Gyurkity Péter

Microsoft: 4-5 év alatt megtörhető az iPod

A szoftvercég szerint 4-5 kemény évnek és súlyos költségeknek néznek elébe, de megéri, mert ez az egyetlen módja, hogy megtörjék az iPod egyeduralmát. Valódi alternatívát ígérnek, nem egyszerű másolatot.

Robbie Bach, a Microsoft szórakoztatói részlegének elnöke a befektetőknek tartott konferencián beszélt a Zune termékcsalád esélyeiről, valamint a cég terveiről, amelyek igencsak ambíciózusak. Megtörhetőnek tartják az Apple kettősének, vagyis az iTunes/iPod egyeduralmát, ám ehhez több évre és költséges fejlesztésekre van szükség, hogy alternatívát kínáljanak a felhasználók nagy többségének. Szerintük azonban erre egyedül ők képesek, mert a konkurens cégek sem az ehhez szükséges optimizmussal, sem pedig a megfelelő anyagi háttérrel nem rendelkeznek.



Ez az anyagi háttér több száz millió dollár ráfordítását teszi lehetővé, amire mindenképpen szükség lesz elkövetkező években. Igaz, a költségek talán alatta maradnak az Xbox 360 esetében kiadott összegeknek, ám egyik részleg sem burkolózhat egyhamar rózsaszín fellegekbe. Számításaik szerint a konzolért felelős üzletág legkorábban 2008-ra termelhet profitot, míg a szórakoztatói részleg veszteségei ennél jóval tovább húzzák majd. Eközben azonban kiépülhet a zene- és videólejátszók családja, kialakulhat a támogatók tábora, és óriási hírverést csaphatnak a márkanévnek.

A Microsoft a videókeresések (a YouTube szférája), valamint a közösségi hálózatok (MySpace) területét is érdekesnek tartja, amelyben szintén jókora lehetőségek rejtőznek. Éppen ezért dolgoznak a Zune és az Xbox Live összekapcsolásán, amelynek révén a konzoltulajdonosok új tartalmakkal, zenével és videókkal bővíthetik letöltéseik körét, a lejátszók vásárlói pedig egyszerűbb játékokat, így például az Xbox Live Arcade által kínált szoftvereket próbálhatják ki. A cég reményei szerint ez a szélesebb kínálat lehet az iPod méltó ellenfele, igaz, az árakról egyelőre egy szó sem esett, márpedig ez legalább ilyen fontos szempont.

Az is előfordulhat, hogy a kialakuló párharcban a szoftvercég a többi konkurens, így a RealNetworks és a Samsung támogatására is számít, hiszen a kompatibilitás kiterjesztésével együttes erővel kezdhetnék ki az Apple fölényét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • droland #101
    Az ipod nem is buta sok kiegészítő vásárolható meg hozzá:

    Haveromnak igaza van, vett egy gsm+gps pda-t és azt tesz rá programot amit akar a nettől és kiegészítők nélkül is fullos.
  • wanek #100
    Walkman: ez egy csak lejátszó, sétálós használatra készített magnó. Tehát nem vesz fel, csak lejátszik. Legalábbis kezdetben ez így volt. A magnóknak pedig ugyebár - legalábbis az asztali magnóknak - az volt a jellegzetessége, hogy fel is tudtak venni... Mellesleg a Compact Casette eredetileg Philips szabadalom volt (ha jól emlékszem). Amúgy a walkman nagyon nagy durranás volt, mert a Sony-t majmolta boldog-boldogtalan gyártó.

    Discman: ha szerinted nem olyan nagy durranás, akkor miért nem más kezdte el gyártani? A minidisk-et is említhetnénk, ami ugye egy külön kategória, egyedi tömörítés (Atrac), egyedi lemez (magnetooptikai), és természetesen ebben már felvevős is volt...

    Beta: az első nem stúdió termék, vagyis bárki számára hozzáférhető videomagnó a Sony Beta rendszere volt. Ennek volt stúdióminőségű megfelelője is. A VHS JVC termék, és jóval később jött ki. Amikor a VHS megjelent, már a piacon 6-8 fajta szabvány létezett.

    A trinitron nem attól trinitron, hogy úgy nevezték el, hanem más a megjelenítési rendszere a többihez képest. És mondhat bárki bármit, mind élettartamban, mind minőségben messze a trinitron a legjobb.

    Blu Ray: ezt a Sony egyedül csinálta, ő is szabadalmaztatta, a többi partner csak licenceli.

    PS: a logikádat követve: új dolgot nem lehet csinálni, mert úgyis minden anyagi dolog atomokból épül fel... :) De a valóságban persze ennél egy kicsit árnyaltabb a dolog.
  • Sanyix #99
    Fájlnévben bennevan a számcím, előadó, minden album külön könyvtárban van, így elég egyszerű megtalálni. A samsung cuccomhoz adtak cd-t, de mint mondtam be se tettem egyszersem, pedig biztos van rajta valami keresős másolgatós program, mint az itunes, sőt alapból is van, a WMP is tud ilyet. Tehát az itunes megint csak egy átlagos cucc a sok közűl.
  • Sanyix #98
    Walkman, egy magnó lekicsinyítve. Nem igazán új talámány, csak kisebb méretben kivitelezték, discmannél ugyanez.
    Beta? VHS nem előbb volt? Akkor nem új találmány, mert ennyi erővel énis csinálok egy szalagot, amire más szabványban lehet rögzíteni az anyagot, és azt mondom új találmány.
    Trinitron? Valamelyik gyártó elnevezi a saját tervezésű képcsövét más néven, attól még nem új találmány, ugyanúgy képcső.
    Blu-ray az is csak egy szabvány, de ugyanazon az alapon mint a cd... ugyanúgy kis lyukakkal amit valamilyen hullámhosszú lézer olvas/ír a lemezre/ről, valamilyen adatsűrűséggel... És ezt a sony nem is egyedül csinálta.
  • oszi1113 #97
    Na most, 4-5 év nagyon hosszú idő! Gondoljunk csak bele, mi volt 2001-ben! Akkor még nem töltöttünk le mint az őrültek napi 4-5-6-8 gigát! Örültünk egy jó isdn-nek, vagy valami lasabb adsl-nek! Most mi van? Kell egy album? Netről hamrabb leszedem, megírom, borítót nyomtatok, mintha elmennék megvenni!
    Jelenleg mi van? Olyan iPod &friends, amelyeken esetleg már filmet, képet is tudsz nézni.
    Mi lesz 4-5 év múlva? 3G, music, video on demand, iszonyat kapacitással! Az MS egyébként is hátrányból indul, amit viszont iszonyatos tőkével tud kompenzálni, szerintem nincs még egy versenytárs, amelyik annyi tőkét tudna allokalizálni, mit az MS!
    Ettől függetlenül, nem fog sok vizet zavarni ezen a piacon, ez nem a játék konzolok piaca, ami nagyon erősen 3 termékre terjed ki, és szerintem az MS-nek egy teljesen szokatlan területen kell majd bizonyítania, egy olyan helyzetben, ahol van KONKURENCIA, erős konkurenci! Belép, csinál valamit, azt vagy belebukik, vagy nem!
    A külső egyébként nekem teljesen tök mindegy, a gép a zsebemben van! Sokkal fontosabb, mit tud! Mennyire fog lekorlátozni, tudok e letöltött mp3at lejátszani, vagy csak jogtiszta cuccokat, mennyire felhasználó barát a menüje, stb..., sorolhatnám még!
  • GregSB #96
    Igen, Szerintem Total Commanderrel több ideig tart kikeresni + feltölteni egy számot a kb 40 gigányi zeneállományomból mint az iTunessel. (itt most nem a rendszerezett albumokról beszélek, hanem a rengeteg válogatás-albumokról, fene sem emlékszik már melyikben van a szám amit keresek)
    Utóbbiban beírom a jobb felső sarokban lévő keresőbe a számcímet/albumnevet
    /előadót és egyből kidobja. Noname mp3 playereimre én is TCvel töltöttem fel számokat... iTunes sokkal kényelmesebb + gyorsabb.
  • GregSB #95
    Valamit félreértettél, ez nem a "gonosz lopkodó" cégek listája, hanem a nagy riválisoké.
  • BiroAndras #94
    "A Appletől pl. mikor látsz olyan lopásokat mint amit a Microsoft művel?"

    A grafikus OS, az egér, az otthoni hálózat, a mobil számítógép, meg még sokminden a Xerox PARC-ból származnak.
    Ezeket az Apple (és az MS) mind onnan "lopta".
    És az iPod előtt is volt mp3 lejátszó, és zeneletöltés.
  • BiroAndras #93
    "MIÉRT nincs egyetlenegy eredeti ötlete azokután, hogy 25 éve van a piacon??"

    Az óriáscégeknek ritkán vannak alapvetően új ötleteik. Ők inkább a megvalósításban jók.

    "a Windows alapjait a MacOS-ről vette"

    Pontosabban mindketten a Xerox OS-ét másolták.

    "De miért másol azóta folyamatosan??? PS, Spotlight, Exposé, Dashboard, 3D felület, stb..."

    Nem könnyű ám eldönteni, hogy kié volt az ötlet. Az MS a legnagyobb, ezért gyakran ő valósítja meg leglassabban az új ötleteket, amiket mindenki "lopott" valahonnan.

    "És most egy az egyben lemásolják az iPodot meg az iTunes Music Storet, mintha minden nagy szoftvercégnek ki kéne rukkolnia egy mp3 lejátszóval???"

    Amiben pénz van, abba mindenki be akar szállni. Ez teljesen normális.

    "Miért nem talál ki valami egyedit"

    Az Apple se talált ki semit, csak ő volt az első, akinek sikerült nagy pénzt csinálni belőle.
  • BiroAndras #92
    "Miért, könyörgöm miért kell a Microsoftnak MINDENT LEMÁSOLNIA???"

    Mindenki másol. Az iPod talán az első mp3 lejátszó volt?