MTI

Nyereséges lett a Toshiba negyedéve

A Toshiba, Japán második legnagyobb elektronikai konglomerátuma, pénzügyi évének első negyedében a flash memória chipek iránti erőteljes keresletnek köszönhetően ismét nyereséges lett; a cég továbbra is tartja 10 százalékos éves profitnövekedési előrejelzését.

A flash memóriák gyártásában a Samsung Electronics Co. mögött a világ második legnagyobbjának számító Toshiba az április-júniusi időszakban 20,84 milliárd jen (182 millió dollár) profitot ért el; tavalyi vesztesége ugyanebben a periódusban 1,85 milliárd jen volt; a Reuters által megkérdezett elemzők 13,9 milliárd jen profitra számítottak.

A Toshiba megerősítette ugyanakkor azt a májusban nyilvánosságra került előrejelzését is, mely szerint éves üzemi eredménye 265 milliárd jen lesz - ami megegyezik az elemzői várakozásokkal. A félvezetőgyártás ciklikus váltakozásainak most a felszálló ága érvényesül: a gyártók profitját megdobja a zenelejátszókban, fényképezőgépekben és más elektronikai eszközökben felhasznált NAND-tipusú flash memóriák iránti hatalmas kereslet, ami a jelenlegi várakozások szerint tovább nő.

A Toshiba most azt tervezi, hogy a SanDisk Corp.-nel együttműködve megépíti negyedik és esetleg ötödik memória-chip gyártó üzemét, hogy versenyre kelhessen(ek) a Samsunggal és a with Micron Technology Inc.-del, amelynek az Intel Corp.-nel van közös vállalkozása. A Toshiba árfolyama a negyedév során 9,2 százalékkal nőtt, így felülmúlta a 7,5 százalékkal emelkedő ágazati indexet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!