Gyurkity Péter

Mozifilmek és tévéműsorok mobilon

Az amerikai Sprint teljes mozifilmeket, tévéműsorokat, koncertfelvételeket és sorozatokat tesz elérhetővé mobil előfizetői számára, tűrhető áron.

A Reuters értesülése szerint a Sprint szolgáltató ma jelenti be legújabb ajánlatát, amelynek keretében akár teljes mozifilmeket és tévéműsorokat is megtekinthetnek a megfelelő készülékkel rendelkező előfizetők. Mindezt az MSpot szolgáltatás teszi lehetővé, amelyet kedvező áron, mindössze havi 6,95 dollár (mintegy 1500 forint) befizetése ellenében vehetnek igénybe az érdeklődők.

Egyelőre természetesen nem kell attól tartanunk, hogy a legújabb, éppen a mozikban futó vagy be­mu­ta­tás­ra váró filmek között válogathatunk. A katalógusban - már ami a mozifilmeket illeti - jelenleg főleg Marlon Brando-féle westernek találhatók, és a legújabb példány, az 1986-os Rövidzárlat sem mai gyerek. Ezt a szerzői jogok megkötéseivel magyarázták a cégnél, hangsúlyozva, hogy nagy hirtelenjében csak a régebbi darabok jogait tudták megszerezni. Dale Knoop, a Sprint multimédia részlegének igazgatója elmondta, hogy partnerükkel közösen tárgyalásokat folytatnak a kínálat mielőbbi kibővítéséről, ám nem volt hajlandó megnevezni az ebben érintett filmstúdiókat. Terveik szerint hetente stílusosan hét filmmel bővítenék a katalógust, ami fél-egy éven belül elég szép tárházzá nőné ki magát.

A szolgáltatás keretében lehetővé teszik a filmek szegmensekre osztását, mivel tapasztalataik szerint a mobilozókat csak rövid ideig tudják odaszögezni a miniatűr képernyő elé. Ez a DVD-hez hasonló felosztást eredményezne, nem kellene tehát a film teljes egészét egyszerre végignéznünk.

Az amerikai cég kezdeményezése érdekes próbálkozás, habár nem egyedi. A szolgáltatók nagy része hasonló lépéseket tervez, mivel a legtöbben ebben látnak lehetőséget a további terjeszkedésre. Kérdés persze, hogy az előfizetők mennyiben mutatnak érdeklődést a még mindig szokatlan, és kissé talán felesleges újítás iránt, hiszen - bármilyen furcsa - a legtöbben nem azért vesznek mobiltelefont, hogy filmeket nézzenek rajta. Ez azonban az ugródeszka szerepét töltheti be a megfizethető szolgáltatások elterjedéséhez, így szurkolhatunk, hogy a kiadók, filmstúdiók is beleegyezésüket adják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Commandante #5
    Vonaton, egy normalisabb meretu kijelzovel megaldott ketyeren jol johet.
  • beef #4
    Koncertfelvételeket - hahaha, meg is mutatja az igényességét annak aki ezt letöltené. Még DVD-n is igen csak szerényen lehet egy koncerten való részvétel élményét visszaadni. Nemhogy 160*160 pixelen mono hanggal :)
  • Shadow_THH #3
    Én örülök, hogy kitalálták a spanyolviaszt (mobiclip, xvid stb) de a rosseb sem fog fizetni érte :) én legalábbis nem.
  • zidder #2
    Enni kell...
  • Enkil #1
    remélem folyamatosan kitalálnak dolgokat mobilra
    hogy továbbra is legyen egy rakás olyan idióta aki pár képért filmért csengőhangokért több száz forintott perkálják kifele lesz miből megélni