Gyurkity Péter

Rambus technológiát licencel az AMD

A processzorgyártó öt évre szóló szerződést írt alá az újításairól - és később a bírósági pereiről - ismertté vált Rambus céggel, amelynek keretében felhasználja a DDR2, DDR3, valamint az XDR technológiát.

A szerződő felek egyelőre nem voltak hajlandók beszámolni a szerződés egyéb részleteiről. A cég mindössze annyit árult el közleményében, hogy az AMD 75 millió dollárt költ az üzletre, amely érinti a DDR2, DDR3, FB-DIMM, PCI Express és XDR technológiákat, illetve számos jelenleg használatos, illetve a közeljövőben véglegesíteni kívánt szabványt. Az egyezséget a határidő lejárta előtt megújíthatják.

A processzorgyártó számára némileg sürgető volt a szerződés megkötése, hiszen a következő negyedévben, vagyis a tavasz végén, nyár elején tervezi piacra dobni újgenerációs asztali és mobil termékeit. Az eddig nyilvánosságra került információk szerint ezek az új foglalat révén már támogatni fogják a DDR2 memóriákat, míg a harmadik generációt jövőre tervezik felhasználni. A közlemény szerint a most megkötött szerződés a memóriákon kívül minden chipet érint, így biztosra vehető, hogy a gyártó a processzorokba integrált memóriavezérlőknél hasznosítja majd a licencelt technológiákat. Azt még egyelőre nem tudni, hogy az AMD milyen célból foglalta bele az együttműködésbe a PCI Express szabványt - előfordulhat, hogy saját alaplapi chipkészletekkel készül, vagy a beágyazott rendszereknél jelenne meg újdonságokkal.

A processzorgyártó elnöke, Dirk Meyer nemrég az eWeek-nek adott nyilatkozatában számolt be elképzeléseiről, illetve cége terveiről az elkövetkező évet, éveket illetően. Ebben úgy vélekedett, hogy a 2005-ös év nagyszerűre sikerült, és elsősorban az Opteron révén nagy sikerekről számolhattak be. Idén az üzleti szféra meghódítását tűzik ki célul, amit a nagyobb PC-gyártókkal kötött megállapodások, kapcsolataik erősítésével tartanak elérhetőnek. Szerinte a mostani kitűnő helyzet, az Intellel szemben kivívott technológiai fölény annak köszönhető, hogy még 1999-ben architektúrális változtatásokra szánták el magukat, és a teljesítmény növelését tartották szem előtt az órajel helyett. Látható, hogy mindez hosszú időt vesz igénybe, így nem tart attól, hogy vetélytársuk 2006-ban, vagy akár 2007-ben ismét átvehetné a vezetést.

A vállalat erre a hétre is tartogat meglepetést: a CES 2006 kiállításon fogják bemutatni a LIVE! márkanévvel ellátott, fogyasztói-elektronikai piacra szánt megoldásukat, amellyel az Intel ViiV termékeivel szeretnék felvenni a versenyt. Az AMD LIVE! asztali pécék (Athlon 64 X2 processzorokkal) és noteszgépek (szintén ikermagos mobil chipekkel) Windows XP Media Center Edition 2005 operációs rendszerrel érkeznek majd. A márkanév azt hivatott jelezni, hogy ezek a konfigurációk otthoni felhasználásra, szórakozásra vannak felkészítve, és - például a 7.1-es hangzás révén - megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek. A tervek szerint a kiállításon több partnerük is bemutatja majd saját set-top-boxait és egyéb megoldásait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #17
    Valóban jók voltak azok a P4-ek. Csakhogy iszonyat drágák is voltak. Én akkor váltottam AMD-re, mert egy hasonló teljesítményű konfigot megkaptam kb. 30%-kal olcsóbban. Nem volt elég pénzem P4-re, szóval nem volt választásom. Egyébként nem bántam meg, 1.4-es TBird-et vettem, és 3 évig kiválóan szolgált. Most fogom feltámasztani letöltős gépnek.
  • MacrosTheBlack #16
    Mert a rambus zsarolni próbálta az egész ipart, az meg teljesen jogosan beintett neki.
  • szombi #15
    19''-es LCD monitoron nagyon jól tudok tévét nézni.
    Drága sem volt, mielőtt bárki anyázna: 80Ezer sulinetben...
  • KDOG #14
    Érdekesség képp lemértem... (és meglepödtem)
    everest :)
    Memoria olvasás 2371mb/mp
    Ez felett csak athlonXp 3000+ volt dual 400 as ddr és ilyen tényleg fullos configok. Vagy P4 3ghz stb... (ja meg egy 2400 as p4 1066mhz es rambussal :) )
    Memoria irás: 1066mb/mp
    Késleltetés: itt megakadt a progi :) Mindig más eredményt ad ki, elég sulyos 150ns körüli érték is elöferdül :)
    De lényegében minden teszten felsö közép kategoriás gép szinten van, vagy egész meghökkentö helyen.
    De milyen gép ? Ez nem más mint egy P4 1700mhz willmate magos, Asus P4T-E alaplappal (i850 chipkészlet, de van tartalékban egy intel i850mv alaplapom,) 512mb dual pc804 RDRAM)
    5 éves......
    És ezt nem értem, hogy miért kellet ezt leállitani....
  • KDOG #13
    detto 19" es tft-n nézem a tvt;)
    Persze ehhez minöségi megjelenitö kell (esetemben sam. 910t)

    Témához kapcsolodoan:
    Én még mindig nagyon kiváncsi lennék egy rambusos gépre, és nem értem miért nem lehetett folytatni a megkezdett dolgokat....
    5 éve van 800mhz es ram a gépemben ! Jo jo tudom drága volt, DE JO IS !
    Most attol hogy kispénzüek nem tudták megvenni (én se vok nagypénzü, mielött itt jönnének megjegyzések) attol még szerverekbe megtarthatták volna. Vagy valami alternativ dolog. Mert ha most egy extra gyors memoria, egy különleges alaplappal kerülne 120-150 ezerbe, akkro biztos megvenném. (lehet hülyének nézni, de más ennyit költ nyomorék vga-ra meg sli alaplapra, söt többet, nekem meg r9600 is azért kelelt, hogy dvi csati....).
    És szerintem ezzel nagyon sokan igy vannak, akik nem játékra használják a gépet, hanem pl grafikai munkára.

  • BiroAndras #12
    "Számítógépen TV-t nézni... csak ha szükséges"

    19'' TFT-n teljesen jó. Meg persze nem 3-5 méterről nézed, mint a TV-t, hanem max. 0.5-1-ről. De egy jó TV árából vehetsz egy jó projektort is.
  • waterman #11
    lehet, hogy tévedek, de szerintem nem szopni szeretne az amd, hanem egyszerűen olyan licenszek vannak rambuszéknál, amik feltétlen kellenek ahhoz, hogy menjen a szekér.. meg hogy a hiper procik fűthessék a barlangot.. :)
  • SymbioC #10
    Számítógépen TV-t nézni... csak ha szükséges, vagy háttérinfóként (bár igaz, nem tudom, mekkora benga monitorod van). Nálam is van, de csak felvételre használom.
  • noss #9
    arról nem is beszélve, hogy a barlang is lehet fűtött kégli, söt még gázszámla sem jön a hóvégén...

    mi az a fejlődés?
  • noss #8
    jobb lenne neked is, ha még patakból folyna a(z iható) víz!

    ezzel a rambusszal korábban az intel 'opott nagyot, most az amd szeretne? ;)