Napi Online

Nem fél a Skype-tól a T-Com

A Skype-hoz hasonló internetalapú hangszolgáltatások térnyerése igen jelentős lesz az elkövetkezendő években, de az ilyen jellegű szolgáltatások nem fogják kiszorítani a hagyományos megoldásokat - mondta Lengyel Tamás, a T-Com szolgáltatásinnovációs csoportjának vezetője.

- Hogyan alakult az elmúlt években a beszédforgalom időmennyisége, illetve az abból származó bevétel?
- A teljes beszédforgalom becslésünk szerint nem csökkent, mivel ha az alternatív szolgáltatók forgalmát hozzávesszük, akkor folyamatosan növekszik a vezetékes piac. A 2004-es percforgalomvesztésünk 2005-re jelentősen lelassult, és köszönhetően azoknak a díjcsomagoknak, amelyek egy adott átalánydíj fejében ingyenességet biztosítanak meghatározott hívásirányokba és időszakokban, az év második felében a percforgalom még nőtt is.

- Véleményük szerint van-e reális esélye Magyarországon annak, hogy öt éven belül kiszorítja a Skype-telefon a hagyományos telefóniát?
- A Skype-hoz hasonló internetalapú hangszolgáltatások térnyerése igen jelentős lesz az elkövetkezendő években, de az ilyen jellegű szolgáltatások véleményünk szerint nem fogják kiszorítani a hagyományos megoldásokat, többek között azért sem, mert ezeknek a szolgáltatásoknak a használatához minden esetben széles sávú internetkapcsolatra is szükség van. A széles sávú kapcsolatok számának növelésében a T-Com is aktív szerepet vállal, hiszen a széles sávon nyújtható szolgáltatások jelentik jövőbeni növekedésünk alapját. Mindemellett az internetes telefonálás is fontos húzó tényezője az internetkapcsolatok növekedésének.

Az biztos, hogy az internetes telefonmegoldások a hagyományos telefonszolgáltatókat eddigi működési modelljük átgondolására késztetik, de a Skype-féle megoldás sem technológiai, sem szolgáltatási szempontból nem az egyetlen járható út. A lehetséges új megoldások azonban egyértelműen az IP-alapú szolgáltatások körében keresendők, a várható alacsonyabb költségek és az emelt szintű extraszolgáltatások miatt.

Teljesen természetes jelenség, hogy az internetalapú hangszolgáltatások átrendeződést eredményeznek a telefonálás piacán, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy új ügyfelek is csatlakoznak e technológia révén a T-Com hálózatához, és várhatóan a már meglévő ügyfelek is aktívabban használhatják az új kommunikációs lehetőségeket. Az internetalapú szolgáltatásokkal ügyfeleink kommunikációs igényeit emelt szinten tudjuk kiszolgálni, hiszen számos kényelmi szolgáltatást, valamint videotelefonálási és chatelési lehetőséget is biztosítani tudunk számukra. Reményeink szerint így az új IP-alapú szolgáltatások bevezetésével forgalomnövekedés és legfőképpen piacbővülés tapasztalható majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tgunda #8
    Jobb helyeken (=országokban, kicsit északabbra és nyugatabbra) már nem kell vezetékes telefon az internethez, pillanatok alatt bárhová beviszik a drótot. Szintén jobb helyeken a mobil telefonelőfizetés árában benne van az ingyenes internet is (nem a WAP, hanem az igazi, amikoris infraporttal csatlakozik a telefon a PC-hez), igaz, csak e-mailezéshez és böngészéshez, a szélessávért már fizetni kell. És harmadszor, ha nem is ingyenes, de sokkal olcsóbb a tarifa, mint nálunk, a hosszú SMS-t nem 2x meg 3x számlázzák és sok hasonló...
    Sajnos, a magyar szolgáltatóknak az az elve (nem csak a telefonnál, általában), hogy ha többet kérsz, fizess többet. Ezzel szemben máshol azt mondja a szolgáltató, hogy én olyan ügyes legény vagyok, hogy ugyanazért az árért többet tudok adni, mint a másik, avagy ahogy a technika fejlődik, ugyanabba az árba több is belefér. Van azért itt is némi haladás, de elég lassan araszolunk.
  • Derapo #7
    Ja az igaz de az upc az csak 10.000 ft havonta(2.5 Mbit) a kábel meg 12400,a matávnál.Ja és az adsl is annyi csak az lassabb.
  • fflx #6
    nem csak az upc szolgaltat kabelen internetet.
    erdemes szetnezni.

    vannak vezeteknelkuli szolgaltatok is, oda sem kell telefon elofiztes.
  • Tinman #5
    Miért nincs már egy olyan csomag végre, hogy teszem azt kifizetek havi 7000 Ft-ot és annyit telefonálok, mobilra, vezetékesre amennyi jól esik. Vagy mondjuk legyen egy korlát... legyen 50 óra. Amit "lebeszélhetek ingyen". Máris nem használnám a Skype-ot.
    A vezetékes telefon semmi másra nem kell, csak azért, hogy legyen net, mert UPC sajna nem mindenhol elérhető.
  • Andris #4
    A T-KOM is tudja, hogy már nem tart sokáig a percdíjas telefonálás. Hamarosan, mindenki "ingyen" fog beszélni minden szolgáltató hálózatán belül beleértve a T-KOM-ot is! (Hálózaton belüli percdíjak nem lesznek, csak a havi előfizetési díj)Az IP telefont ők sem vetik el, sőt még az IP TV-t is bevezetik kb. szeptembertől! (tudom mert küldtek levelet, hogy teszteljük addig)
    Lényeg a lényeg, hogy mindenki ugyanennyit fog fizetni a netért a TV-ért és a telefonért csak éppen több szolgáltatást fogunk kaptni érte.
  • SymbioC #3
    Csak ameddig a többség a telefonvonalat használja a szélessávú internethez, addig marad a madzagos telefon is (havi előfizetési díj!)
  • pero #2
    Hali mindenkinek!

    Hehe sok mindent ki fog szoritani a Skype majd meg látjuk!
  • HENCIG #1
    Van még mit kiszorítani????? Én mostanság cserélem 2 telefonvonalunkat PAP2-re!!!!!

    LOL:-DDDD