Figyelőnet

Intel - a chipgyártástól a médiáig

Paul Otellini az Intel vezetője a Las Vegasban megtartott előadásában körvonalazta a cég jövőjét. Speciális chipek, multimédiás számítógépek illetve Intel alapú-eszközök, valamint internetes tartalomszolgáltatás szerepel az Intel idei terveiben.

Paul Otellini az Intel elnöke csütörtökön elhangzott a Las Vegas-i CES egyik kiemelt prezentációján elmondta, hogy a világ első számú chip gyártójaként a vállalat a jövőben arra törekszik, hogy testre szabott tartalommal lássa el a felhasználókat a multimédia és digitális szórakoztatás területén. A Consumer Electronics Show közönségének kiemelte, hogy az Intel Viiv technológiáját különösen fontosnak tartja a széles körben használható szórakoztató eszközök és a digitális tartalomszolgáltatás területén. Az Intel a dolgozószobákból a nappalikba szeretné áthelyezni az eszközeinek javarészét.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Otellini hangsúlyozta, hogy vállalatát többnek gondolja, mint lapkagyártónak, így a Viiv technológiával ellátott eszközöket lehetőségnek érzi ennek bebizonyítására. A konvergens készülékek gyártásától mindeddig idegenkedett szinte az összes számítógép előállító vállalat, valószínűleg a processzorok sebessége sem engedte meg az ilyen szórakoztató eszközök eddigi elterjedését. A mobil eszközök ezen tekintetben forradalmi változásokat hoztak az �all in one" koncepciók elterjedésében.

Mindezek mellett az egyre terjedő HD TV, az IP megoldások (Triple Play) és az egyre jobban terjedő internetes tartalomszolgáltatás, egyre inkább igényli a konvergencia erősödését számítógépeink esetében is. Szakértők szerint az Intel lépése az Apple iPod és a iTunes gondolatiságra emlékeztet, hiszen a fejlesztés és a szolgáltatás is ugyanazon vállalat kézében van.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Nem csak az Intel fontolgat digitális tartalommal kapcsolatos terveket az idén. A CES eddigi előadói közül többen is hasonlóan gondolkodnak a közeli jövőről. Például Bill Gates a Microsoft IP-TV szolgáltatásainak indulását ígérte, Howard Stringer a Sony elnöke pedig már működő mobil filmletöltő szolgáltatásaikra hívta fel az érdeklődők figyelmét. Természetesen mindenki a saját eszközeire alapozza a szolgáltatások működését. Az Intel hollywoodi stúdiókkal és nagy média cégekkel tárgyal a Viiv technológia tartalommal való megtöltése érdekében. Mindezek mellett több mint 100 számítógépgyártó - köztük a Dell, az Acer, a Lenovo és a Fujitsu kezdi meg a Viiv alapú technológiát kihasználó gépek előállítását.

A készülékek egy része alkalmas lesz a Direct-TV megoldás segítségével közvetlenül műholdas csatornák vételére is. Az Intel elképzelései tehát a média felé vezetik a fejlesztés irányait, a legnagyobb chipgyártóból Otellini cége hamarosan a legnagyobb tartalomszolgáltató lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)