Berta Sándor

Jön a programozható kóla

A XXI. században a fejlődés és a technológia mindent meghatározhat - gondolta néhány vállalkozó kedvű kutató. Nem kivétel már ez alól az üdítők íze sem.

Fiatal szakemberek úgy gondolták, ha már ilyen fejlettek a szenzorok és a számítástechnika, akkor miért ne használhatnák ezt ki. Az elhatározást tett követte és megalkották a gombnyomásra változtatható színű, összetételű és ízű kólát. A megoldás a kóla különleges műanyag borításában rejlik. Erre kerültek rá kívülről a különböző chipek, illetve az általuk vezérelt nyomásérzékelő szenzorok. Ezeket megnyomva az üdítőhöz hozzáadódnak az egyedi ízek, színanyagok vagy alkotóelemek. Utóbbiak lehetnek például ásványi anyagok, vitaminok.

"Ezzel a módszerrel a vásárló kezébe adjuk a választás lehetőségét, ezenkívül olyan italt vehet, amilyet éppen szeretne. Ez jó a gyártóknak is, hiszen nem kell húszféle üdítőt piacra dobniuk, elég csak két- vagy háromfélét és majd a vevő ízesíti őket" - nyilatkozta Glenn Wachler, az új üdítőt kitaláló Ipifini cég munkatársa. Wachler elmondta azt is, hogy a terveik szerint több kisebb és nagyobb üditőgyártó cégnek is licencelni fogják a technológiájukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirLord #9
    "Ezzel a módszerrel a vásárló kezébe adjuk a választás lehetőségét, ezenkívül olyan italt vehet, amilyet éppen szeretne."

    srácok ez rohadt jo, választhatunk innivalot vásárláskor, akármilyet, amihez épp kedvünk van...vagy várjunk csak...hisz ez eddig is igy volt
  • pemga #8
    Ettől függetlenül ez még jó ötlet, csak nem kell hi-tekben gondolkozni, így még olcsóbb is sokkal :).
  • pemga #7
    Hmm, nekem ez a chipek és szenzorok nem igazán jön le. Ha jól értelmeztem, akkor ezek szimpla műanyag tárolók (ld. még pukkasztós-papír, avagy puki-papír :) amit csomagolásokhoz szoktak használni), egyszerűen ezt kell benyomni, kb mint ahogy a gyógyszert szokás kivenni a fóliából, csak ez befele löki a palackba. Gondolom utána összeráz, iszik.

    Egyébként nekem nagyon brutálisnak tűnik ez az oldal, mintha valami patent generátor lenne (innovation engine tm): csinálsz egy excel táblát a különféle paraméterekből, amik kombinációjából ő folyó szöveget állít elő, amit utána be lehet küldeni a szabványügyi hivatalnak. Hmm...
  • Luciferke #6
    Ez így van. Sőt csokiból is van ilyen! Sőt még óvszerből is...
  • Xantia #5
    Azt hiszem ezt már kitalálták. Úgy hívják üdítő automata. Bedobod a pénzt és a gombot megnyomva a megfelelő palack üdítőt kapom.
  • Xantia #4
    Sőt, gombnyomásra Fanta, Cola vagy ásványvíz lesz.
  • alejandri #3
    ez igy igaz... de érdekes az ötlet
  • waterman #2
    ja. a műanyag minden. azért kíváncsi lennék hogy is gondolták ezt.. ha világosabb kólát szeretnék, akkor a flakon oldalán megdörzsölöm a szőke gombot, mire az hipót adagol a kólához, mire az pár perc alatt kifehéredik.. fincsi. még több adalék, még több érzés, még több veseelégtelenség..
  • Teppik Amon #1
    "....a műanyag anya, a mű csecsemő...."