MTI

Az iPod árcsökkenése lehúzza a memóriaárakat

A Samsung és más ázsiai memória áramkör gyártók részvényét megviselte az Apple zeneszám lejátszó készülékeinek árcsökkentése attól való félelemben, hogy az átterjed a készülékekben alkalmazott NAND flash memória áramkörökre is.

Az Apple jelentősen csökkentette legolcsóbb zeneszám lejátszó készüléke az iPod Shuffle árát, valamint a közepes árszintű iPod Nano árát. Az Apple a NAND flash memória áramkörök szezonálisan mérséklődő kereslete miatt csökkenő árára alapozta döntését. A piaci szakértők viszont az Apple árcsökkentésének visszagyűrűzésétől tartanak. Az Egyesült Államokban a digitális zenelejátszó készülék piac 70 százalékát uraló Apple még novemberben bejelentette, hogy elővásárlási szerződést köt 1,25 milliárd dollár értékben a flash memória áramkör ellátás biztosítása érdekében 2010-ig öt nagy gyártóval, a Samsung, Hynix, Toshiba, Intel és Micron konszernekkel.

"A NAND flash memória áramkörök ára az idén már több mint 20 százalékkal csökkent, ami még akkor is jelentősnek számít, ha figyelembe vesszük az első negyedévre jellemző szezonális kereslet csökkenést" - mutat rá Lee Min-hee, a CJ Investment & Securities szakértője. "Az Apple úgy tűnik árcsökkentéssel kívánja felpörgetni a keresletet. Ennek tükrében a piac túlságosan optimistának bizonyult a NAND flash memória árak alakulását illetően tavaly."
"Rövid távon az Apple lépése negatív hatással lehet a NAND flash áramkörök árának alakulására" - véli Kim Yung-min, Korea Investment Trust Management értékpapír piaci stratégája.

A Samsung a világ legnagyobb memória áramkör gyártója, a NAND flash világpiac felét uraló konszern részvényei 2,27 százalékkal, a Hynix, a második legnagyobb memória áramkör gyártó részvényei pedig 1,56 százalékkal gyengültek. Sem a Samsung, sem a Hynix vezetői nem kommentálták az Apple lépésének várható hatását a NAND flash áramkörök árára. A Toshiba részvénye 3,11 százalékkal gyengült, de csak részben a NAND flash áramkörök árának csökkenése miatt. Árfolyamát főként a Westinghouse erőművi berendezés gyártó megvásárlásának költségei terhelik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • raingun #1
    Hát ezt nem értem, ha csökken az IPod ára, többet vesznek belőle, több ram kell, tehát nő a ramok iránti kereslet és nő a ramok ára.
    Szerintem