SG.hu

Drónok veszik fel a harcot az erdőírtással szemben

Az erdők elpuszítása súlyos fenyegetést jelent bolygónk számára. A mesterséges intelligencia és fejlett technológiai eszközök segítségével azonban minden eddiginél hatékonyabb megoldások állhatnak rendelkezésre ahhoz, hogy felvegyük a harcot ezzel a világszintű problémával. A Lenovo nagyteljesítményű számítógépeivel járul hozzá a küzdelemhez: segítségükkel a szakemberek fejlett elemző rendszerek és drónok alkalmazásával, emberi érintés nélkül tanulmányozhatják az erdők állapotát, ezáltal részletes képet kapva a megoldás kidolgozásához.

A fák bolygónk őrzői: biztosítják a talaj stabilizációját, menedéket nyújtanak az állatoknak, de ami még fontosabb, oxigént termelnek számunkra. Létfontosságú erdőinket azonban folyamatosan súlyos veszély fenyegeti a természeti katasztrófák, az éghajlatváltozás és nem utolsó sorban az ember által okozott károk miatt. Utóbbiak közé tartoznak a mezőgazdasági tevékenységek, az urbanizáció és fakitermelések növekedése.

Bolygónk jelenleg 30%-át a fás területek teszik ki, azonban ezek kiterjedése folyamatosan csökken. Az elmúlt évek becslései alapján az utóbbi 25 évben közel másfél millió négyzetkilométerrel, vagyis több, mint Dél-Afrika teljes területével csökkentek a fákkal borított területek. Képzeljük csak el, minden egyes percben 27 futballpálya nagyságú területet veszítünk el az erdőírtások következtében.


A technológia fejlődésével azonban az életet jelentő fák védelme minden eddiginél hatékonyabb lehet. A Lenovo támogatásával egy lengyel csapat, a byteLAKE, mesterséges intelligencia (AI) és nagyteljesítményű számítógépek segítségével dolgozta ki azt a programot, amely képes lehet felvenni a harcot az erdőírtással szemben. Az Ewe Guard egy olyan AI által vezérelt rendszer, amely lehetővé teszi, hogy emberi érintés nélkül gyorsan, és a korábbinál sokkal hatékonyabban vizsgálják meg a fák aktuális állapotát.

„A kiirtott fák helyett új fákat kell ültetni. Sokan gondolják úgy, hogy ez az egyértelmű megoldás az erdőírtásokkal szemben. Ez azonban egy jóval komplikáltabb.” – mondta el Marcin Rojek, a program egyik társalapítója. „Az új fák ültetése esetén elengedhetetlen, hogy bizonyos időközönként megvizsgáljuk a növények aktuális állapotát. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy akár egy kis mértékű emberi beavatkozás is képes arra, hogy kárt tegyen a növekvő fák környezetében. Ezt figyelembe véve egy olyan megoldást szerettünk volna kidolgozni, amely képes arra, hogy emberi érintés nélkül végezze el ezeket a felméréseket, vizsgálatokat. Nem könnyű megtanítani egy számítógépet arra, hogy a távolból ennyire részletesen beazonosítson és megvizsgáljon egy fát, a Lenovo segítségével azonban ez a folyamat gyorsabb és pontosabb, mint valaha.

A nagyteljesítményű ThinkSystem szervereknek köszönhetően ugyanis a rendszerek felkészítésére szolgáló, eredetileg két hetesre tervezett training időt mindössze hat órára tudtuk csökkenteni. A konfiguráció további bővítésével pedig elképesztő magasságokba törhetünk az eredményeket illetően. A program segítséget nyújt továbbá az erdőgazdálkodók és környezetvédelmi szervezetek számára is, hiszen a technológia segítségével nemcsak a fafajták pontos meghatározására lesznek képesek a drón által begyűjtött információk alapján, de megkülönböztethetik a beteg fákat egészséges társaiktól, és pontosan felmérhetik azokat a pontokat, ahol a fák nagyobb eséllyel pusztulnak ki vagy válnak beteggé.

A Lenovo és a lengyel byteLAKE csapata az erdőírtás globális problémájának megoldását a lehető legrészletesebb megismerésben látja. Bolygónk erdőinek 46%-a pusztult el azóta, hogy az emberek fakitermelésbe kezdtek. Ahhoz, hogy ennek egy részét helyreállíthassuk, az emberek kezébe kell adni a fejlett technológia kínálta eszközöket és lehetőségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #1
    hmm valami erős drónt javasolnék, ami elbír egy nehéz fejszét.... amit aztán véletlen ráejt az erdőirtókra(hatékony magasságból). Jaj bocsi haver de segíteni akartunk. gondoltunk adunk még szerszámot az erdőirtáshoz. de micsoda pech, hogy fejbe talált a fejsze..... :)