MTI

Összegyűjtik a használt CD és DVD lemezeket

A CompLex Kiadó Kft. és a VTCD Kompaktlemez-gyártó Kft. újraindítja a CD- és DVD- visszagyűjtő akcióját - közölte a két társaság az MTI-vel.

A közlemény szerint az akció a korábbival ellentétben hosszú távú lesz. A begyűjtést azért kezdeményezik, mert a lemezek polikarbonátot, lakkot, festéket és alumíniumot tartalmaznak - a közlemény szerint lemezenként 16-18 gramm veszélyes hulladékkal lehet számolni.

A CompLex Kiadó éves szinten több száz ezer lemezt ad el, ami több tonna hulladékot jelent. A cégnél azonban vannak sokkal nagyobb kibocsátók is, így például a film- és zeneforgalmazó cégek.

Az akció júniusban indul, aminek lényege, hogy a CompLex minden olyan előfizetője, akinek a fél éves vagy éves szerződés értelmében havi postázású lemez jár, automatikusan kap egy visszagyűjtő tasakot. Ezt a lemez gyártójának címére lehet visszaküldeni. A begyűjtött korongokat az összezúzás után egy németországi újrahasznosító üzembe viszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #17
    és az irt lemezek?
    azt ki veszi vissza?
  • uniu #16
    Hat igen, ez valoban csodaLatos :)
  • Ecology #15
    A baj az hogy sokszor nagyon elkanyarodunk a témától! Már mindenki itt atomerőművekről meg maghasadásról beszél hovatovább kicserélhető kationokról mert mindenki olyan kurva okos és nagyot akar mondani (tipikus magyar mentalitás),közben meg a valódi témához alig akad egy két hozzászólás! Szerintem inkább örűljünk,hogy visszagyüjtenek sok CD-t és DVD-t és újrahasznositóba viszik és ezáltal is,hacsak egy cseppnyit is de csökkentik a terheit ennek a törékeny és csodállatos bolygónak!
  • uniu #14
    nana... nem a radioaktivitastol megy az atomeromu, hanem az urantol. Elkepzel7onek tartom, hogy radioaktiv, ugyanis a kohosalak is az, gondolom pont ettol. Amugy valoban nem mindegy, h milyen formaban tarltalmazza a vegyuletet a fold. pl minimalis elteres van az etil es metil alkohol kozt is.
  • Hegyikecske #13
    akaszd fel szépen egy zsinóron a falra és szépen forog, csillog ha fúj a szél
  • TomBond #12
    "Ráadásul a kőszén 20-szor radioaktívabb, mint az uránérc." Hát komám Te tényleg értesz hozzá! Én már látom is a jövőt, hogy az atomerőművekben nem uránnal végzik a maghasadást hanem kőszénnel. Hogy mennyi hülye él az atomerőművek mérnökei között! De majd jössz Te és jól megtanítod nekik. Gratulálok hozzá!

    Ja és még valami. Ezeket miért nem mer(t)ed kitölteni?

    Életkor:ismeretlen
    Neme:ismeretlen


    Ez nekem sok mindent elmond. Szerintem nem itt kéne okoskodnod.
  • kotetlen #11
    Nemigaz, ha nem értesz hozzá, akkor legalább ne próbálnád meg meggyőzni azokat akik igen.
    Mint tudod nem al2o3 formában van jelen az Al az agyagásványokban, ha már okoskodsz nézz utána. Gondolom tökéletesen tisztában vagy az agyagásványokban fellelhető primer és szekunder szilikátok térbeli szerkezetével, valamint azt is biztosra veszem, hogy tudod, hogy bizonyos ásványoknál a törésvonalak mentén vagy részben a Si-tetraéderes síkok külső szabad felületén kicserélhető kationok megkötésére van lehetőség. Ettől viszont megváltozhat a talaj szerkezete, ami persze nem jelentős 1-2 cd esetén, de ha te itt felbíztatod a sok parasztot, hogy égessen cd-ket.... kérlek ne terjeszd a butaságodat, nem véletlenül találták ki az újrahasznosítást, ha ezt nem bírod felfogni az nem azért van mert mindenki más hülye......
  • reechike #10
    Meg jónéhány polihalogénezett CH, ami nem különösebben áldásos hatású.
    Kályhában az égés olyan messze van a tökéletestől, hogy azt te el sem tudod képzelni, ugyanis minimum tiszta oxigénre lenne szükséged. Nem tom, tudod-e, hogyan épül fel egy láng, de AAS-berendezésekben sem tudnak tökéletes égést csinálni (igaz, hogy az már azért nagyon közeli), pedig mindent megtesznek.
  • szombi #9
    A bauxit 30-40 % -a Al2O3 ...
    Az agyagos földé 16% is lehet.
    Amúgy jól mondod, a SiO2 is fontos komponense a talajnak, tehát az elektronikai hulladékban
    egyedük az ólmozott forrasz és a PVC jelenti a ,,veszélyes'' kategóriát.
    Tökéletes égés - ahogy mondod - nincsen, de minél magasabb a hőmérséklet
    (pl: jól szellőző kályhában), annál jobban közelít hozzá.
  • reechike #8
    Jesszus!!!!!
    A talaj 12%-a Al2O3, vagyis timföld???? Nem tom, akkor miért bányásznak bauxitot...
    A talaj nagy része bizony SiO2, szilcium-dioxid, ismertebb nevén homok, ami a talaj inert tömegét adja.
    Az égetésről meg megsúgok pár dolgot: nincs ember a földön, aki meg tudja mondani, mi keletkezik, mert kiszámíthatatlan, gyökös mechanizmusú reakciók játszódnak le a lángban, tehát a keletkezett anyagok jö eséllyel veszélyesebbek, mint amiből kiindulsz. A szén dioxid + víz dolog cak tökéletes égésre érvényes, de ilyet az égetőművekben sem tudnak csinálni.