Berta Sándor

Programozás billentyűzet nélkül

Egy új szoftvernek köszönhetően a jövőben a programozók akár két begipszelt karral is képesek lesznek elvégezni a munkájukat.

A beszédfelismerő technológiára épülő VoiceCode nevű program lehetővé teszi, hogy a fejlesztők a kódokat szóban mondják tollba és egyetlen billentyűt se kelljen lenyomniuk a feladat elvégzése közben. A szoftvert a Kanadai Nemzeti Kutatási Tanács nevű intézmény munkatársai fejlesztették ki.

A szakemberek szerint a VoiceCode használatával a programozók így elkerülhetik a hát- gerinc- és karfájásokkal járó úgynevezett RSI-szindróma és más betegségek (például ínhüvelygyulladás stb.) kialakulását.

Az alkalmazás képes arra, hogy a bonyolultabb programozói kódokat is átültesse a gyakorlatba és leírja őket. A szoftver egyelőre csak a Python programnyelvet támogatja, ám az egyik készítője, Alain Désilets szerint később bármely másik programnyelvvel is elboldogul majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alfa Of NS #3
    Latom nem ertitek. Ezenul egyszerre irni is tud egy programot es kozben egy masikat meg tolbamondani
  • mousee #2
    Hát, nemtudom, ez a beszédfelismerősdi még eléggé kiforratlan... Van egy ability office nevü programcsomag (full office kopp), abban van egy beszédfelismerő, ami elvileg felismeri a "félkövé", "dőlt", és egyéb parancsokat... Na, nekem ezzel sikerült totál kiidegelni magam, már amikor legelsőre kipróbáltam, és "megmondtam" nekije, hogy félkövér, akkor az beállította dőlt-re a betűtípust... Szal van még mit tökölni vele... gondoljatok csak bele... csóri programozónak véletlen megbotlik a nyelve, a program más szót ír oda neki, aztán majd nagy szemekkel néz, hogy mi nem stimmel...

    Meg különben is... ha valaki programozik, az gyorsabban tud gépelni, mint beszélni...arról nem is beszélve, hogy a szájjáratás sokkkalta fárasztóbb, mintha csak gépel az ember...
  • Proview #1
    Nem teljesíti a programozó a határidőt, vagy bugot hagy a progiban: főnök eltöri a kezét
    De azért nincs ezután se henyélés
    Meg értelmét veszi a "nehéz törött kézzel gépelni" fenyegetés