Tóth Kristóf

α100: D-SLR fény­ké­pe­ző­gép a Sonytól

10 megapixeles felbontással és beépített képstabilizálóval csábít az első Sony D-SLR fényképezőgép.

Ma indította útjára a Sony α100100 első digitális tükörreflexes fényképezőgépét, mely az újonnan bevezetett almárka, az α100 (kiejtve: "alfa") nevet viseli. Az új modell egy olyan rendszer első képviselője, amellyel a cég a digitális tükörreflexes fényképezés előnyeit a nagyközönség számára is ki akarja terjeszteni. Magát a fényképezőgépet számtalan kellék egészíti ki, a különböző megvilágítási rendszerektől és egyéb tartozékoktól kezdve a Sony α rendszerű kompatibilis objektívekig, beleértve több első osztályú, Carl Zeiss gyártmányú lencsét is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gép 10 megapixeles (10,2 millió tényleges pixel) APS-C méretű (15,8 mm x 23,6 mm-es) CCD-érzékelőt kapott. A cég képstabilizáló technológiája, a Super SteadyShot a zár kioldásának pillanatában a CCD-érzékelő valós idejű elmozdításával kompenzálja a fényképezőgép rázkódását. Ez a megoldás a fényképezőgép házának belsejében kerül alkalmazásra, ezért nincs szükség speciális, képstabilizátorral ellátott optikára.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az összes Sony α lencserendszerű optikával - köztük a makró-, telefotó- és zoomobjektívekkel is - kompatibilis Super SteadyShot átlagosan a zársebesség 2-3,5 fokozatának megfelelő mértékű remegést egyenlít ki. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára a készülék ISO-beállításának csökkentését, mellyel javítható a képminőség, illetve állvány nélküli, rossz fényviszonyok közötti, hosszabb expozíciós idejű fényképezés esetén is elmosódásmentes, jó képeket lehet készíteni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Optikai keresője 20 mm-es szemkímélővel, 0,83-szoros nagyítással, dioptriaállítással és szemérintéses autofókusszal szerelt. Az autofókusz 4 üzemmódót kapott: egyszeri AF; közvetlen manuális fókusz; automatikus AF; folyamatos AF. Sorozatfelvételnél JPEG-ben korlátlan, RAW-ban pedig 6 kocka vehető fel egymás után, a memóriakártya sebességétől függően.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A készülék pormentesítő rendszere csökkenti a lencsecserék alkalmával a házba jutó részecskék hatását. A CCD-érzékelő antisztatikus bevonata egyfajta gátként tartja távol a port, a készülék kikapcsolásakor minden alkalommal működésbe lépő vibráció pedig rendszeresen portalanítja az érzékelőt. Ez a funkció ráadásul nemcsak kikapcsoláskor használható, hanem a menüből is bármikor elérhető. 1600 mAh-es lítiumionos akkumulátora gyári adat szerint egyetlen feltöltéssel 750 kép elkészítését teszi lehetővé (a CIPA-szabvány alapján, a beépített vaku 50%-os használata mellett). I-es és II-es típusú CF memóriakártyákkal üzemel, de természetesen a MemoryStick DUO adapter is tartozék.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Hátsó LCD kijelzője 2,5"-os képátlójú, 230 ezer pixeles, tükröződésmentes (AR, anti-reflection) bevonatot és becsillanáscsökkentő réteget is kapott. Ha a készüléket elfordítva fényképezünk, a kijelző tájolása automatikusan fekvőről állóra vált. A cég közleménye szerint az α100-at már indulásától fogva több kompatibilis, Sony α lencserendszerű optika támogatja, kezdve a zoom-, telefotó- és nagylátószögű objektívektől a makró- és telekonverziós lencsékig. A gép kompatibilis a Sony α szerelésű lencséivel, beleértve a G-lencsét és a Carl Zeiss optikákat is. A jövőben megjelenő tipusok mellett több mint 16 millió Konica Minolta α illesztésű lencsével kompatibilis, amelyek idáig Maxxum/Dynax márkanév alatt kerültek a forgalomba szerte a világon.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A készülék merete 94,7 x 133,1 x 71,3 mm, akkumulátor nélküli tömege 545 gramm. Európában a Sony α100 2006 júliusától kerül a boltokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Godefroy #48
    Nemrég jött hozzám egy Sony mániákus csinálta géppel egy képet a kislányomról.
    a kép gyönyörű (hiszen az alapanyag az) szép színek csak aza baj kék szeme van és nem barna...
  • nimfas #47
    Jah... 34 mm állásban :)
  • nimfas #46
    Canon EOS Kiss Digital géppel... EU-ban 300D-vel készült, 1/200s, F11, Iso 100 beállítással... továbbá az EXIF info szerint nem volt vaku.
  • Cat 02 #45
    ez vaku ??? (mármitn vakuzva csinálták ?)
  • fade2black #44
    szvsz hacsak nem überhardcore a vásárló akkor az R1 annyira tuti jó vétel, hogy nemértem métveszmég vki pl 350Dt....

    aki meg überhardcore az d200alá nemadja oda meg valószínűle ez kevés lesz.
  • ColdFire #43
    vesz vki majd nekem egy ijlyet?
  • fade2black #42
    inkább ezt :p
  • sonyv1 #41
    Jó lesz ez a gép......
    Maaajd meglátjátok!
  • Blasta #40
    Fú, jónagy dilettánsok látogatják azt a topikot. :-D
  • fade2black #39
    itt nagyjából minden összevan gyűjtve róla
    alpha100

    Még megse jelent de már 35 hozzászólás ilyen kb utoljára a canon 350D/fz30nál volt. :)