Specker Balázs

750 GB-os merevlemez a Seagate-től

A Seagate új, 3,5 inches 750 GB-os merevlemezével még egy lépéssel közelebb került az 1 Terabyte-os álomhatárhoz.

A meghajtóóriás már el kezdte szállítani Barracuda 7200.10 termékcsaládját a nagyobb számítógépgyártókhoz - derül ki a cég sajtóközleményéből. Az új modellek már a merőleges rögzítési eljárást használják, ami nagyobb adatsűrűséget eredményez. Az új termékcsalád a vártnál egy hónappal korábban kerülhetett a piacra, mivel a tervezettnél nagyobb mennyiséget tudtak előállítani.

"Nem számítunk fel pluszt pénzt a merőleges rögzítésért" - jelentette ki Joni Clark termék­menedzser a CNet oldalán. Az új 750 GB-os darabok 590 dollárba (körülbelül 120 ezer forint), míg a legkisebb, 200 GB kapacitású családtag 108 dollárba (körülbelül 22 ezer forint) kerül majd. A Seagate szerint ez mindenképpen rekordnak számít, mivel eddig a Seagate és a Hitachi legnagyobb kereskedelmi forgalomba szánt meghajtói "csupán" 500 GB-osak voltak.

Habár valószínűleg az új rekord nem lesz hosszúéletű a robbanásszerűen fejlődő merevlemez üzletágban, annyit azért jelez, hogy a Seagate-nek sikerült némi előnyre szert tennie vetélytársaival szemben, legalábbis ami az új technológiájú merevlemezek piacra dobását illeti. A cég már több 2,5 inches, notebokban szánt merőleges rögzítést használó modellel is jelentkezett a közlemúltban, múlthéten pedig szerverek számára készült darabokról is beszámolhatott.

Habár a HDD piac folyamatosan fejlődik, a piacon nem könnyű talpon maradni, csupán 18%-os növekedést sikerült elérniük a szereplőknek az elmúlt egy évben - derül ki a TrendFocus piackutató cég felméréséből. Még mindig sok vállalat küszködik, hogy profitot tudjon termelni. A Seagate például nemrég kebelezte be egykori riválisát, a Maxtort, amely nagyobb munkaerőleépítésre kényszerült veszteségei miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #57
    Nem hiszem, hogy "elfelejtette" volna az adatot. Ha nem az összekötőkábel volt kontaktos, akkor pl. lehet, hogy csapágyazással lett valami baj. A nagy adatsűrűség miatt egyre érzékenyebbek az ilyesmire. Nem melegítetted túl? Arra meg a csapágyazás érzékeny (a folyadékcsapágy is, vagy az talán méginkább).
  • torjoz #56
    Reggel Win elindít, semmi gond, hazajövök kajaszünetre melóból, Win kék halálba torkollott. Na jól van, a mindent gyógyító reset gomb, Win betölt, és 2 partícióm hiányzott. persze mind a kettő a 400 ason volt. Egyből GDB(get Data Back), mentem ami menthető, és legnagyobb meglepetésemre minden 2. szektor badszektor lett. A progi meg 10 percenként kékhalálba küldte a windowsomat. Na jó, ha adatot nem, legalább a vinyót mentem-gondoltam naívan-, és ráküldtem egy formás low level formatot, ami kb 81-2% nál leakadt, és közölte, hogy ebből már csak hulladék lesz-poénosan megjegyezte:ha lehetőségem van, akkor készítsek a vinyóról bizti másolatot, végülis még csak 80 pár % ot nullázott ki-! Most itt tartok:(.
  • dez #55
    Mi lett vele?
  • torjoz #54
    Egy fontos információt hiányolok csupán: oszt megbízhatóbb lett-e ettől az új rögzítési technikától, vagy sem! (Nekem sikerült pár hete megválnom 386 gigányi adattól a Seagate jóvoltából :( !)
  • dez #53
    Mondjuk a filmeket nem nézegeti az ember naponta (ugyanazt). De nálam kb. fél tera van FLAC-ba tömörített audio-CD-ből, amiket úgymond véletlenszerűen válogatva hallgatok. Maradék hely meg elmenne azokra a filmekre, stb., amiket 1-2x megnéz az ember, de kiírni nem akarja, vagy még nem nézett meg.
  • BiroAndras #52
    A jó megoldás az, ha ki is van írva, meg vinyón is megvan 2-3 helyen. De ez csak a fontos adatokra érvényes. Ami nem fontos, az jól elvan a vinyón.
    Ez mondjuk sokmindentől függ. Én pl. sokat dolgozom, nincs se időm, se kedvem válogatni a cuccok közt, viszon elég jól keresek ahhoz, hogy ne legyen gond vinyót meg DVD-t venni mennyiségileg.
  • BiroAndras #51
    "Nagy vinyo, sok adatvesztés. Ami fontos kiirni, ami nem, törölni."

    Az a baj, hogy biztonságosabb vinyón tárolni, mint DVD-n.
  • BiroAndras #50
    "Mi a francnak kell ekkora táhely?"

    Filmekre.

    "Ugye senki nem használha a 500 GB-os winyójának ki a 30%-át sem."

    Nekem közel 1TB vinyóm van otthon. Tökig tele. Nem győzöm írni a DVD-ket.
    És még el se kezdtem komolyan gyűjteni HD filmeket...
  • Librarian #49
    Még valami, nálam nics olyan, hogy szemét! Manapság már 40 FT egy DVD, szóval minden értelmetlen baromságot is kiírok! :-)P
  • Librarian #48
    Jah, ami fontos azt én is mindig kiírom (MINDENT), de ugyebár sokkal jobb, ha rajta van a gépen, nem kell nyálazni azt a 200 DVD-t!