SG.hu

Az önkormányzatok 96 százalékának van számítógépe

A GKI Gazdaságkutató Rt. a Synergon Informatika Rt. támogatásával 2005 november-decemberében felmérést végzett a magyarországi önkormányzatok körében, összesen 800 hivatal bevonásával.

A felmérés a községi, a városi, a megyei jogú városi és a kerületi önkormányzatokra irányult. A felmérés alapján a hazai önkormányzatok csaknem mindegyike rendelkezik legalább egy számítógéppel, az ellátottság mértéke a hazai önkormányzatokat tekintve 96%. A nagyközségek, a városok, valamint a megyei önkormányzatok és a kerületek mindegyike használ PC-t, csak az 5 főnél kisebb létszámmal, és a kis költségvetéssel működő önkormányzatok adtak nemleges választ a számítógép meglétét firtató kérdésre.

Összességében a 31851 magyarországi önkormányzat közül 3073-nál használnak személyi számítógépeket (113 önkormányzat közül 24 tervezi számítógép vásárlását). Magyarországon 89 olyan községi önkormányzat van, amely a későbbiekben sem szándékozik számítógépet használni.


Az internet-hozzáférés aránya

Az önkormányzatok átlagosan 13,2 asztali, és 1 hordozható számítógéppel rendelkeznek. A településtípus szerint erős különbségek megmutatkoznak a géppark nagyságának tekintetében is. A községek 5,6, a nagyközségek 16,5, a városok 52,5, a megyei jogú városok, megyei önkormányzatok és kerületek pedig átlagosan 231,7 számítógéppel rendelkeznek. A hatékony ügyintézés kulcsa, hogy a háttérfolyamatokat is gyorsan és hatékonyan bonyolítsák le, amihez az informatika használata elengedhetetlen. A különböző belső folyamatok erőteljes informatikai támogatottsága ma még kevés önkormányzatra jellemző, s ezekben a hivatalokban is főleg szigetszerű megoldásokkal találkozhatunk.

Az önkormányzati hivatalok 92%-a rendelkezett 2005 végén valamilyen internet-hozzáféréssel. Az összes önkormányzat körében 7 százalékpontos növekedésről beszélhetünk 2003 óta. A számítógéppel rendelkező önkormányzatok esetében a bővülés ennél is magasabb, 8 százalékpontos volt. A válaszok alapján a következő egy év alatt az internetpenetráció 95%-ra növekedhet az összes és 98%-ra a számítógépet használó önkormányzatok körében.


Szélessávú internet-hozzáférés aránya

A felmérés során megvizsgálták, hogy mennyire elterjedt az önkormányzatok körében a szélessávú kapcsolat. Az eredmények alapján 2005-ben tovább folytatódott a fejlődés az internetkapcsolatok minőségében. Az önkormányzati hivatalok 53%-a rendelkezik szélessávú hozzáféréssel, ami több, mint a duplája a 2004-es értéknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #1
    Most ezen sírni kell vagy nevetni?

    "113 önkormányzat közül 24 tervezi számítógép vásárlását"

    szóval vannak még olyanok is akik még csak nem is tervezik... kérdezem én, hogyan lehet ma korményozni (és egy önkorményzatnak ez a dolga) számítógép nélkül, mert nekem nem világos.