immár nem olyan divatos modell eladása, nem árt az óvatosság: titkainkat is továbbadhatjuk a megunt készülékkel.

Erre amerikai mobiltelefon-szakértők figyelmeztetik azokat, akik mindig lépést akarnak tartani a divattal: az sem elegendő, ha az eladó gondosan követi a használati utasítást és lenullázza a készüléket. Ez csak látszólag megoldás: az adatokat viszonylag könnyű feltámasztani az interneten kapható, korántsem drága keresőprogramok segítségével.

A Trust Digital nevű virginiai cég az AP-vel közösen vásárolt meg tíz különböző, fejlett rendszerű, 200 és 400 dollár (43 ezer és 86 ezer forint) közötti árú használt mobiltelefont az eBayen, majd (a nevek eltitkolása mellett) megmutatta a hírügynökségnek, mit sikerült letölteni ezekből a készülékekből - annak ellenére, hogy korábbi gazdáik előzőleg törölni vélték a bizalmas adatokat.

Az így életre keltett információk között voltak kényes - párjukat megcsaló szerelmesektől származó - üzenetek, de az informatikusok feltámasztották egy cég pályázatát egy sokmillió dolláros kormányrendelés elnyerésére, bankszámlaszámokat és kulcsszavakat is kiderítettek. A tíz telefonból összesen 27 ezer kinyomtatott oldalnyi adatot, email-szöveget töltöttek le, ezek együtt csaknem két és fél méter magas oszlopot tettek ki.

Az információk teljes törlése a legtöbb telefonon biztonsági okokból is bonyolult, három-négy gombot kell egyszerre lenyomni, rendszerint két embernek kell részt vennie a műveletben. Ezzel el akarják kerülni, hogy véletlen érintés következtében értékes információ vesszen el. A művelet lebonyolításának módját rendszerint nehéz megtalálni a telefon belső utasításaiban - ezért sokan beérik a készülék lenullázásával, amivel nem törlik az összes kényes információt.

Howard Schmidt, aki korábban elektronikus biztonsági szakértőként dolgozott George W. Bush amerikai elnök mellett, elmondta az AP-nek, hogy négy mobiltelefont is használt. Korábbi Blackberry modelljeibe szándékosan 11 alkalommal is hibás jelszót írt be, hogy a gép önmaga semmisítse meg a tárolt információt. "Az emberek nem is sejtik, mennyire sebezhetővé válnak, ha nem vigyáznak a régi készülékkel. Ez nem csak olyasvalami, amit felkapunk, hogy beszéljünk rajta. A telefon az önazonosságunk, és sokan vannak olyanok, akik készek ezt kihasználni ellenünk, ha nem vigyázunk" - hangoztatja a szakértő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!