Specker Balázs

Hibrid DVD/HD-DVD lemezek a Warnertől

A Warner Home Video napokban tett bejelentése vélhetően újabb irányba befolyásolja majd a Blu-ray kontra HD-DVD küzdelmet. A filmes cég olyan kiadványokkal kíván előrukkolni a közeljövőben, amelyek egyik oldalán DVD formátumban, a másikon pedig HD-DVD változatban lesznek megtalálhatóak a filmek.

Az első ilyen produkció a Jennifer Aniston és Kevin Costner kettősével fémjelzett Azt beszélik című Rob Reiner-vígjáték lesz - írja az Ars Technica. A Warner reméli, hogy a hybrid lemezek segítik majd a felhasználókat a HD-DVD-re való könnyebb átállásban.



"A vásárlók az új formátumú lemez révén a lehető legnagyobb rugalmasságot kapják. Ha van HD DVD lejátszójuk, hozzájutnak a formátum minden előnyéhez. Ha még csak tervezik egy ilyen eszköz megvételét, addig is megnézhetik filmjeiket már meglévő DVD lejátszóikon" - vélekedett Steve Nickerson, a Warner vezető-alelnöke a ZDNet oldalán. A kevert formátum egyben marketingfogás is, hiszen ha valaki már most ilyen lemezeket kezd el gyűjteni, a későbbiekben valószínűleg a HD-DVD-t fogja választani a Blu-rayjel szemben.

A két formátum között fennálló egyik legnagyobb különbség az, hogy a HD-DVD formátum előállítása a már meglévő DVD-s gyártósorral is történhet, így nem a beruházási költségek nem növekednek olyan nagy mértékben, mint a Blu-ray lemezek esetében. A Warner hibrid kezdeményezése könnyen lehet, hogy a többi stúdióra is meggyőző hatással lesz.

Bár a kettős formátumnál a DVD-s verzióknak csak a szélesképernyős változata marad meg, vélhetően azok, akik már ennyire beleásták magukat a HD technológiába, nem ragaszkodnak majd a teljesképernyős (pan & scan) változathoz. A másik elhanyagolható különbség, hogy a kétoldalas lemezeknél egyik oldalra sem lehet látványos szitanyomásos képeket vagy logókat rakni. Igaz, ez várhatóan nem lesz nagy érvágás a filmrajongóknak egy olyan lemezért, amelyben már a házimozizás jövőjét is kézhez kapják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TH448 #19
    Sajnos ez nem így van, ugyanis ott nem csak annyiról van szó, hogy átfuttatnak rajta egy konverter progit, újra kell csinálni szinte mindent, hogy a szabványspecifikus dolgokról ne is beszéljünk, szóval sajnos igenis kegyetlenül a vásárlókon csattan a másik oldal előállítási ára akkor is, ha azt nem is használják.
    Persze minden azon múlik, hogy mennyiért fogják árulni a lemezeket...
  • Dzson #18
    :)

    Most nem a BR miatt írtam, hanem mert egy 2 rétegű lemez többe kerül, mint az 1rétegű, viszont az egyik oldalt jelen esetben feleslegesen veszed meg (én legalábbis így érzem). Mintha most vennél egy DVD filmet, aminek az egyik oldalán ugyanaz van, csak gagyibb DivX-ben. Vagy pedig olyan formátumban, amihez kell venned egy új combo drive-ot a gépedbe ill. egy asztali HD-DVD playert.
  • Sanyix #17
    Sztem ha 1 filmed van 2 féle minőségben azt nem kell 2 szer kifizetni.
  • dez #16
    Persze, nem írtál hülyeséget. Csak én meg 'ismerem' Dzsont. :)
    Tudtommal mindkettő ugyanazokat az alapkódolásokat ismeri (mpeg2 és az mpeg4 2-3 alfaja), csak a többi tér el (pontosabban a másolásvédelemben is vannak egyezések).
    Hát igen, a bitrátát lehet lejjebb venni...
  • TH448 #15
    Lehetséges, hogy igazad van, és én értettem félre (ebben az esetben a saját lehetséges magyarázatomat vetettem digitális papírra), viszont a hozzászólásban meg sem lett említve BR, és a szöveg alapján inkább amit én mondtam...
    Na de mind1, hülyeséget semmiképp nem írtam. A hely meg nem lesz gond, legfeljebb nem raknak rá sokcsatornás tömörítetlen hangsávot, vagy lentebb veszik a videó bitrát, ugye más kódolás, mint BR...
    De az biztos, hogy hibrid lemezeknél mind a 2 tartalmat ki kell fizetned, még akkor is, ha csak az egyiket használod...
  • dez #14
    Sztem te érted félre. Nem hiszem, hogy spórolnának az extrákon. Inkább arra gondolt, hogy hiába van ott a DVD-s oldal, a HD-DVD-re 10 (egyrétegűek), ill. 20 (kétrétegűek) GB-tal kevesebb fér, mint a Blu-ray-re.
  • TH448 #13
    enkido: gyártsunk kockákat, és akkor előre lesz hely 2 jövőbeli formátumnak is, így majd nem kell újratervezni, és akkor még nem is említettük, hogy az űrtartalmat is ki lehetne használni, mondjuk az ovodások majd veszekednek, hogy bibí, nekem Oroszlánkirályos kockából facsart tejem van, neked meg csak Parmalat. :D:D:D:D:D:D
    Itt páran félreértették, amit Dzson írt, szóval mivel ugye drágább az előállítása így 2 oldalasan, meg ugye más a kettő (újra kell masterelni, meg mindent), szóval a különbözetet úgyis a vásárlók fizetik, és ha DVD játszód van, minek fizess a HD-DVD tartalomért, ha meg HD-DVD-d van, akkor fordítva. És valószínűleg pár lemeznél egyből az extrák előállításával fognak spórolni... Szóval nem véletlenül nem terjedtek el a hibrid lemezek, még most is valamilyen szinten kuriózumnak számítanak mondjuk az SACD-s megoldások is.
  • enkido #12
    hmm... akkor most a lemez egyik oldala fizikailag dvd, a masik meg hd-dvd?.. tök jó nem is tudtam, hogy ilyet is lehet.. kár hogy csak két oldala van egy lemeznek :D ha lenne még kettő akkor beleférne a cd meg a blu-ray is :DDDD... igaz akkor mar majdnem kocka lenne :D
  • TeszteloPontHu #11
    De nem mindegy, hogy milyen az a kétoldalas lemez. Van amelyiknek mindkét oldala 9 GB-os (kétrétegű), és van, amelyiknek csak az egyik. Az előbbit drágább előállítani, mert sok a selejt, ezért ebből kevesebb van a piacon.
  • Riddick #10
    Ezt okosan csinálják,főleg ha nem is lesz sokkal drágább a lemez mint a sima ...ez tiszta marketing,aki nem látja ezt be az vak..Csak igy tovább