Berta Sándor

Intel - olcsó PC szegény országoknak

A processzorgyártó csatlakozott a Discover the PC nevű kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy olcsó számítógépekkel lássa el Mexikót. A tapasztalatokat az Intel felhasználná más programokban is.

A Discover the PC projektben különböző cégek és állami, valamint civil szervezetek vesznek részt. Az Intel képviselői tegnap, Mexikóvárosban tartott sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy teljes PC-ket fognak szállítani, amelyekben lesznek merevlemezek, hálókártyák és más alapvető alkatrészek is.



"Sok cég megpróbálkozott már olcsó számítógépek piacra dobásával, ám az a tapasztalatunk, hogy valamilyen alkatrészen mindegyik megpróbált spórolni. Mindig elérkezett az a pont, ami után ezek a PC-k már nem voltak képesek tökéletesen és megbízhatóan működni. Az embereknek viszont nem kellenek az ilyen rendszerek, bármennyire is kedvező az áruk" - mondta Mark Beckford, az Intel illetékes főmenedzsere. A program keretében egy teljes számítógépes rendszer, monitorral együtt 300 euróba kerül. Ez azt jelenti, hogy ez a PC 20 százalékkal kevesebbe kerül, mint a mexikói számítástechnikai piacon ma kapható legolcsóbb konfiguráció.

A számítógépek terjesztését Mexikóban a Telmex telekommunikációs vállalat hálózatán keresztül fogják végezni. Ennek köszönhetően az olcsó PC-k Mexikó legtávolabbi zugába is eljuthatnak. Azonban nem az Intel egyetlen kedvező árú számítógépprogramja. A Golem német híroldal tudósítása szerint az indiai kormány és a vállalat képviselői bemutatták a helyi szegények számára elkészített PC-k első példányát.



A Community-PC nevű projekt elsődleges célja, hogy a legtávolabbi indiai falvak lakói is jól használható számítógépekhez jussanak. A konfigurációk mindegyikét úgy tervezték, hogy extrém időjárási körülmények között is működjenek és az alkatrészekben ne tegyenek kárt például a rovarok sem. A Community-PC-kről csak kevés technikai információ szivárgott ki. Az már most biztos, hogy a számítógépek akár egy kevesebb, mint 100 Wattos tápegységgel is jól működnek.

Pat Gelsinger, az Intel alelnöke egyúttal elmondta azt is, hogy a cég a leginkább a Jaagruti programra koncentrál. Ennek lényege, hogy az indiai emberek olyan nagy teljesítményű, de könnyen kezelhető számítógépekhez jussanak, amelyek lehetővé teszik, hogy akár a falu központjából elintézhessék ügyeiket és ne kelljen például egy útlevél kiváltása miatt a több napig utazniuk Új-Delhibe és vissza. A Jaagruti szervesen kapcsolódik az indiai elektronikus kormányzati projekthez, az adatátvitel az Intel által felkarolt WiMAX vezeték nélküli technológia segítségével valósulhat majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #28
    És az hány km autópálya is?
  • HUmanEmber41st #27
    Netán egy UFO-e van ott ?? :) :)
  • HUmanEmber41st #26
    No és olcsó Intel szegény PCknek mikor lesz ??
    :) :)
  • arty #25
    az első képen a jobboldali nagykutya éppen azt magyarázza, hogy nem csak a kezét, de már a fejlődő országok kormányait is zsebrevágta, faszán ... :(
  • AS400 #24
    Tényleg durva a számítás. Merthogy 200.000 * 10.000 = 2 milliárd. Ha ehhez hozzáveszed a 2 tizes szorzódat, akkor 200 milliárd.
  • Caro #23
    Elég durva számítás, de egész Magyarországot 200 millió Ft-ból be lehetne fedni Wi-Fi-vel.
    Ezt mondjuk szorozzuk meg 10-el, de még úgy se sok.
    Egy AP lefed ~0.5 km^2-t, és MO. 93000 km^2, szóval kell belőle ~ 200000 db, és 1 db-ot lehet 10000-ért kapni.
    Ehhez azért kell a tizes szorzó, mert oszlop, napelem, esetleg parabolaantenna egy város fele.
    Na meg a városok. És a végén még egy 10x-es szoró a közbeszerzési pályázatok miatt... :)
    De még úgy se sok!
  • szombi #22
    Sokminden jobb volna, ha egy kevés észt is hozzátennének. Legalábbis mi úgy látjuk.
    Higgyétek el, Int€léknek megvan a kellő eszük hozzá, csak a ,,bantuniggerektől''
    is sajnálnák az ennél olcsóbb gépet. Pedig tudnának csinálni olcsó és jó gépet, de az irigység beleszól...
  • avman #21
    ott a pont.
  • roliika #20
    Holnap jössz? :-)
  • roliika #19
    Sono....:-D Ja. :-D