Napi Online

A Dell nyomába érhet a Hewlett-Packard

Az elemzői várakozásokat meghaladó nyereséget ért el üzleti évének július 31-ével végződő harmadik negyedévében a Hewlett-Packard Co. (HP).

A világ második legnagyobb személyiszámítógép-gyártója 1,38 milliárd dolláros, részvényenként 48 centes év/éves nettó profitról számolt be. Az egy évvel korábbi egyszeri adófizetési kötelezettség miatt a Wall Street az egyszeri tételek nélküli eredményre figyelt, ami részvényenként 52 cent lett, meghaladva a prognosztizált 47 centet. Az árbevétel 5,4 százalékkal, 21,9 milliárd dollárra nőtt.

A jó eredmény az elemzők szerint elsősorban annak köszönhető, hogy a vállalat a karcsúsításból származó megtakarításokat - a több mint 15 ezeres elbocsátással járó létszámcsökkentési program keretében csak az elmúlt három hónapban 1900 alkalmazottól váltak meg - a pc-értékesítés növelésének szolgálatába állítja. Ennek köszönhetően egyszerre tudták csökkenteni a számítógépek árát és növelni a profitrátát. A PC-eladások a darabszámot tekintve 14 százalékkal, értékben 8,3 százalékkal, 6,92 milliárd dollárra növekedtek a negyedévben, miközben a nyereségráta 2,6 százalékról 4-re ugrott. A HP világpiaci részesedése a személyi számítógépek terén a naptári év második negyedében 15,9 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 15,4 százalékról.

A piacvezető Dell Corp. részesedése eközben 19-ről 19,2 százalékra nőtt, de míg a HP részvényei idén eddig 20 százalékkal, a Delléi 24 százalékkal gyengültek. A HP notebooküzletága szintén jól teljesített: 14 százalékkal nőtt a hordozható gépek értékesítése, miközben a nyomtatóké és egyéb számítástechnikai eszközöké csak 4,6 százalékkal. A hagyományosan legnyereségesebb nyomtatóüzletág profitja 771 millióról 884 millió dollárra, nyereségrátája 13 százalékról 14,2-re emelkedett. Az árbevétel 5,4 százalékkal, 6,23 milliárd dollárra nőtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!