SG.hu

Lezajlott a 150 ezer dolláros programozóverseny

Orosz, amerikai és indonéz programozók nyerték az AMD támogatásával Las Vegasban megrendezett 150 ezer dolláros TopCoder Open versenyt.

A TopCoder bejelentette, hogy az Orosz Föderáció versenyzője, Pjotr Mitricsov, az egyesült államokbeli Tim Roberts és az indonéz Sindunata Sudarmaji nyerte meg a 2006-os TopCoder Open (TCO) algoritmus, tervezési és fejlesztési versenyt, amelyet az AMD szponzorálásával rendeztek meg a Las Vegas-i Aladdin szórakoztatóközpontban és kaszinóban. A 64 fős Las Vegas-i döntőbe a világ 19 országából hívtak meg résztvevőket, hogy a számítógép-tudomány különféle ágazataiban (algoritmus, szoftver elemek tervezése és fejlesztése) mérjék össze a tudásukat.


Az idei versenyre a TopCoder közösség 200 országban élő 80 ezer tagja közül több mint 4200-an jelentkeztek. A TCO és a TopCoder Collegiate Challenge (TCCC) sikereire alapozva a TopCoder nemrég újabb versenyeket hirdetett, többek között a nemsokára megrendezendő középiskolai szintű TopCoder High School versenyt általános iskolás korú programozók számára, illetve a Marathon Match sorozatot és az új Digital Run versenyeket a legjobb szoftvertervezők és fejlesztők számára.

"A szoftverfejlesztőket támogató AMD Developer Central program keretében az AMD örömmel szponzorálta a 2006-os TopCoder Opent, hozzájárulva ahhoz, hogy a TopCoder tagok ezúttal is igazolják egyedülálló kreativitásukat és zsenialitásukat" - mondta Richard Finlayson, az AMD szoftverstratégiai és szövetségi csoportjának igazgatója. "Az idei megmérettetés a legjobbak közé tartozott. A TopCoder versenyek összehozzák a szakterület legnagyobb tehetségeit, akik a kódok tökéletesítésével hozzájárulnak a problémák megoldásához és a közösség valamennyi tagjának hasznára válnak."


Mitricsov - akit a számítógépesek többnyire csak Pjotr néven ismernek - a világ 47 kiváló számítógépes programozóját utasította maga mögé a helyszínen tartott elődöntőben, majd a 20 ezer dolláros nagydíjért folyó algoritmus döntőben. Robert vagy Pops és sindu Sudarmaji 20.000 illetve 12.500 dollárt vitt haza a szoftverelemek tervezési illetve fejlesztési versenyén elért győzelmével.

Pjotr negyedik kiemeltként és a TopCoder harmadik legjobb tagjaként vágott neki az algoritmus versenynek. Az orosz programozó szoros versenyt vívott riválisával, de végül ő volt az egyedüli, aki megoldotta a pokolian nehéz feladatot. Második helyen a lengyel Tomasz tomek Czajka végzett. A 64 versenyző egyébként úgy került be a döntőbe, hogy a a szimultán, online előcsatározások során több ezer vetélytársát sikerült megelőznie. Pops és sindu is nehéz csatát vívott ellenfeleivel. Pops észak-amerikai és európai riválisokat előzött meg, míg sindu kínai, hongkongi és európai fejlesztők előtt diadalmaskodott.


Az időméréssel folyó algoritmus verseny résztvevőinek Java, VB.Net, C++ vagy C# alkalmazásával összetett algoritmikus problémákat kellett megoldaniuk. A szoftverelem verseny két kategóriában zajlott. A tervezési versenyben egy általános követelményeket kielégítő szoftvertervet kellett benyújtani, a fejlesztési versenyben pedig specifikus TopCoder iránymutatás alapján egy újrafelhasználható szoftverelemet kellett kifejleszteni. A zsűri a TopCoder szigorú pontozási rendszere alapján értékelte a benyújtott anyagokat és határozta meg a végeredményt.

"A TopCoder közösség világszerte gyorsan bővül, egyedül az elmúlt félévben több mint 16 ezren csatlakoztak hozzánk. A növekedésben nagy szerepük van az olyan új versenyeknek is, mint a TopCoder High School, a Marathon Match sorozat és a Digital Run" - mondta Rob Hughes, a TopCoder elnöke és üzemeltetési igazgatója. "Közösségünk tagjai nagy hangsúlyt fektetnek a kiváló szoftverek kifejlesztésére, a legjobb módszerek és megoldások megosztására ás a tanulásra, ami talán sehol sem nyilvánul meg ennyire egyértelműen, mint cégünk legnagyobb helyszíni versenyén, a TCO-n."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)