Specker Balázs

Intelligens keresőszoftver a Blinkxtől

A Blinkx keresőcég olyan új, ingyenesen letölthető szoftvert hozott nyilvánosságra , amely figyeli, hogy milyen szöveggel dolgozik felhasználó és a kapcsolódó témákban automatikusan indít kereséseket, valamint jelzi a felhasználónak, ha sikerrel járt.

"A Picoval az egész keresési mizériát sikerült fenekestül felforgatnunk. Mi lenne, ha a keresést tálcán kínálnánk a felhasználóknak? Míg mások - köztük a Microsoft és az Apple is - csak beszéltek az előre bejósolható keresésekről, addig a Blinkx megint előbbre jutott és valósággá tette azt. A Pico minden más keresőnél jobban valósítja meg a kutakodás nélküli keresés elvét" - áll Suranga Chandratillake-nek, a Blinkx alapítójának és vezérigazgatójának nyilatkozatában.

A Pico névre keresztelt, mindössze 1 MB helyet foglaló program a képernyőn lévő weboldalból vagy Word dokumentumból igyekszik rájönni arra, hogy vajon mi is érdekelheti a felhasználót. A Pico képes összeszedni a témába vágó híreket, weboldalakat, blogbejegyzéseket, video- és képfájlokat, wikipediás szócikkeket, de ha kell a vásárlási oldalakon megtalálható termékleírásokat vagy a MySpace.com-on szereplő személyes adatokat is végigböngészi. A találati lista a képernyőn megjelenő tartalom függvényében folyamatosan frissül - írja a ZDNet.

A Blinkx főprofilja a video és podcast, illetve az asztali keresések. A cég keresési technológiája a szokásos kulcsszó alapú keresési metódus helyett a szövegbeli összefüggéseket használja fel. A különböző adattípusokat más-más ikonokkal jelzi a program a képernyő tetején megjelenő eszköztárában. A felhasználók el is menthetik a hasznosnak vélt információkat. A Blinkx azt is elárulta, hogy az egyes témák mappái akkor is bővülnek, amikor más szöveggel foglalatoskodik a felhasználó.

A cég az adott témákhoz kapcsolódó hirdetések révén szeretne majd bevételi forráshoz jutni. A program ingyenesen letölthető a cég honlapjáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ttt ttt #2
    Jó annak aki háttérben folyamatosan a weben lóg...

    Kíváncsi lennék arra hogy nem unnám-e meg a jelzéseket, ha pl a sexről kellene értekezést írnom...:)
  • wanek #1
    Meglepődnék, ha ez sikeres lenne.