SG.hu

Két nap múlva fájlokat töröl a Káma-szútra féreg

A Káma-szútra féreg a fertőzött rendszereken most péntektől, azaz 2006. február 3-ától kezdve minden hónap harmadik napján felülírja a biztonsági alkalmazásokhoz tartozó fájlokat és a felhasználók egyéb dokumentumait.

A féreg két múlva nap aktivizálja magát, és a nem megfelelő védelemmel rendelkező számítógépeken óriási adatveszteséget okozhat. Habár a rendszeresen frissített vírusvédelmi szoftverek felhasználói nincsenek közvetlen veszélyben, az ESET online vírusfigyelője, a www.virusradar.com szerint a féreg az elmúlt 168 órában mégis a második legtöbb fertőzést produkálta az interneten, így indokolt kiemelten veszélyesnek tekinteni. Az adatvesztés megelőzése érdekében ajánlatos a számítógépet a legfrissebb víruskeresőkkel átvizsgálni.

Az ESET által VB.NEI néven regisztrált (más néven Káma-szútra, Blackmal, Blackworm, vagy Nyxem) tipikus e-mail féregként viselkedik, mivel levélben, csatolmányként érkezik, majd a fájl megnyitásával a felhasználó maga telepíti a vírust.. A féreg ezután minden hónap harmadik napján megpróbálja felülírni (értelmezhetetlenné tenni) a biztonsági alkalmazások állományait és a következő kiterjesztésű fájlokat:

  • .doc, .xls, . mdb, . mde, . ppt, .pps (többnyire a MS Office dokumentum-formátumai)
  • .zip, .rar (archivált fájlok kiterjesztései)
  • .pdf, . psd (tipikusan Adobe Acrobat vagy Photoshop fájlok)

    A Káma-szútra vírus és a hasonló kórokozók fertőzése egyébként azon a reflexen alapszik, hogy sokan megnyitják az ismeretlen vagy éppen ismerős feladótól származó levelekhez csatolt fájlokat, vagy megnézik a levélben ajánlott weboldalt. A biztonságos eljárás szerint először érdemes megbizonyosodni a feladó valódi személyéről, átvizsgálni a fájlt egy frissített és heurisztikus vírusvédelemmel ellátott keresővel, majd a csatolmányt a merevlemezre lementeni és megnézni az igazi nevét és kiterjesztését. A kettős kiterjesztés (két pont a fájlnévben) mindig vírusfertőzésre utalhat.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!