Berta Sándor

Másfélszeresére nőtt az Androidra készített veszélyes alkalmazások száma

A Trend Micro legfrissebb adatai szerint 2013 utolsó negyedévében 1,4 millióra nőtt az Androidra készített veszélyes programok száma. Ez a tavalyi esztendő harmadik negyedévéhez képest 40 százalékos emelkedést jelent.

A prognózis alapján az idén akár a jelenlegi több mint kétszeresére is nőhet az ilyen szoftverek száma és így meghaladhatja a hárommilliót. Jonathan Leopando blogbejegyzésében hangsúlyozta: nem csak az a probléma, hogy egyre több fenyegetéssel kell szembenézni, hanem az is, hogy ezek egyre sokoldalúbbak. A mobil eszközöket támadó bűnözők nem elégednek meg azzal, hogy visszaélnek a prémium szolgáltatásokkal, hanem folyamatosan emelkedik a személyes adatokra vadászó kártevők száma. Ez a növekedés 2013 első és negyedik negyedéve között elérte a 25 százalékot.


A tavaly felfedezett kártevők 52,89 százaléka élt vissza az alkalmazáson belüli fizetéssel, a kéretlen reklámokat mutató alkalmazások aránya 30,52 százalék volt, információkat 19,04 százalékuk lopott, a káros fájlokat letöltőké 6,81 százalék volt, míg a megfertőzött Android-készülékeket távirányítóké 3,18 százalék tett ki. A Trend Micro szakértőinek megítélése alapján a felfedezett kártevők 27 százaléka "nagyon veszélyes". A helyzetet súlyosbítja, hogy felbukkantak célzott vírusok is, mint például az ANDROID_CHULI.A, amely a tibeti és az ujgur kisebbségeket, míg az ANDROIDOS_SMSSILENCE.VA, mely a dél-koreai felhasználókat támadta. Ennek ellenére a letölthető vagy megvásárolható szoftverek többsége még mindig biztonságos, de a felhasználóknak nyitott szemmel és óvatosan kell új alkalmazásokat telepíteniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!