SG.hu

Bővítette Wimax beruházásait az Intel

Az Intel stratégiai befektetésekkel foglalkozó részlege, az Intel Capital két WiMAX (Wireless Interoperability for Microwave Access) megállapodást kötött.

Egyrészről az egyiptomi Orascom Telecommal lépett együttműködésre, melynek keretében beruházott az Orascom Telecom WiMAX Limited nevű közös vállalatba. A másik megállapodást a holland Enertel Holdinggal kötötte, amellyel egy Worldmax nevű közös vállalatba invesztált. A beruházások a korábban lefektetett alapelvek mentén jönnek létre.

A most aláírt megállapodások tovább erősítik az Intel Capital elkötelezettségét az iránt, hogy alacsony költségvetéssel szélessávú Internet hozzáférést biztosítsanak világszerte a WiMAX hálózatokon keresztül. Az Orascom Telecom WiMAX Limited az Intel első befektetése a közel-keleti régióban, amelyet tavaly novemberben jelentettek be. Az újonnan létrehozott vállalatok az együttműködésnek köszönhetően jelentős tapasztalatot nyernek majd a hálózatok kialakításában, a marketing és működési tevékenységükben is.

Az Orascom Telecom WiMAX Limited a Közel-Kelet és Ázsia egyes régióira koncentrálva együttműködésre törekszik az egyes kormányokkal és vállalatokkal, hogy a WiMAX telepítéséhez megteremtsék a szükséges hátteret. A Worldmax célja, hogy Hollandiában elterjessze a WiMAX szolgáltatást. Ennek támogatásaként az Enertel a 3,5 GHz tartományban egy 80 Mhz-es országos sáv engedélyével járul hozzá a közös vállalkozáshoz. Mindkét új vállalat esetében az egyiptomi Orascom Telecom illetve az Enertel Holding lesznek a többségi tulajdonosok, míg az Intel Capital vezető befektető. Az Intel Capital biztosítja továbbá, hogy az Intel Corporation jelentős technikai és marketing forrásaihoz hozzáférést biztosít.

"Az Intel Capital az alacsony költségvetésű WiMAX alapú Internet hozzáférés legnagyobb élharcosa," mondta Arvind Sodhani, az Intel Capital elnöke. "Ezek az új megállapodások a már meglévő Intel Capital beruházásokra épülnek. Célunk, hogy a szélessávú Internet előnyeit az emberek világszerte szélesebb körben élvezhessék, melynek fontosságát az Intel vezérigazgatója, Paul Otellini is kihangsúlyozta a World Ahead programról szóló beszédében az Információs Technológia Világkonferenciáján, az elmúlt hónapban."

Az elmúlt években az Intel Capital számos WiMAX, illetve vezeték nélküli szélessávú szolgáltató cégbe fektetetett világszerte. Ez a következő vállalatokat érintette: PIPEX Wireless az Egyesült Királyságban, a DBD Németországban, az ausztrál Unwired Australia, a Neovia Brazíliában és az MVSNet Mexikóban.

"Az új vezeték nélküli szolgáltató cég létrehozása fantasztikus lehetőségeket nyújt a nagyobb holland városok számára" - mondta Cees Meeuwis, az Enertel elnöke. "A Worldmax vezeték nélküli internet hozzáférést és egy sor más szolgáltatást biztosít majd a holland piacon a viszonteladói csatornákon keresztül. Ez a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatás egyedülállóan kiegészíti a Hollandia-szerte meglévő hagyományos szélessávú internet hozzáférést." - tette hozzá.

"Az Orascom Telecom WiMAX Limited az első lépés, amely közelebb viszi a közel-keleti régiót az Internet kapcsolat lehetőségeihez. Olyan emberekhez jut el, akiknek ez idáig nem volt lehetőségük erre soha," nyilatkozta Franco Grimaldi a Orascom Telecom WiMAX Limited vezérigazgatója. "Az Intel Capital-el közösen szoros együttműködést építünk ki az egyes kormányokkal és vállalatokkal a Közel-Keleten és Ázsiában, hogy a terv valósággá váljon."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!