Specker Balázs

7,2 mega­bites sáv­szé­les­ség mobil­tele­fo­non

A Nortel Networks telekommunikációs eszközgyártó és a vezetéknélküli megoldásokkal foglalkozó Qualcomm arról számoltak be, hogy új sebesség rekordot állítottak fel az úgynevezett 3.5G vezetéknélküli technológia segítségével.

A két cég azt állítja, hogy mintegy 7,2 Mbps-os letöltési sebességet értek el egy UMTS - HSDPA (Universal Mobile Telephone System - High Speed Downlink Packet Access) szabványon alapuló technikai megoldás révén - áll a Nortel sajtóközleményében. A tervek szerint a fejlesztők a jövő héten Las Vegasban megrendezésre kerülő CTIA Wireless vásáron mutatják be az új technológiát. A rekordnak számító teljesítményt a Qualcomm Mobile Station Modem 6280-jaival, valamint a Nortel HSDPA hálózati eszközeivel felszerelt terminálokkal érték el.

A HSDPA új mobiltelefonos protokollt gyakran hívják 3.5G-nek vagy 4G-nek, mivel itt a letöltési sebesség meghaladja a 3G-ét. A technológia révén elméletben négyszer akkora adatforgalom kiszolgálására van mód, mint a jelenleg használatos UMTS vagy 3G hálózatok esetében, ráadásul a vezetéknélküli felhasználók száma akár kétszer annyi is lehet.

A sikernek minden bizonnyal a T-Mobile is örül, hiszen a telekommunikációs óriáscég csak nemrég jelentette be, hogy több országban is HSDPA szolgáltatást indít. A technológiának több következő generációs mobil technológiával is fel kell vennie majd a versenyt, elég csak a Verizon Wireless és a Sprint Nextel által támogatott EVDO-ra (vagy más néven 1xEVDO) gondolni, amely 400-700 kbps-os teljesítményre képes.

A Nortel és a Qualcomm fejlesztései vélhetően újabb dimenziókat nyitnak majd meg a HSDPA előtt. Így akár olyan vezetéknélküli technológiáknak is konkurenciát jelenthetnek mint amilyen WiMax, amely átlagosan 1 és 4 Mbps-os sávszélességet biztosít felhasználóinak - vélekedik a CNet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ryuuzaki #8
  A technológiai fejlesztés hasznos dolog, de kérdés, hogy "korlátlan csomagban" mennyibe fog kerülni itthon... pl.: ADSL v. más széles-sávú alternatívák itthon 3x/4x drágábbak, mint külföldön... és lassabbak is! (Egyébként a japók már régóta palmoznak meg 4G-znek)
 • irkab1rka #7
  Nyugi, ha tudni akarod mikor jön be magyarországra: várd meg amig az utódjáról kezdenek el cikkezni.
 • Gerygrey #6
  Juj de durva... Mondjuk nekem tökéletes a napi 100 forintos vodanet GPRS is ;) Esgézni meg mailezni bőven elég, torrentezni meg úgyse mobilon fogok ha csak nem dobnak piacra olcsó 10-20 gigás flashmemóriákat, amire nem sok esélyt látok :)
 • HUmanEmber41st #5
  Biztosan egymás sarkát fogják taposni a megrendelők.. még erre a (mostmár gagyi) ADSL technológiára is éveket kellett várni, aztán milyen gyenge..és milyen sokba kerül a többi országhoz és a magyar átlagkeresethez viszonyítva..
  ez a 3 v.4 D szolgáltatás vajon mennyibe fog kerülni itt kishazánkban?
  Másodpercenként 1000 Forint??? + előfizetés a TV csatornákra..havi 10 000ért?
 • Cat #4
  azért fontos ez, mert ez a jelenlegi hálozatokon, mai infrastruktúrával kivitelezhető, azaz 1-2 éven belül, a HSDPA kiépülése után Magyarországon is használható lesz!
 • zidder #3
  Japánoknál már rég megy a 4G. milyen sebességrekord???
 • AgentKis #2
  Kíváncsi leszek, hány 100 Ft / 100 KB lesz az ára? Gondolom nagy cégeken kívül a felső 10000 tagjai közül kb. 300-nak jelent majd alternatívát.
 • Lame #1
  Ebben mi a rekord?
  A Docomo mar tavaly elerte a 2.5Gb/s-ot 20km/h-val mozgas mellett.