Gábor Zoltán

Sony Cyber-shot DSC-T9 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 6 megapixel (2816 x 2112)
Optikai zoom: 3x (38-114 mm)
Videó rögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 230 000 pixel
Memóriakártya: Memory Stick Pro / Pro DUO, 32 MB beépített
Energiaellátás: Lítium-Ion
Képstabilizátor: VAN, Sony Steady Shot
Aktuális bruttó kisker. ára: ~100 000Ft,-
A Sony is beszállni látszik azon gyártók közé akik a legapróbb kompakt modelljüket is stabilizátoros optikával próbálják még vonzóbbá tenni. Lássuk be, inkább egy stabilizált optika mint egy millió pixellel nagyobb érzékelő. Ebből a szempontból ígéretesnek tűnik a Cyber-shot T9.

Külső kialakítás

A T9-es külseje szinte milliméterről milliméterre megegyezik az előd T7-es géppel. De ez egyáltalán nem baj, hiszen ami jó azon nem érdemes változtatni. Méretei lenyűgözők, hiszen az egyik legvékonyabb ultra-kompakt géppel van dolgunk. A váz anyaga fém (leszámítva az akkumulátor ajtaját, ami műanyag), de ez ebben a szegmensben alapértelmezettnek tekinthető. Az elegánsan lecsúsztatható objektívvédő panel hasznos és elegáns megoldás.

Az objektív fix, azaz bekapcsolásra sem tolódik ki a vázból - ez a megoldás nagyon biztonságos a lencsék védelme szempontjából. Két kézben tartva a gépet a fogás kényelmes, semmi kivetnivalót nem találtam. A nagy LCD kijelző mellett is bőven van hely hüvelykujjunknak, és elől egy apró kitüremkedés is segít a fogásban. A vaku alá építve egy igen erős narancs színnel világító AF segédfényt találunk, ami gyenge fényviszonyok között segíti az autófókusz munkáját. A bekapcsolást követően 1-2 másodperc múlva már üzemkész is a gép, de ez lehetne gyorsabb is, tekintve, hogy nem kell az objektív kicsúszására várnunk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kezelőszervek

A T9 kezelőszervei remekül sikerültek, sok nagyobb géppel találkoztam, melyek megirigyelhetnék ezt a kis masinát. A menü kezeléséért felelős gombok - bár aprók- billentése határozott és elég magasan állnak ki a vázból, hogy egy nagyobb ujjakkal bíró fotós is könnyen boldoguljon velük. A zoomolásért felelős billentyűk hasonlóan jók. Ezeken kívül még négy funkciógombot és egy háromállású kapcsolót találunk a vázon, méretük és billentésük szintén kiváló. A váz tetején található a bekapcsoló gomb (ha nem szeretnénk a fedelet le-fel csúsztatni), az exponáló gomb és a Sony Steady Shot optikai képstabilizáló rendszer kezelőgombja.

Kijelző

A T9 LCD kijelzője nem hagy maga után semmi kívánnivalót. A kor divatjának megfelelően nagy, 2,5"-os képátlóval rendelkezik, ráadásul minősége is tökéletes, 230 000 pixel felel a képalkotásért. Láthatósága, képminősége osztályon felüli. Átnézeti keresőt nem találunk a gépen, de rossz fényviszonyok között egyetlen gombnyomásra felerősíthetjük kijelzőnk fényerejét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Áramellátás

A gép áramellátásáért egy apró lítium-ion akkumulátor felelős, ami elegendő energiával látja el a kis gépet ahhoz, hogy maximálisan 100-150 fotót készíthessünk egyetlen feltöltéssel.

Menürendszer

A már ismerős Sony menü még mindig nem nőtt a szívemhez, de legalább a kezelése gyorsabb mint a nemrég tesztelt S600-nak. Sajnos ennél a menünél is át kell lépkednünk a képalkotásért felelős menüpontokon, hogy a SETUP menübe jussunk. UItra-kompakt gép révén ne számítsunk sok extra fotózásért felelős funkcióra, a gép leginkább a különböző kényelmi elvárásoknak igyekszik megfelelni.

Ismét találkoztam egy fényképezőgépen eddig még nem látott menüponttal, mégpedig a "Download music" illetve a "Format music" pontokkal. Elsőre nagyot néztem, hogy mit keresnek ilyen funkciók egy fényképezőgépben, aztán megértettem: a gépen található egy "slideshow" funkcióval bíró opció is, ami a PC-s képmegjelenítő programokhoz hasonlóan prezentációs módon mutatja be a kártyán található fotóinkat, különböző képeffektekkel és - dobpergés - zenei aláfestéssel (!!!) megbolondítva. A két fura menüpont tehát ehhez az opcióhoz rendelhető zeneszámokat kezeli. Kedves megoldás a Sony-tól, és talán ebben a szegmensben nem is annyira felesleges funkció.

Beállítások, üzemmódok

A T9-el automata és félautomata módban készíthetünk fotókat. Ebben a gépben már több témamódot találunk mint az S600-ban (éjszakai, éjszakai portré, gyertyafény, önportré, táj, sport, tengerpart, havas és vidámpark (!!!) fotómódok). Az egyik fotómód lényegére nem tudtam rájönni, ugyanis semmi másra nem jó, csupán rögzíti a zoom-ot a legszélesebb látószögben, így azt módosítani csak akkor tudjuk, ha átkapcsolunk erről a módról. Az érzékenységet ISO80-tól ISO640-ig változtathatjuk, a záridőt 1/1000 és 2 másodperc között választja meg a gép.

"Program" módban lehetőségünk van expozíció korrekcióra, középre állított, spot vagy multi-fókuszállásra, illetve manuálisan fix állapotra állíthatjuk a fókuszt (0,5 m, 1 m, 3 m, 7 m, végtelen). Lehetőségünk van a fénymérést is állítani, mégpedig multi, center vagy spot módra. Sajnos a fehéregyensúlyt csupán automata illetve vakuhoz igazított módban használhatjuk. Beállíthatunk továbbá fekete-fehér és szépia képeffektet, expozíció-sorozatot (bracketing), továbbá állíthatunk a színtelítettségen, kontraszton és az élességen (sharpness).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nagylátószögű és tele állásban készített képek

Speciális funkciók

Speciális funkciókból nem sokat találunk. Egyik ilyen a talán már említett animáló-zenélő slideshow opció, illetve az optikai képstabilizátor. Sajnos ez utóbbit csupán egyféleképen használhatjuk, azaz nem lehet olyan beállítást eszközölni, hogy csak az expozíció pillanatában kapcsoljon be. Ezzel a Sony megrövidíti akkumulátoraink kapacitását és pontatlanabb stabilizálást végez.

Optika

A Sony gépek védjegyévé vált Cars Zeiss készítette objektív igazán apró jószág, de képminősége sok nálánál nagyobb méretű objektívet lepipál. Természetesen ne várjunk komoly minőséget a lencséktől, de arra, amire az ultra-kompakt kategóriát kitalálták tökéletesen megfelelőek. Sajnos a gyújtótávolság csupán 38 mm-től indul, ami nehézkessé teszi a gép zárt térben való felhasználását (márpedig ezeket a masinákat leginkább ilyen helyeken használják).

A 3x -os optikai zoom-ra képes objektív végső gyújtópontja 114 mm -nél van. Fényerő terén ellenben nem túl kiemelkedő az objektív, ez az érték csupán f3,5 - f5,6. A kategóriában már-már megszokhattuk az f2,8-tól induló fényerőt, így ez mínusz pont a Sony-nak. Mindenesetre az objektív által rajzolt képen sok hibát nem találunk, a képet csak az érzékelő rontja le kissé.

Érzékelő

A "megapixel őrület" egyik leginkább megcélzott szegmense az ultra-kompakt gépek piaca. Valljuk be, hogy a legtöbb ember aki ilyen gép vásárlására adja a fejét szeret büszkélkedni apró ékszerdobozának tudásával, így meg kell bocsátanunk a gyártóknak, hogy a felbontás észnélküli növelésével is igyekszenek több vásárlót magukhoz csábítani. A gép hat megapixeles érzékelőt kapott, ami egészen tisztes iparos munka, de messze nem a legjobb. Ez látható az apró részletek megfigyelésénél. Hiába a nagy felbontás, ha az érzékelő összemossa a részleteket. A gép zajszintjével nem is lenne gond, megkockáztatom, hogy az ISO 400-as érték is használható, de feljebb semmiképpen ne emeljük. ISO 80-on viszont teljesen értékelhető képeket készít a T9, de sajnos gyengébb fényviszonyok között - köszönhetően a nem túl fényerős objektívnek - már alig használható ez a beállítás (állvány nélkül).

Vaku, éjszakai mód

A T9 beépített vakujának kulcsszáma 2,8, ami elég aprócska. A sötétben készített fotóink így valószínűleg elég sötétek is maradnak, csupán pár méterig világítja be témánkat. Party-k fotózásánál még talán elég lesz, de komolyabb tereket, gyéren bevilágított szobákat nehezen fogunk vele megörökíteni. Szerencsére a vaku képes lassú szinkron módban is működni, így lehetőségünk van a mozdulatlan témákat hosszabb expozíciós idővel helyesen kiexponálni (vaku használata mellett). Az éjszakai programmódban sem fogunk tudni mindent megörökíteni: a harmadik képen látható, hogy a szoftver túl hosszú expozíciós időt választott éjszakai témánk exponálásához. Sima program módban viszont kielégítő eredménnyel oldotta meg a feladatot.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
1. Vaku nélkül 2. Vakuval 3. Éjszakai mód 4. Program mód

Makrózás

A gép makroképessége egész pofás, bár a fókusz ebben az 1 cm-es fókusztartományban elég lassú. Szerencsére a menüben fixálhatjuk a fókuszpontot, viszont ekkor csupán fél méteres legközelebbi fókuszpontot állíthatunk be, ami a gép normál fókusztávolsága (tehát makrózásnál ez nem kimondottan használható funkció). Az expozíció sebessége viszont így megnő, hiszen az élességállítással már nem kell a gépnek foglalkoznia. Tele állásban már igen nehéz makrofotókat készítenünk, de ez jellemző majd minden kompakt gépre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
1-2. Makró fotók 3. ISO80-on készített fotó 4. A T9 zajtesztje

Sorozatfelvétel, videórögzítés

Akárcsak az S600-nál, ennél a gépnél is 1,3 kép/másodperces sorozat-felvételi módra van lehetőségünk, hét kép erejéig. Videó módban 640 x 480 -as VGA felbontású, MPEG szabványú klipeket rögzíthetünk mono hanggal egészen kártyánk kapacitásának végéig. A képstabilizátor videó módban is működőképes.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Összegzés, személyes benyomások

Kellemes kis gép ez a T9-es, csak kár, hogy ára kissé borsos. Kategóriájának nem a legjobb gépe, de nem is a legrosszabb helyen áll, leginkább a középmezőnyt erősíti elfogadható képminőségével és orbitális hibákat nélkülöző kivitelével. A képstabilizátor nagy segítség a nem túl kiemelkedő fényerővel bíró objektív mellé, az LCD mérete és felbontása pedig remekül szolgál fotózás közben. Képminősége sokkal jobb, mint amit egy ekkora objektívtől és képérzékelőtől elvárna az ember, és külön jó pontot érdemel a képzaj mértéke. Bevezető ára valószínűleg hamar esni fog, így akik far - vagy mellényzsebben hordható ultra-kompakt gépre vágynak, azoknak jó választás lehet, de jelenleg még találunk a piacon jobb ár/érték arányú masinát.

Előnyök, hátrányok
+méret
+remek design
+kezelőszervek
- érzékelő nem a legjobb
- objektív fényereje

A fényképezőgépet a FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cloud.strife #5
  Neked drága. Sztem az igényesebb, trendi, nem fotós ambíciókkal bíró felhasználónak jó gép. :)
 • SymbioC #4
  Drága kis játékszer...
 • geri15 #3
  az biztos :) azért ezzel is el lehetne szórakozgatni, nem mondom...
 • Blasta #2
  huszdé rulz, de kicsit más kategória :-)
 • geri15 #1
  tetszetős a kicsike, az tény de ez már nem fényképezőgép, hanem divatcikk
  vagy ha úgy tetszik, státusszimbólum...
  persze van ahova ilyen kell :) de ha már választani lehet akkor inkább húszdé, igaze Blas? :p