Napi Online

Nem csapott le a Nyxem féreg

Az informatikai világvégét jósló múlt heti hírek ellenére elmaradt a Nyxem.E féreg tobzódása.

A január vége óta terjedő Nyxem.E féreg - amelyet Blackworm, Kama Sutra és Mywife néven is neveznek - korántsem okozott akkora károkat, amelyeket egyes it-biztonsági cégek jósoltak - közölte Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője. Szappanos érdeklődésünkre elmondta, hogy a fertőzött számítógépek milliós nagyságrendű számát jelentősen túlbecsülték, s "csak" közel 300 000 gép lehetett megfertőzve világszerte, s ezek többségéről is kiirthatták péntekig a kártevőt.

A laborvezető elmondta, hogy a romboló rutin csak akkor futott le, ha a gépet február 3-án indították le. Ha már futott, és aznap nem lett újraindítva, akkor nem történt fájltörlés. A védtelen számítógépeken a kártevő büntetőrutinjának aktiválódása után a DOC, XLS, MDB, MDE, PPT, PPS, ZIP, RAR, PDF, PSD és DMP kiterjesztésű állományokat a "DATA Error [47 0F 94 93 F4 K5]" karaktersorozattal írja felül.

Másrészt mivel a vírus rendkívül nagy sajtóvisszhangot kapott, a megjelent hírek miatt sokan ellenőrizték a számítógépüket február harmadika előtt, vagy azok akik nem rendelkeztek kellő vírusvédelemmel, ingyenesen letölthető verziókkal igyekeztek megelőzni a bajt. Ettől függetlenül nem mindenki veszi észre azonnal, hogy a dokumentumai törlődtek, de az mar biztosan látszik, hogy nem érte el a várt mérteket a rombolás - jelentette ki Szappanos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!