MTI

AMD processzorokat is alkalmaz majd a Dell

A világ legnagyobb számítógép gyártója, az amerikai Dell ezentúl AMD processzorokat is alkalmaz szerver számítógépeiben.

A bejelentés nagy felzúdulást okozott a Wall Streeten és a számítástechnikai szakmában. Már csak a Dell volt az egyetlen számítógép gyár, amelyik nem alkalmazott AMD processzorokat gépeiben. Ezeket csak a csúcskategóriás személyi számítógépeket gyártó Alienware készülékeiben lehetett fellelni, amit a Dell márciusban vásárolt meg.

A Dell az AMD processzorok alkalmazásának hírét a csütörtöki tőzsdezárást követően a jelentősen visszaesett első negyedévi eredményének közzétételével egyidőben hozta nyilvánosságra. A processzor-hírnek tudható be, hogy a Dell részvénye tőzsdén kívüli forgalomban 4,34 százalékos árfolyam emelkedést ért el. Az AMD részvénye pedig egyenesen 12,44 százalékkal erősödött. Az Intel részvénye ezzel szemben 4,99 százalékot veszített. Az AMD üdvözölte a Dell bejelentését és készségét fejezte ki a szoros együttműködésre.

A Round Rock-i (Texas) székhelyű számítógép gyártó a május 5-én zárt első negyedévét éves összevetésben hat százalékkal magasabb, 14,2 milliárd dolláros forgalommal és 18 százalékkal alacsonyabb, 762 millió dolláros nyereséggel zárta. Az egy részvényre eső nyereség 33 cent lett 37 cent után. Legnagyobb vetélytársa a Hewlett-Packard ezzel szemben 51 százalékkal javította nyereségét.

"A piaci verseny kiélezettebbnek bizonyult a tervezettnél" - mutatott rá a Dell vezére Kevin Rollins magyarázatában. Tavaly egyszerre kívánták növelni forgalmukat és nyereségüket. Ez lehetővé tette konkurenseik számára viszonylag alacsony nyereségük javítását és növekedésük felgyorsítását. A Dell most ismét a növekedésre kíván koncentrálni. 100 millió dollárt fektet az ügyfélszolgálati munka fejlesztésébe. Az Egyesült Államokban kétezer új értékesítési és ügyfélszolgálati alkalmazottat vett fel. Az AMD processzorok alkalmazása is az új kezdeményezések sorába tartozik. A konszern hárommilliárd dolláros költségcsökkentési programot indít el.

Észak- és Dél-Amerikában négy százalékkal 8,9 milliárd dollárra nőtt a Dell forgalma, Európában pedig hat százalékkal 3,4 milliárdra. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben 17 százalékkal 1,9 milliárd dollárra nőtt a forgalma.

A folyó év második negyedére az elsővel megegyező eredményt vár a Dell. Eredmény és forgalmi előrejelzéseket a jövőben nem kíván tenni a társaság. Május elején és tavaly novemberben visszavonni kényszerült korábban tett előrejelzéseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • onimusha #3
    user oldalon is válthatnának, bár engem nem nagyon érintene az sem :D
  • mezeimodell #2
    AMD RULEZ:...
  • asysoft #1
    Itt volt az ideje:)