Napi Online

Kevés a képzett munkaerő Csehországban

A német Siemens 20 milliárd korona (180 milliárd forint) ráfordítással újabb beruházásokat eszközölne Csehországban, az invesztícióknak azonban gátat szab a képzett munkaerő hiánya.

Növelni szeretnénk a gyártást Csehországban, de nem találunk megfelelő munkaerőt - idézte a Mladá Fronta Dnes Pavel Kafkát, a Siemens csehországi igazgatóját. A német elektronikai csoport az elmúlt 15 évben összesen mintegy 20 milliárd koronát ruházott be Csehországban, ahol 11 gyárban együttesen 14 ezer főt foglalkoztat. A tavalyi forgalom 489,5 milliárd korona volt, és a cég a Skoda Auto után a második legjelentősebb exportőr az országban.

A már meglévő gyárainkban elkészültek a tervek a bővítésre, Csehország a konszernen belül kitűnő hírnévnek örvend, ezért a pénzügyi források nem okoznak gondot, gyárainkból azonban már most több száz ember hiányzik - tette hozzá Kafka. A Siemens Csehországban energetikai berendezéseket, autóalkatrészeket, mozdonyokat, villamosokat, metróvagonokat gyárt. A cseh lap szerint a műszaki szakemberek hiánya még a Csehországban hagyományosnak számító villamos- és mozdonygyártásban is megmutatkozik, pedig a Siemens az átlagosnál magasabb béreket fizet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Normal #1
    Vagy nem olyan munkaerő keresnek, ami létezik...