Berta Sándor

Sober.Z fertőzések - gondban az MSN és a Hotmail

Ismét körbefertőzték a világ számítógépeit a Sober vírus új változatai és a jónak semmiképpen sem nevezhető "áldásból" ezúttal kijutott a Microsoftnak is, amelynek egyszerre két népszerű szolgáltatása, a Hotmail levelezőrendszer és az MSN is ideiglenesen megbénult.

A kártevő Win32/Sober.Z@mm verziója hatalmas mennyiségű e-maillel árasztotta el a Hotmail és az MSN szervereit, így bénítva meg az e-mail forgalmat. A Microsoft időközben már kénytelen volt kiadni egy közleményt is, amelyben igyekezett a figyelmet felhívni a problémára és jelezte, hogy akár napokig is fennakadások lehetnek a hotmailes címekre küldött elektronikus levelek továbbításában, illetve az MSN elérésében.

"Jelenleg is több szolgáltatóval, - így például a Comcasttal - közösen a probléma megoldásán dolgozunk, ám ez időbe telik. Ezért az emberek megértését kérjük. Igyekszünk minél előbb megoldani a kialakult helyzetet" - nyilatkozta Brooke Richardson, a redmondi konszern termékmenedzsere. Számos blogban arról lehetett olvasni, hogy a Comcast előfizetői közül többen is hibaüzeneteket kaptak, amikor megpróbáltak egy, a Hotmailnél vagy az MSN-nél regisztrált e-mail címre elküldeni egy levelet.

A Microsoft szakemberei mindenesetre bizakodóak és azt remélik, hogy - ha több napos késéssel is - de mindenki meg fogja kapni a neki küldött elektronikus leveleket. A probléma egyébként a a hétvége óta áll fen és még mindig nem sikerült megoldani.

A Sober vírus először 2003-ban tűnt fel, a Windows operációs rendszerek valamelyik változatát futtató számítógépeket támadta meg, majd a megfertőzött gépekről minden, a címlistában talált címre spam e-maileket küldött. A megnövekedett e-mail forgalommal gyakran nem tudnak megbirkózni az e-mail szerverek és megbénul az elektronikus levelezés.A Sober legutóbbi változata, a Sober.Y novemberben jelent meg, ám ez már nem spam e-maileket küld a megfertőzött számítógépekről, hanem különböző programokat telepít fel rájuk. Nem véletlen, hogy ez a kártevő a legmagasabb besorolást kapta az F-Secure számítógépes biztonsági cég riasztási listáján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Raszkolnyikov #28
    Mi ez a Sober.Z?
  • aleeex #27
    Operációs rendszerek, felhasználói programok <---- tudom ezt a fórumcsoportot ajánlani. Itt kibeszélhetitek nyavajáitokat az oprendszerekkel, és progikkal kapcsolatban. Köszönöm a figyelmet, a viszont nem látásra.
  • aleeex #26
    Most ez az MSN - Microsoft - Linux fanok foruma, vagy sober.z fertőzések fóruma. Valami értelmeset nem tudtok írni erről a témáról? Kérdem én?
  • Raszkolnyikov #25
    Hát az asztalom meg minden kutyaf*sza tök gyári, de az msn-ben szeretem azokat a hangokat elküldeni meg minden. Szeretem a szmájlikat is, de azt nem amikor az "igen"szó helyett egy bólogató szmályli van.

    A gép azért van, hogy szórakoztasson és lekössön, nekem nem a kenyér kereső eszközöm.
  • Runo #24
    ja, 16 óra alatt én is kaptam 802 db levelet, ami mind soxor csók, kellemes karácsonyt, stb témájú volt :D
  • Balumann #23
    Most te Linux-ról beszélsz vagy Messengerről? Azt hallottam hogy Linux-ba is van valamilyen messenger valami teljesen alap, de ezért nem kell felrakni, van Windowson is más program amivel lehet MSN hálózaton csevegni... (Trillian)
    Én szeretem a látványos dolgokat is, de viszont az tény hogy csak annyit rakok ami nem megy a munka illetve a játék rovására, tehát amíg működik rendesen és használhatóan...
    A Linux-ot meg majd szivesen kipróbálnám ha megtudnám szerezni valahonnan, de azt se tudom mit keressek, mert sok fajta van belőle, meg most időm sincs vele foglalkozni, majd talán máskor.
  • Darth Sith #22
    én spec pont azért szeretem a linux-ot, mert nincs tele csili-vili, össze-vissza ugráló smile-kal meg minden idióta ablakrezgésekkel. Van egy sima szövegmezőm, 5 smile, és csókolom. És ez mindenre igaz, letisztult formavilág, semmi csicsa. Minden arra lett tervezve, hogy hazsnálható legyen, ésszerü. Nem arra hogy ilyen jól áttűnő ablakok, meg így villogjon, olyan skin stb.. Gépet most használni akarjuk vagy nézni? mert ennyi erővel előfizethetnél a híres festők folyóiratra, abban van sok csicsás cumó, azt lehetnézegetni.
  • htmm #21
    gordonmail ezzel en nem dicsekednek.
    Ettol fuggetlenul tulterhelhetetlen rendszer nincs, de ha tenyleg konnyen szurheto, akkor meg kene tenni. Es a vegen a kovetkezteteseket levonni.
  • Raszkolnyikov #20
    "vannak akik egyiket sem, hanem pl mac-et használnakj. :)"--> perkálnak is rendesen:)
  • Raszkolnyikov #19
    Az a helyzet hogy például a számomra használható dolgok nagyrésze Windows-ra vannak írva és nem fordítva. Lehet hogy jó Linux, de nem a nagy közönségnek. Ha énazt használnám semmivel sem lennék előrébb.