Berta Sándor

Eltűnjön-e a Caps Lock?

Kampányba kezdett egy belga informatikai vállalkozó azért, hogy a számítógépes billentyűzetekről örökre tűnjön el a Caps Lock billentyű. Az érvei meglehetősen egyszerűek: a Caps Lock dagadt és értelmetlen.

Pieter Hintjens, a brüsszeli Imatix informatikai cég ügyvezetője legnagyobb ellenségének a Caps Lock billentyű számít. A férfi mindent elkövet azért, hogy ezt a billentyűt végérvényesen száműzze a számítástechnikából. "Ez a gomb egy borzalom, undorító. Ezt mindannyian jól tudjuk. Ráadásul nagy és gyakorlatilag a FORTRAN-programozókon kívül nem használja senki" - érvelt a Caps Off nevű kampánya mellett blogjában Hintjens.

Számára azért is ellenszenves ez a billentyű, mert abból az időből származik, amikor egy szöveget újra be kellett írni, ha az ember elrontotta. Azt persze a belga vállalkozó is elismeri, hogy vannak nagyobb problémák az életben, legyen szó akár családi, anyagi vagy munkahelyi gondokról, de nála betelt a pohár. A Caps Lock véletlen lenyomása tényleg okoz kellemetlenségeket, mivel az online kommunikációban a nagybetűvel való írás kiabálást jelent, annak hat.

Hintjens elszánt: levelekben, petíciókban, weboldalakon és konferenciákon, sőt még politikai gyűléseken is fel akar lépni a gyűlölt billentyű ellen. Ám a szakembernek nemcsak ez az egyetlen célpontja van. "A Caps Lockkal kezdjük, de vannak más céltalan társai is, elég például csak a SysRq billentyűre gondolnunk. Elhiszem, hogy például a billentyűzetgyártók teljesen értelmetlennek tartják az ötletemet. Elvégre nekik minden billentyű egyforma, ráadásul, ha így tökéletes, miért kellene változtatni a bevett modelleken" - tette hozzá a férfi.

Ugyan a felvetés bizonyos szempontból nevetségesnek tűnhet, mégis az online közösségben óriási vitát váltott ki. Többen rámutattak, hogy a programozók, vagy a repülőgépiparban dolgozók igenis használják a Caps Lockot. "Egyáltalán nem tekintem problémának a kérdést. Ott van ez a billentyű, aki nem akarja, ne használja" - nyilatkozta Joel East dizájner, az Ikey billentyűzetgyártó cég munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shakwill #212
    Szándékosan minimalista billentyűzeteket használok, ezeken nincs ki-bekapcsoló gomb, meg egyéb parasztvakítás. Viszont a Caps lock billentyű miatt több esetben gyakoroltam az ízes népi beszédmódot. Kivenni nem fogom, ahogyan a win billentyűt sem, mert néha szükség van rájuk.
  • NASAboy #211
    Hát ez már lol. Néhány ember már azt se tudja micsináljon szabaidejében...Akinek men kell a CapsLock gomb az kiveszi szépen a bill-ből mint ahogyan a játékosok a WIN gombot. Űber baromság nah :)
  • mesti15 #210
    nézzetek el az uj torrent oldalunkra most lehet regelni!! http://mpm.tx.hu
  • mesti15 #209
    nézzetek el az uj torrent oldalunkra most lehet regelni!! http://mpm.tx.hu
  • mesti15 #208
    nézzetek el az uj torrent oldalunkra most lehet regelni!! http://mpm.tx.hu
  • mesti15 #207
    nézzetek el az uj torrent oldalunkra most lehet regelni!! http://mpm.tx.hu
  • mesti15 #206
    nézzetek el az uj torrent oldalunkra most lehet regelni!! http://mpm.tx.hu
  • Marki #205
    Azt a num lock csinálja, a scroll semmit nem csinál..
    Elvileg a '90-es évek elején még volt feladata
  • RussT #204
    inkabb win billentyuk tunjenek el..(en mar kiszedtem az osszeset..:D)
  • Beyond silence #203
    EZ HÜLYE! :D A power gomb viszont tényleg nagy baromság, amikor volt nekem ki is szedtem, szerencsére a mai bill.-emen már nincs.
    De jó a belgáknak hogy már nics már van aki nem tud jobb próblémát kitalálni... bulvár szint.