27
  • suesue
    Az a bajom az operával, hogy amíg amit megvalósít, azt nagyon akkurátusan, a többi böngészőnél előrehaladottabban valósítja meg. (Lásd a lent említett Acid2 tesztet) Viszont néhány dologban nagyon le van maradva. (XML+XSLT)
    Az egy dolog, hogy ő valósítja meg a legjobban a szabványokat, de vannak olyan nem szabványos, kvázi szabványos dolgok, amit viszont nagy ívben ....

Én külön választanám a felhasználói felületet és a böngészőmotort. A felhasználók az előbbi, a honlapkészítők az utóbbi szerint ítélik meg inkább a böngészőket. Lehet, hogy az Opera kényelmes, szép, csili-vili, de lehet kevesen tudják, hogy vannak olyan böngészők, amik saját felületet nyújtanak, de más böngészőt gyűrnek maguk alá. Pl. én nem láttam annyira tesztreszabható, minden extra kényelmi szolgáltatást megvalósító böngészőt, mint a Maxthon. Amihez nincs hozzá plugin, azt meg lehet írni, néha pár soros scriptet létrehozva. Alapban IE-t gyűri maga alá, de akár Gekko motorral (FF) is megjeleníthető egy-egy oldal. Ezekután a felhasználói felület nem nagyon hat meg.
  • pbes
    A bittorrent, mint protokol nem illegális, szerverek tehermentesítésére (pl Linux disztribúciók terjesztésére vagy Windows Update-re tökéletes lenne) találta ki Bram Cohen. Ennyi erővel a http, az ftp, az smtp, stb protokolok is illegálisak. Az illegális, ha valaki jogvédett tartalmakat tölt le ill. fel. Nagyon jó módszer megjelenés után Linux CDket leszedni, mert a szerverek annyira le vannak terhelve, hogy hagyományos módszerekkel (ftp, http) sokkal lassabb lenne, de pl a legfrissebb Operát is letöltheted így. Lehet hogy te csak azt a felhasználását látod, pedig a legális használata nagy üzlet lenne a cégeknek (pl ha az MS a Windows Update-et bittorrenttel oldaná meg, akkor ennek a költségeinek kb 75%-át megspórolná, dehát az ugye nem MS termék és nyílt forrású is, Bittorrentes TV adások, stb)
  • GregSB
    "Tudod az a baj, hogy ez egy 4 éves technika és a most következő verziójú Operába kerül csak bele."

Nagy dolog, egy csomó olyan dolog van az Opera 8.5 ben, ami sem az IE7ben, sem az új FFbn sem lesz benne... Ilyen alapon azok is szarok.
  • Neurotoxin
    Torrent kereső egy webböngészőben? Ebből nem lesz balhé? Persze én ettől függetlenül nem fogom a sz*r operát használni.
  • Sanyix
    Minek külön letöltésvezérlő? az opera saját vezérlője tökéletes, énis leszoktam a külső letöltésvezérlők használatáról mióta operát használok.
  • Dj Faustus #22
    Egyetértek Zedas-szal azzal kapcsolatban, hogy az XML+XSLT+egyéb XML közeli technológiiák a jövő technológiái. De jelenleg szerintem a "webmestereknek" (azért írom idézőjelek között, mert sokan hozzáértés nélkűl akarják ezt művelni - ami még amatőr szinten még megérthető lenne, de egy üzletszerűen ezzel foglalkozótól elvárható lenne az igényesség) még a CSS-el való megbarátkozás, a keretes/táblázatos oldalkialakítás elhagyása, az akadálymentesítés is gondot jelent.
    Másrészt a felhasználók többsége nem vált azonnal a legmodernebb böngészőkre, ugyanis 1. vagy nem ért a programok telepítéséhez - így segítőkész "guruk" (Idézet Jakob Nielsen: Web-design című könyvéből) segítségére szorul - akik csak későn/ritkán jutnak el a delikvenshez 2. tartózkodnak az újtól
    Harmadrészt a böngészők gyártóinak jelenleg a "régi" szabványok (HTML 4.01, XHTML 1.0/1.1, CSS) teljes körű támogatása is gondot okoz - lásd az Acid2 tesztet, vagy az alábbi összehasonlítást.

A cikkre reflektálva: épp az előbb töltöttem le az Opera 9.0 TP2-t (Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en) Build: 8212.
    Néhány gyors észrevétel:
    * Widget-ek: Csak a megnyitott Operával látszódnak, de minimalizált Opera ablak mellett, a jobb alsó sarokban a vezérlőpaneljával - így máshonnan is elérhető.
    Analóg/digitális óra, The Register RSS feed megjelenítő, kedvenc képek, számológép, naptár...
    * Acid2 teszten jól szerepel (megjeleníti rendesen a fejet)
    * Egy komplexebb XML+XSLT oldal (például egy másik fórumról való ismerősöm oldala) XSLT processing failed! üzenettel értesített arról, hogy nem hajlandó működni. Firefox 1.5-el megy.
    * Bittorrent kereső: . De ez persze bővíthető: Tools/Preferences/Search fül

Szóval hajrá Opera!
  • pbes
    Kipróbáltam az új verziót, egyszóval: tetszik.
    Gyorsabb, mint a korábbi verziók, a fejlesztések miatt még kevesebb lap inkompatibilis vele.
    Bittorrent: egyszerű, letöltésvezérlőként használja, de a letöltés befejeződése után nem szakítja meg, hanem tovább tölti fel.
    Lehet keresni search boxból és címsorból is, limitálható a sebesség (fel és le is), a port szabadon választható.
    Keresőmotorokat hozzáadni pár kattintás, csak jobbklikk a kereső szövegmezőn és create search.
    Lapok előnézete: nem izgat különösebben, de szép, még a pozíciót is megjegyzi.
    A kedvencem: content blocking, beépített reklámszűrés, még újra sem kell indítani a böngészőt, azonnal letiltja őket.
    Feedek listáját exportálja, importálja, a többi újdonság
    Widgetek: még csak kevés van, de biztató.
    Az elérhetők listája: my.opera.com/community/customize/widgets
    A többi újdonságról itt és itt olvashatsz

Opera roxx :)

#20: itt megtalálod a Flash Get link catchert, le van írva, hogyan kell beállítani, de ha kérdésed van, nyugodtan tedd fel pl itt az Opera fórumában
  • roKas
    Én már nagyon régen használok opera-t.A funkciói:
    "mindennapi használatot megkönyítik, így ha megismered őket a hiányuk olyan lenne, mintha megkötnék a kezed." -teljesen így vagyok vele én is.
    A legnagyobb gondom vele az, ahogy a letöltéseket kezeli, és nem tudom rábírni hogy normálisan együtt dolgozzon a Flashgeth-el.
    Nem tudtok egy jó plugint erre?
  • Caro
    A C#-t ne is említsed, mert a hátamon is feláll a szőr attól a nyelvtől ;)
    C rulz!
  • strogg
    jó az az opera, ezen ne legyen már flame. Megértem, ha valakinek egyik v. másik jön be jobban. Személy szerint én mindkettőt használom. Az operával úgy általánosan böngészek, és futtatom az irc-t. Letíltom a plugin, java,javascript, cookie, stb... lehetőségeket. Ha meg ezen funkciók valamelyikére van szükségem, akkorr copy&paste url a firefox-ba, és kész. Soha semmi gondom nem is volt a böngészéssel. Szóval szvsz kiba. jól megvannak egymás mellett, és nagyon baró módon kiegészítik egymást. IE-t meg nem tudom megemlíteni, emrt lévévn nem fut linuxon, így nem igazán használom. (soha:)
  • Zedas
    Igazad van, elnézést kérek. Ekkora szellemi fölénnyel nem tudok mit kezdeni.
  • algopyrin
    MS miért volt képes bennehagyni az újabb windowsokban a régi programokkal való kompatibilitást? Mert ez volt az érdeke, hogy használható programot adjon ki, pedig valószínűleg nekik is kellett vele dolgozni.
    És igazad van, nem tudom, mi az az AJAX (hacsak nem az amsterdami focicsapat :) ), valószínűleg használtam már, de őszintén szólva nem is érdekel, mint ahogy az emberek 99,99%át sem. 1000x bonyolultabb az, ha 1 vásárló + kiválasztott termékek = 1 adatbázisrekord?
    Most ezt így kell megoldani, holnap másképp, mi ezzel a gond? Régebben nem volt C#, ma van.
    Firefox 4 éve? Ha ekkora fan vagy, akkor tudhatnád, hogy a Phoenix 2002. szeptemberében jött ki, 2004. februárjában lett Firefox a Firebirdből.
    Amúgy meg áruház rövid u.
    Internet Explorer és nem explóder, jelenleg a nagytöbbségnek ez nagyon hasznos program.
    A WCs példa: ennyire nem különbözik a kettő, az Operánál max az ülőkét nem tudod felhajtani, de kényelmesebb.
  • Zedas
    Tudod az a baj, hogy ez egy 4 éves technika és a most következő verziójú Operába kerül csak bele. Már négy éve tudja a Firefox és az explóder....

#13: én nem csak a back-ra gondoltam, hanem arra hogy pl. bemész egy webárúházba és összeválogatod a kosarad tartalmát annélkül hogy az el lenne küldve menet közben a szerverre. Most ez 1000x bonyolultabban van megoldva.
  • GregSB
    Jó, de mostmár ezt is támogatni fogja az Opera. Akkor mi a baj?
  • Emmegki
    "back-ot nyomsz egy rosszul kitöltött formról automatikusan megmaradnának az adataid"

Ez operában most is így szokott lenni :)
  • Zedas
    Egyébként csak hogy megpróbáljam felnyitni a szemed, azért mert az Opera kíváló a HTML oldalak böngészésére, lehet hogy olyan dolgokat nem támogat, amik miatt a világ már sokkal előrébb lenne. Most egyszerűen nem teheti meg egy webprogramozó sem hogy XML/XSLT oldalakat használjon, mert nem támogatja az Opera.
    Nyilván neked jó így, mert lövésed nincs róla hogy miért is lenne máshogy jobb. Olyan mintha egy szibériai kocsmában próbálnám meg elmagyarázni az angol WC előnyeit, holott ott azon megy a harc hogy a szarás közben a durvább oszlop a jobb a kapaszkodásra vagy a sima.
    Nézd meg ezt:
    Minta XML
    Ez a tiszta adat, namost ehez lehet csinálni XSLT-t ami átalakítja HTML-lé, így így fog kinézni:
    XSLT után
    Ha megnézed a második esetben is ugyanaz a forrás, de mégis egy szépen megformázott oldalt kaptál.
    Ez azért jó, mert az oldalak csak adatokat tartalmaznának és attól függően jelennének meg hogy min nézed: mobiltelefonon, brózeren, akárhol, csak attól függően hogy az adott eszköz képességei milyenek.
    És ugyanehhez a témához kapcsolódik hogy az adatokat nem formokon kellene mozgatni, hanem a kliensen lehetne tárolni és rendezve felküldeni. Hogy ez miért lenne jó neked, mezei internetezőnek? Sokkal stabilabb, gyorsabb szerverek lennének, amikor back-ot nyomsz egy rosszul kitöltött formról automatikusan megmaradnának az adataid, várakozás nélkül lapozhatnál egy nagyobb adattömeget annélkül hogy a brózered a szerverhez fordulna, rendezheted/szűrheted lent az adatokat szintén a kliensen.
    Nem lenne egyszerűbb? De igen. Csak az a baj hogy az Opera miatt ezt eddig nem lehetett megcsinálni.
    Azért mert valamiről nem tudsz valamit, még nem biztos hogy szar és felesleges.
  • Zedas
    "A böngésző elsősorban a felhasználóért van, és nem a fejlesztőért, a többségnél minden oldal tökéletesen működne."

Látszik hogy érted hogy miről beszéltem, és tudod hogy mijen egy AJAX program. Grats.
  • Caro
    Én nemrég gyártottam egy weblapot a w3schools.com-on leírtakat betartva.
    Firefox és Opera alatt tökéletesen működik minden, explorerrel meg szétcsúszik az egész.
    De nem érdekel, mert egyszerűbb egy best viewed width firefox/opera-t kirakni az oldalra...
  • Darth Sith
    rossz neked. Írtsad csak, én meg midnenhol azt használom, ahol csak tudom. Suliban, 46 gépre telepítettem fel az elmúlt héten. :)
  • Darth Sith
    nah ez tetszik. Eddig is Opera párti voltam, újabb ok hogy az maradjak. Az eddigi 9es verziót hazsnálom már jópár hete, és nagyon tetszik. Jóval gyorsabb, és stabilabb mint a 8as verzió volt. Sokkal kezelhetőbb és jobban használható szerintem mint a Firefox.

Ezek ellenére, ha kijön a full IE7, azért tesztelni fogom egy pár hétig, hogy mit tud, és jobb e mint az Opera.
  • algopyrin
    A felhasználókat pedig nagyon nem érdekli ez, ez a jelenlegi leggyorsabb böngésző, biztonságosabb, mint az IE és kevesebb bugja van, mint a Firefoxnak (Windowson, mert a Linuxos a Wineshez képest meglepően gyors és kevesebbszer fagy le). Az hogy te nem rögzítetted írásban az nem a böngésző hibája, hanem a tiéd. Mindent tud, ami az átlag internetezőnek kell, sőt kényelmi szolgáltatásokban messze a legjobb, olyan funkciók, amikről talán nem is hallottál, de a mindennapi használatot megkönyítik, így ha megismered őket a hiányuk olyan lenne, mintha megkötnék a kezed. A böngésző elsősorban a felhasználóért van, és nem a fejlesztőért, a többségnél minden oldal tökéletesen működne.

#6: nekem tetszik a levelezője, próbáld ki a Hugint, olyan beállítás, ami kiemeli a levelezőfunkciókat, önálló email klienst csinál belőle.
    A plugin interface hasnoló, extensionös nincs :)
    Legalábbis FFnél pluginnak hívják a Flasht, Shockwaveet, stbt, amik felismerik installkor a Firefoxot, azok az Opera plugin könyvtárát is megtalálják.
  • Emmegki
    Az Opera a legjobb :)

Ami jól jönne neki az egy használható levelezőprogram. Meg egy olyasmi plugin interface mint ami az ff-nek van. Meg kiírhatná induláskor hogy van-e kapcsolat vagy nincs mint az IE.
  • Zedas
    Én személy szerint két éve valamivel kevesebb mint egy millát buktam ezen, mivel a megrendelő a végső leadáskor rájött hogy neki MINDEN brózerrel kell hogy menjen a leszálított AJAX progi. Addig csak Foxxal és Explóderrel kellett hogy menjen, illetve ezt csak szóban egyeztettük, írásban nem volt meg ilyen részletesen. Azután kötbér, plusz másfél hónap ingyen móka, úgy hogy az egészet újra kellett írni.

Azóta tűzzel vassal írtom az Operát, ahol tudom, és 72-es fonttal szedett figyelmeztetésekkel indítok a megrendelőnél :)

Szóval tényleg annyira fájt.
  • lokko
    mert neked tényleg annyira fájt hogy az opera buta böngésző? olyan oldalakat nem lehtett publikálni eddig amik nem szerették az operát?
  • Zedas
    NEM TALÁLOK SZAVAKAT!!!!

A szutyok operában végre lesz XSLT támogatás, hihetetlen! Hát, ezt pezsgővel kell megünnepelni.
    Az AJAX fejlesztők örömtüzeket fognak gyújtani mindenhol a világon.

Főleg ha kijön az IE7, csak egyféle megoldás kell az XSLT-re és mégis mindhárom böngésző típuson menni fog. Kánaán.

Persze soha sem fogom begbocsájtani az Opera fejlesztőinek hogy több évvel vetették vissza az internet fejlődését.

Aki nem tudná hogy miről is beszélek, de webes alkalmazásokat készít, az ezen rágja át magát:
    AJAX
  • smv
    Opera powa. :)
  • sonicXX
    Végre valami normális improvments lista. Az valami szánalom hogy 2006-ban jut el egy böngésző oda hogy az XSLT-t támogassa...