Gyurkity Péter

2006 a mobilvírusok éve lesz?

Legalábbis erre a lehetőségre figyelmeztet egy biztonsági cég, hangsúlyozva, hogy az adathalász jellegű támadások és kémszoftverek terjedése sem áll meg.

A McAfee Avert Labs közzétette 2006-os előrejelzését, amelyben a mobilvírusok számának nagyarányú növekedésére figyelmeztetnek. Eszerint a hordozható készülékeket fenyegető kártevők száma akár meg is háromszorozódhat, és a jelenlegi 226 helyett 2006 végére már 726 fenyegetéssel kell számolnunk. Ennél valamivel lassabb ütemben, de továbbra is terjednek a bizalmas információra vadászó támadók, a kémszoftverek és társaik.

A biztonsági cég az okostelefonok és a szerényebb tudású, de a korábbiaknál több lehetőséget nyújtó készülékek terjedésének ütemére alapozza jóslatát. "Egyre nagyobb figyelmet váltanak ki a vírusíró közösség részéről. A készülékek terjedésével egyre inkább kiemelt célponttá válnak" - jelentette ki Craig Schmugar, az AVERT Labs szakértője. Adataik szerint jelenleg mintegy 160 ezer kártevő kering a világhálón, amihez több ezer azonosítatlan veszélyforrás társul. A növekedés ütemét tekintve azonban egyik vírusfajta sem versenyezhet a mobilokon terjedő támadókkal, igaz, a legnagyobb problémát továbbra is maguk a felhasználók jelentik, akiknek egy része nem pazarolja drága idejét biztonsági szoftverek telepítésére.

Az első mobilos kártevő a Symbian operációs rendszert használó okostelefonokon tűnt fel 2004-ben, miután egy csapat ezzel kívánta bizonyítani a szoftver sebezhetőségét. Ezt követte a Pocket PC rendszerekre elkészített támadó, majd trójai vírusok tucatjai, amelyek már nemcsak az elméletet voltak hivatottak igazolni. Számításaik szerint egy gyorsan terjedő, fejlett változat ma mintegy 200 millió készüléket fertőzhetne meg, mivel ezek jó részén semmilyen védekező mechanizmust nem találunk. Ezért is fordulhatott elő, hogy ezek a kártevők tízszer gyorsabb ütemben terjedtek PC-s társaiknál.

A megoldást a biztonsági szoftverek, valamilyen védelem alkalmazásában látja a cég, ami a legtöbb esetben elmarad, hiszen a mobiloknál nem igazán számítunk vírustámadásra. Ennek valószínűsége azonban napról-napra nagyobb, és a támadók itt is egyre inkább a profitszerzésre törekednek - lassan követik tehát az asztali számítógépeknél megfigyelhető trendet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yeti #19
    Az a vírus tényleg csak "proof of concept" vírus volt, nem kezdték el terjeszteni, ponthogy annyi volt, hogy bemutatták, hogy működik, és gondolom elküldték azoknak akik érintettek az ügyben, de még 1x mondom, az a vírus SENKINEK a telefonját nem fertőzte meg (természetesen a bemutatáson kívül).
  • Mice #18
    kár, hogy azóta se változott semmi...
  • smv #17
    Ha annyira csak bizonyítani szeretnének, akkor írják meg, küldjék el a gyártóknak, és ennyi. A gyártók megnézik, átgondolják, módosítják stb, de nem hiszem, hogy zokon vennék a dolgot.
  • raingun #16
    "vírusíró közösség"
    Mifajta közösség ez? Nem is közösség csak pár elszigetelt elmebeteg csávó

    "miután egy csapat ezzel kívánta bizonyítani a szoftver sebezhetőségét"
    Én meg azt szeretném bizonyítani hogy 1 hét alatt éhen döglenének egy sötét kis lyukban.

    Mivel ezek rettentő sok embernek okoznak bosszúságot, (az elvesztegetett idő és a kár több ezer ember életnyi időt vesz el minden vírus) simán életfogytiglanra ítélném őket...
  • DKm #15
    Köszi a felvilágosítást. nem igazán voltam tisztában a dologgal, de mostmár vállatvonom ennek a dolognak, ha egész egyszerűen nekem kell fogadni a vírust. a bluetooth-om meg ki van általában kapcsolva. csak akkor megy amikor kapcsolódom vkihez.
  • DKm #14
    Nekem egy Nokia 3660-om van. Symbian+bluetooth+miegymás!
  • mousee #13
    Nekem meg nokija 3510esem.... ha már ezt is megtámadják a vírusok, akkor én lemondok a mobiltelefonálás örömeiről :))
  • smv #12
    NNekem most perpill egy Siemens CXT65-öm van, no Symbian, no blútúrsz. Na ezt támadják be. :D
  • Piscator #11
    bezzeg öt éve, amikor is sima egyszínű kijelző volt, 3 sorban, mms is újdonság volt, wap is :)
  • roliika #10
    olyan..javítja...