Figyelőnet

PC-s ajándékok az utolsó pillanatban

A karácsony előtti utolsó roham idején arra a kérdésre keressük a választ, hogy ha már csak egy kis ajándékot szeretnénk találni számítógép-rajongó gyermekünknek, barátunknak, akkor mit is vásárolhatunk tízezer forint alatt.

Mindenki ismeri azt az érzést, hogy már csak egy apróság hiányzik a gyereknek, a nagy ajándék mellé. Ekkor még általában berohanunk egy bevásárlóközpontba és a legnagyobb tömeggel dacolva keresgélünk egy nekünk tetsző apróság után. A nagyobb ajándékötleteinket elhasználva pont azt az apróságot találjuk meg a legnehezebben. A kínálat óriási, néha pont ez nehezíti a dolgunkat. A játékkonzolokhoz mindig jól jön egy újabb játék, vagy a PC-s legtöbbször örül egy menő DVD-filmnek.

Ha akár idén, akár korábban rászántuk magunkat egy drága játékkonzol beszerzésére, vagy a gyerek láthatóan állandóan valamiféle online kalandjátékról áradozik, akkor könnyű a dolgunk. Mérlegeljük, hogy mennyit szeretnénk szánni a kérdéses programra, mert ez elég tág keretek között mozoghat. Abban biztosak lehetünk, hogy ami menő, az nem igazán fér bele a tízezer forintos keretbe. PC-s játékok esetében a különböző kategóriákban, - kaland, stratégia, RPG, akció, sport - a legújabb és legjobb programokon akár 15-17 ezer forintos árcímkét is találhatunk. Nagyon nehéz lenne mindegyik kategória legjobbját kiválasztani, de PC-s játéklapok időről-időre igyekeznek toplistákba összefogni a játékosok véleményét. Az örök toplistások (Sims 2, Warcraft, Age of Empires III, Medal of Honor, Grand Theft Auto, FIFA 2006, Prince Of Persia, Spellforce, Civilization 4, GT legends, Quake 4, Need for Speed Most Wanted) persze mindenki számára ismertek, ezekből egy eredeti bizonnyal megdobogtatja bárkinek a szívét.

A programok többsége azonban bőven belefér, sőt ha nem ragaszkodunk a legújabb- és legmenőbbhöz, akár több is. Olcsóbb kategóriában 4-5 ezer forintért megvehetjük a korábban sikeres játékok egész sorát, köztük olyanokat, mint a Call of Duty, a Port Royale 2, a Panzers Phase Two, a Star Wars KOTOR, a Zoo Tycoon, a Train Simulator, a Halo, a C and C Generals Deluxe, a Star Wars Jedi Academy egy-egy dobozos példányát. A kezdőknek különösen ajánlhatók azok a speciális válogatások, amelyek igen olcsón több programot is kínálnak ilyenkor, egybecsomagolva.

Online kalandok

MMORPG - Massive Online Online Role Play Game - a hosszú kifejezés sokaknak ismerős lehet, és gyakorlatilag online szerepjátékot jelent. A legkomolyabb döntés egy ilyan program beszerzése, amelyre később - a folyamatos online szolgáltatás miatt - havidíjat is kell számolnunk. Az online kalandjátékok többségéhez általában angol nyelvtudás is szükséges. A csillogó kalandok, noha nagy örömet okozhatnak a játékosnak, számítsunk rá, hogy rendkívül időigényesek. Ezek közül a hazai játékosok legtöbben a World of Warcraft és az Everquest táborát gazdagítják. Itt maga a játék általában nem haladja meg a tízezret, de a kiegészítők (20-30 dollár) és a havidíj 3000 forint körül alakulnak.

Egy PC, vagy konzolrajongónak hasznos ajándék lehet az újság előfizetés. Ha hónapról hónapra úgyis meg kell vennünk a kedvenc magazint, jobban járunk, ha előfizetjük. Egyrészt olcsóbb, másrészt általában kapunk valami pluszt is az adott kiadótól. A karácsonyi akciók általában bőkezűbbek, mint az évköziek, ilyenkor egy féléves előfizetés kijön tízezer alatt is, az ajándékok és játékakciók csak habként szerepelnek a karácsonyi tortán. A lapok ráadásul a programellátási gondjainkat is megoldják, hiszen mostanában legtöbbjük CD-, illetve DVD-melléklettel jelenik meg. Ha csak kisebb ajándékot szeretnénk, akkor jól jön a karácsonyi különszám, vagy az extramelléklettel megjelenő PC-s vagy DVD-s lap. Itthon a legmenőbbek most a Game Star és a PC Guru karácsonyra mindketten komoly tartalommal és ragyogó mellékletekkel készültek. A Playstation rajongókat célozza a Play című decemberben indult magazin illetve a régóta működő 576 Konzol.

A CD már nem menő. Sajnos azt kell mondjuk, hogy csak olyannak ajándékozz üres CD-lemezt, akinek nem tuti a gépe, mert a legújabbakba már alig találsz sima CD-t. Aki mániákusan gyűjtögeti az mp3-akat, annak esetleg még jó lehet, illetve még sokan számos programot ezen a kis plasztikkorongon archiválnak. Ha tudod az illetőről, hogy sok lemezt használ év közben, akkor egészen biztos, hogy nem okoz csalódást egy-két csomag jó minőségű CD sem. Igazán olcsón, megbízható minőségű lemezeket lehet kapni, ezért nem érdemes azon spórolni, hogy no name lemezt tok nélkül, nagyobb tételben vásárolunk. A no name lemezek között általában a használhatatlan is több, így amit nyerünk a réven, elveszíthetjük a vámon.

A DVD-lemezekre ugyanaz igaz, mint a CD-kre, miszerint a márkás termékek általában használhatóbbak és tartósabbak. Mivel manapság mindenki őrületes mennyiségben másol filmet, zenét, programot, ezek tárolására lényegesen hatékonyabb megoldás a DVD. Ha van kedvünk, időnk és lehetőségünk, akkor készíthetünk saját válogatásokat is. Manapság olcsón, vagy akár ingyen is letölthetünk számos programot, zenét, filmet, képeket, amelyet magunk is összeválogathatunk és lemezeken elhelyezve ajándékként átadhatunk. Az ajándék így sokkal személyesebb lesz, mintha csak levennénk valamit a polcról és közvetlenül a fa alá helyeznénk.

Kiegészítők, számítógép-tartozékok

Csak akkor vegyünk ilyesmit, ha pontosan tudjuk mire is van szüksége az illetőnek. Jó ötlet lehet, de komolyabb gondot is okozhat, ha kibontás után derül ki, hogy már több hasonló eszköze is van a megajándékozottnak. Egy egér, egy billentyűzet, egy mikrofonos fejhallgató vagy egy hangfalszett csak akkor jó ajándék, ha az éppen meglevőnél jobb, szebb és használhatóbb a megvásárolt. Itt az ár mindenképpen függ attól, hogy milyen márkájú terméket választunk. Az ismertebb márkák drágábbak, míg a kevésbé ismertek olcsóbbak.

Az ergonomikus eszközök legtöbbször szebbek, és jobbak is, bár igen szubjektív a megítélésük. Van, aki kedveli őket és van, aki vonakodik a használatuktól. Ne vásároljunk olyan kiegészítőt, ami leginkább csak nekünk tetszik, inkább próbáljuk eltalálni a megajándékozandó elképzeléseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!