SG.hu

Újra támad a Bagle féreg

Csütörtök késő délután új variáns, a Bagle.FI indult rendkívül gyors terjedésnek - figyelmeztet a VirusBuster.

A magyar biztonsági vállalat a trójai újabb támadását - roppant gyors terjedése miatt - kiemelt vírusveszély besorolással látta el. A kártevőnek eddig több mint 100 variánsa jelent meg, a VirusBuster csak novemberben 3 kiemelt veszélyességű változatra hívta fel a figyelmet. A Bagle legutóbbi, november 23-án tömeges terjedésnek indult variánsának első mintáihoz is így jutott a magyar cég, így minél hamarabb megkezdhette a károkozó feldolgozását. A november végi vírustámadás minden felfutás nélkül, hirtelen indult el igen nagy mennyiségű fertőzött levéllel és összesen 5 támadási hullámban terjedt. A támadás körülbelül 20 órán át tartott, a támadási hullámok 1-2 órás eltéréssel követték egymást, erősségük pedig vagy magas, vagy nagyon magas besorolású volt.

Az AV-Test.org adatai alapján a legnagyobb, negyedik hullám csúcsát 1 órával indulása után érte el. Ekkor a vírusvédelmi megoldásoknak csupán 48%-a blokkolta a károkozót és csupán 60%-uk blokkolta a következő, második legnagyobb hullámot, mikor az csúcspontjára ért 5 órával indulása után.

A most megjelent trójaival fertőzött levél csatolmánya egy ZIP file, mely egy letöltő komponenst tartalmaz. Ennek segítségével a trójai újabb károkozókat tölthet le a világhálóról és le is futtathatja azokat. A délután folyamán azonban a terjedésért felelős weboldalak nem működtek, azóta viszont egy oldal ismét elindult, így már meg is jelent az első új variáns, a Bagle.FJ. Az éjszaka folyamán még újabb változatok várhatók - figyelmeztet a magyar biztonsági cég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!