Figyelőnet

Nem tarolt a Káma-szútra vírus

Egyelőre úgy tűnik, hogy elmaradt a Káma-szútra néven hírhedté vált vírus péntekre várt adatpusztítása.

A nap vége felé a világ különböző tájairól érkezett hírek szerint, nem okozott nagyobb károkat a komoly adatvesztéssel fenyegető féreg. A vírusvédelmi szakemberek néhány napja folyamatosan arról nyilatkoznak, hogy az év első "fekete péntekjét" okozhatja a BlackWorm, vagy Káma-szútra néven ismertté vált féreg.

Láthatóan azonban a tömeges vírustámadás és az azzal járó adatvédelmi káosz szerencsére elmaradt. A vírus valóban komoly fenyegetést jelent a felhasználók adataira, mivel .doc, .pdf, illetve .zip kiterjesztésű fájlt töröl. A vírus kitörésének az elmaradását a szakértők még nem indokolták, de valószínűleg a fertőzöttség szintje nem volt képes elérni a kritikus szintet. Az antivírus cégek továbbra is magasan tartják a féreg veszélyességi megítélését, mivel aktivizálódása periódikusan ismétlődő, azon metódus alapján, hogy minden hónap harmadik napján megkísérel borsot törni az orrunk alá.

Az VB.NEI néven regisztrált (más néven Káma-szútra, Blackmal, BlackWorm vagy Nyxem) tipikus e-mail féregként viselkedik, mivel levélben, csatolmányként érkezik, majd a fájl megnyitásával a felhasználó maga telepíti a vírust. A Káma-szútra vírus és a hasonló kórokozók fertőzése egyébként azon a reflexen alapszik, hogy sokan megnyitják az ismeretlen vagy éppen ismerős feladótól származó levelekhez csatolt fájlokat, vagy megnézik a levélben ajánlott weboldalt.

A legegyszerűbb védelem továbbra is - a vírusellenőrzők mellett - az odafigyelés és a gyanakvás az ismeretlen helyről érkező levelekkel kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MrPrise #8
    GMailt kell használni ;-)
    Amúgy a The Bat! szerintem jobb az Outlooktól...
  • EvilDevil #7
    Azért hoztam fel az Outlook-ot példának, mert NOD32 azonnal ellenőrzi a a bejövő leveleket... meg szerintem jelenleg ez a legjobb levelező kliens..
  • concrete #6
    én nem merek outlook-ot használni :)

  • EvilDevil #5
    Nod32 + Outlook a többi láma meg meg is érdemli ha beszopja
  • mrzool #4
    "Mintha tízéves hülyegyerekek ülnének a számítógépek előtt az egész világon..."

    Nem állsz messze a valóságtól. Sokan vannak, akiknek a digitális / informatikai értelmi szintje egy tízévesének felel meg.
  • Béla bácsi #3
    Dehogy fertőzte, csak már a csapból is az folyt hogy kama sutra vírus. Mintha tízéves hülyegyerekek ülnének a számítógépek előtt az egész világon, akik egy hete a ülnek a gépek előtt. Kb. így kezelték ezt a dolgot.
  • mrzool #2
    Miért, megfertőzte a géped a Nyxem? Vagy miért érdekes?
  • Béla bácsi #1
    Nálam se volt pusztítás. Érdekes...