MTI

Folyamatosan bővül a digitális nyomtatás piaca

A digitális nyomtatás piaca folyamatosan bővül, évről-évre 10-15 százalékkal fejlődik - mondta Tomcsányi Péter, a Prime Rate Kft. ügyvezető igazgatója egy szakmai rendezvényen Budapesten.

Tomcsányi közlése szerint a nyomdaiparban három szektor fejlődik leginkább: a kereskedelmi anyagok digitális nyomtatása, a nagyformátumú nyomtatás (a háló-plakátok) és a csomagolóipari termékek előállításának szegmense. Ismertetésében elmondta, hogy Magyarországon a nyomdaiparnak 120-130 milliárd forint a teljes kibocsátása, ebből egyelőre csak 2-4 százalék a digitális nyomtatás klasszikus területeinek részaránya. A klasszikus kereskedelmi és nyomdatermékek piacán a színes digitális nyomtatásban a Prime Rate részesedése a magyarországi kibocsátásban mintegy 40 százalék. A magyarországi piac nagyságát jellemezve elmondta, a kibocsátás mintegy 40-50 millió A/4-es lap évente. A piac 15-20 százalékkal nő évről-évre - tette hozzá.

A Prime Rate és a Xerox Magyarország Kft. közös rendezvényén Tomcsányi Péter elmondta: a piac bővülésének egyik oka, hogy a digitális nyomdaipari megoldások egyedülálló szerepet töltenek be a személyre szabott marketing területén, amelynek jelentősége egyre növekszik. Kiemelte, hogy a változó adatnyomtatás más technológiával nem elérhető. A digitális nyomtatás előnye a változó, illetve perszonalizált adatok kezelésének képessége, a gyorsaság és az alacsony példányszámok gazdaságos nyomtatása - mutatott rá.

Várhatóan 2006-ra a klasszikus nyomdatermékek szektorában a digitális technológiával készült nyomatok egynegyede tartalmaz majd változó adatot, vagy perszonalizált adatot. Továbbá a gyorsaság szerepe is nő: egyes amerikai kutatások szerint 2010-re a nyomdai munkák 20 százalékát 24 órán belüli átfutással rendeli meg az ügyfél.

Tomcsányi Péter közölte, hogy az 1994-ben alapított, magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Prime Rate Kft. nettó árbevétele 2005-ben 9 millió euró (2,4 milliárd forint) volt, a 2004-ben elért 5 millió eurós forgalom után. A teljes körű nyomdaipari szolgáltatást nyújtó, 90 munkatársat foglalkoztató társaság árbevételének 25-30 százalékát teszi ki a digitális nyomtatás. A cég 2006-ra 10,5 millió euró nettó árbevételt vár - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!