MTI

Digitalizálják a magyar, matematika tananyagot

Összesen mintegy 150 millió forintért három vállalat végezheti el a magyar nyelv és irodalom, a matematika és az ember a természetben tantárgyak 1-6. osztályához kapcsolódó tananyagok digitalizálását.

Az Oktatási Minisztérium (OM) által létrehozott, a többek között az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodát és a Sulinet Programirodát működtető Educatio Kht. hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárás során választotta ki a nyeteseket. A szerződést a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Programjából (HEFOP) finanszírozzák.

A társaság döntése alapján a Minor Rendszerház Rt. az Ember a természetben tananyag digitalizálását végezheti el, az ellenszolgáltatás nettó értéke 37 millió forint. Az anyagnak 200 foglalkozásra elegendő tartalmat kell biztosítania. A nyertes pályázónak a tananyag interaktív elemekkel való feltöltéséről kell gondoskodnia, a tartalomnak többek között a logikai, idegen-nyelvi és környezeti kompetenciák fejlesztését kell segítenie. A dokumentumnak tartalmaznia kell illusztrációkat, képeket, videókat, animációkat, szimulációkat és multimédiás elemeket.

A magyar nyelv és irodalom anyagát az IBCNet Magyarország Kft. digitalizálja. A 300 foglalkozásra elegendő anyag digitalizálására vonatkozó szerződés becsült nettó értéke 64 millió forint. A Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. az matematika tananyagának digitalizációját 50 millió forintért készíti el. A három új tananyag tartalma várhatóan májustól lesz elérhető, és ezzel mintegy 9000 foglalkozásnyi digitális tartalom lesz a Sulinet Digitális Tudásbázisban (SDT).

Suhajda Gábor, az Educatio Kht. NFT Programiroda vezetőjének tájékoztatása szerint a társaság nem rendelkezik pontos adatokkal az SDT tanórai felhasználásról. Ugyanakkor folyamatban van egy az SDT Tanórai használatát vizsgáló felmérés, valamint az SDT-re épülő az elektronikus tananyagok használatát nyomonkövető rendszer kifejlesztése. Az NFT HEFOP programok keretében az Educatio Kht. eddig több mint 100 pedagógust képzett ki az SDT használatára.

"A Sulinet-közháló tervezett eladása nem fogja befolyásolni az anagokhoz való hozzáférést" - tette hozzá. Könczöl Tamás, a Sulinet Programiroda vezetője korábban azt jelezte, hogy 2006-ban csaknem 10.000 tanórai foglalkozás készül el és kerül fel az internetre. Magyar Bálint oktatási miniszter korábbi ismertetése szerint a 2005/2006-os tanévben 3600 tanóra, kilencszáz téma érhető el a tudásbázisból, amely mintegy tizenkétezer képet, nyolcezer tesztfeladatot és háromszáz videót kínál a tanároknak és diákoknak.

A digitális tananyagok elterjedésének érdekében az oktatási tárca tervei szerint 2007-2010 között magyarországi tantermek kétharmadát felszerelik számítógéppel, projektorral és interaktív táblával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #4
  Az általános iskola (és a gimnáziumok általános-) tantárgyainak összes anyagát fel kell rakni az internetre, hiszen a tanulás alapvető jogunk. Így nem svindliznének össze pénzéhes könyvkiadók százmilliókat.
 • szombi #3
  Gondolom kakaóbiztos számítógépeket, projektorokat és táblákat szerelnek fel...
 • avcom #2
  amíg a matektanáromat le nem cserélik hiába minden
 • toyotakacsa #1
  Interaktív táblával és projektorral?

  A sok hüjegyereknek legyen mit összefirkálni/szétverni/tönkretenni?
  Vagy lesz minden teremben fegyveres biztonsági őr is?