Gyurkity Péter

Kiegészült az ATI mobil családja

A Consumer Electronics Show még lezárulta után is tartogat újdonságokat: az ATI hamarosan két új grafikus chippel egészíti ki mobil termékcsaládját, amelyekkel a belépő szinten, illetve a középkategóriában erősítenének.

A gyártó a rendezvény utolsó napján frissítette a közeljövőben megjelenő, illetve a már forgalomban lévő termékek listáját. Eszerint a Mobility család két új taggal bővül ki, az X1300 és X1400 jelzésű processzorral, amelyek főbb technikai paramétereiket tekintve megegyeznek. Ez nem véletlen, ugyanis mindkét chip egyazon fejlesztés, az RV515 mobil változatának közvetlen leszármazottja, eltérő órajellel. Az új termékek azonban a megszokott részletek mellett némi újdonsággal is szolgálnak.

A Mobility Radeon X1300 és X1400 - az RV515 változataiként - 4 pixel és 2 vertex egységet, valamint egy 128 bites memóriavezérlőt foglalnak magukban. Ez már előrebocsájtja, hogy teljesítményben nem nyújtanak kiemelkedőt, ám nem is ez a vállalat célja. Az X1300 költséghatékony megoldásokban, míg nagyobb testvére a középkategóriás vékony és könnyű laptopokban találhat otthonra. Az két chip közötti eltérés az órajelben, illetve az alkalmazott memóriában jelenik meg. Egyaránt támogatják az Avivo technológiát, a Shader Model 3.0-t, az asztali vonalhoz hasonlóan 90 nanométeres gyártástechnológiával készülnek.

Klikk ide! Klikk ide!
Az X1300 és X1400 promóciós háttérképei

A mostani megjelenés a család gyors bővülését jelenti. Emlékeztetőül: az első mobil X1000-es kártya, mégpedig az X1600 december elején jelent meg, így valóban nem volt sok idő az újabb változatok piacra dobására. A cég akkor is igyekezett hangsúlyozni, hogy ezek a chipek nem is a teljesítmény, hanem sokkal inkább az Avivo révén emelkedhetnek ki a vetélytársak közül.

Az ATI ezúttal a fogyasztás csökkentésére koncentrált, ami mobil megoldásoknál nagyon is érthető. Ennek érdekében a két processzor a megszokott PowerPlay 6.0 mellett egyéb energiatakarékossági technológiákat támogat, így például a feszültség dinamikus kezelését, amely szintén hozzájárulhat az étvágy mérsékléséhez. Az első ilyen noteszgépek megjelenését még az első negyedévben, tehát április előtt ígérik. A gyártó több partnere - így az Acer, az Alienware, az Asus, az ECS, a Fujitsu Siemens, a Gateway, a HP, a Lenovo, az LG, az MSI, a Packard Bell, illetve a Samsung is - készül saját megoldásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)